Bruce Taivaanlahja

Bruce Almighty (2003)

  • 2

Synkimmän maanantain päätteeksi Bruce huomaa menettäneensä työpaikkansa, tulleensa pahoinpidellyksi, riidelleensä tyttöystävänsä kanssa ja koiransa opettelevan sisäsiistiksi olohuoneen matolle. Itsesä…

julkaistu 2003-02-24 / päivitetty 18.03. klo 23:11

KUVA 1

Bruce Almighty
Bruce Almighty 

Bruce Taivaanlahja

Ohjaus Tom Shadyac
Näyttelijät Jim Carrey, Jennifer Aniston, Morgan Freeman, Nora Dunn
Maa Yhdysvallat
Pituus 101 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2003 Universal Pictures, Spyglass Entertainment, Shady Acres Entertainment ja Pit Bull Productions

Jim Carrey on nähty elokuvissaan viime aikoina myös vakavammissa rooleissa. Tästä hyvänä esimerkkinä Frank Darabontin The Majestic, jossa Carrey esitti minuuttaan etsivää ex-käsikirjoittajaa. Mieleenpainuvan tulkinnan hän teki Andy Kaufmanina Milos Formanin (Yksi lensi yli käenpesän) loistavassa omaelämäkerrallisessa kuvauksessa Man on the Moon. Ehdottomasti myös katsottavaa on ollut miehen työ satiiri The Truman Show:ssa tositelkkarin 24-tuntisena päähenkilönä. Näyttelijän DVD:lle ilmestynyt jumaluuksiin menevä komedia Bruce – taivaanlahja (Bruce Almighty, 2003 USA) ei ole edellä mainittujen kaltainen tunteisiin vetoava kyynelfilkka, vaikka mistään suoranaisesta crazy-komediasta ei ole kyse.

Carrey on kolmatta kertaa yhteistyössä elokuvista Valehtelija, valehtelija ja Lemmikkidekkari tuttu Tom Shadyacin kanssa. Miesten yhteinen elokuvapuurtaminen jakautuu Carreyn näytellessä ja Shadyacin ohjatessa. Elokuva kertoo Carreyn esittämästä uutisreportteri Brucesta, joka haaveilee korkealle uutisankkurin pallille. Brucen epäonneksi hän tuntuu olevan vain pelkkä vitsi työpaikalla ja tuupattavissa pois ruudusta parhaimpien juttujen aikaan. Kova yritys arvovaltaisemman ankkurin paikalle aiheuttaa kitkaa kotipuolessa, jossa reportterilta odotetaan muutakin kuin taloudellista tukea kotiasioissa. Synkimmän maanantain päätteeksi Bruce huomaa menettäneensä työpaikkansa, tulleensa pahoinpidellyksi, riidelleensä tyttöystävänsä kanssa ja koiransa opettelevan sisäsiistiksi olohuoneen matolle. Itsesäälissä mies kiroaa kohtaloaan ja samalla jumalansa syvimpään helvettiin. Aamulla jumala soittaa hänelle ja antaa Kaikkivaltiaan mahdin Brucelle.

Elokuva näytti trailerin perusteella mielenkiintoiselta yksikertaisen mutta rajattoman hauskuuden tarjoavan ideansa ansiosta. Elokuvassa hauskuuttelu keskittyy alkuasetelman ympärillä. Bruce yrittää päästä takaisin unelmatyöhönsä, johon varmasti itsekin pyrkisin kaikkivoivana, unohtaen megalomaanisen itsekeskeisyyden tyydyttämisen kaikenlaisella materialla. Aikaa on sentään suotu hieman tällaiselle hauskanpidolle. Tunnelma lämpiää rakkaustarinaksi tyttöystävän elätellessä unelmia avioliitosta, joten Bruce – taivaanlahja voidaan laskea romanttiseksi komediaksi. Elokuva latistuu näin kovin tylsäksi eikä Jennifer Aniston tuo vaisulla osaamisellaan väriä tyttöystävänä.

Entä sitten Jim Carrey? Ilveilevään epäonnensoturiin tottuneet saavat ainakin vastinetta, vaikka parhaimpien roolien veroista nyt ei päästä näkemään. Tämä menee enemmin käsikirjoituksen kuin Carreyn itsensä piikkiin. Tilaisuutta, kun ei suoda. Steve Carell irrottelee elokuvan hauskimmassa kohtauksessa, kun Carrey avustaa taustalta. Elokuvassa Jumalana siunaa Morgan Freeman (Shawshank Redemption), joka ei vakuuta. Myös hänen näytteleminen tukee vain sitä kokonaistunnelmaa, joka elokuvasta henkii.

teksti: © 2003 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202