Bruce Taivaanlahja

Bruce Almighty (2003)

  • 2

Synkimmän maanantain päätteeksi Bruce huomaa menettäneensä työpaikkansa, tulleensa pahoinpidellyksi, riidelleensä tyttöystävänsä kanssa ja koiransa opettelevan sisäsiistiksi olohuoneen matolle. Itsesä…

julkaistu 2003-02-24 / päivitetty 18.03. klo 23:11

KUVA 1

Bruce Almighty
Bruce Almighty 

Bruce Taivaanlahja

Ohjaus Tom Shadyac
Näyttelijät Jim Carrey, Jennifer Aniston, Morgan Freeman, Nora Dunn
Maa Yhdysvallat
Pituus 101 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2003 Universal Pictures, Spyglass Entertainment, Shady Acres Entertainment ja Pit Bull Productions

Jim Carrey on nähty elokuvissaan viime aikoina myös vakavammissa rooleissa. Tästä hyvänä esimerkkinä Frank Darabontin The Majestic, jossa Carrey esitti minuuttaan etsivää ex-käsikirjoittajaa. Mieleenpainuvan tulkinnan hän teki Andy Kaufmanina Milos Formanin (Yksi lensi yli käenpesän) loistavassa omaelämäkerrallisessa kuvauksessa Man on the Moon. Ehdottomasti myös katsottavaa on ollut miehen työ satiiri The Truman Show:ssa tositelkkarin 24-tuntisena päähenkilönä. Näyttelijän DVD:lle ilmestynyt jumaluuksiin menevä komedia Bruce – taivaanlahja (Bruce Almighty, 2003 USA) ei ole edellä mainittujen kaltainen tunteisiin vetoava kyynelfilkka, vaikka mistään suoranaisesta crazy-komediasta ei ole kyse.

Carrey on kolmatta kertaa yhteistyössä elokuvista Valehtelija, valehtelija ja Lemmikkidekkari tuttu Tom Shadyacin kanssa. Miesten yhteinen elokuvapuurtaminen jakautuu Carreyn näytellessä ja Shadyacin ohjatessa. Elokuva kertoo Carreyn esittämästä uutisreportteri Brucesta, joka haaveilee korkealle uutisankkurin pallille. Brucen epäonneksi hän tuntuu olevan vain pelkkä vitsi työpaikalla ja tuupattavissa pois ruudusta parhaimpien juttujen aikaan. Kova yritys arvovaltaisemman ankkurin paikalle aiheuttaa kitkaa kotipuolessa, jossa reportterilta odotetaan muutakin kuin taloudellista tukea kotiasioissa. Synkimmän maanantain päätteeksi Bruce huomaa menettäneensä työpaikkansa, tulleensa pahoinpidellyksi, riidelleensä tyttöystävänsä kanssa ja koiransa opettelevan sisäsiistiksi olohuoneen matolle. Itsesäälissä mies kiroaa kohtaloaan ja samalla jumalansa syvimpään helvettiin. Aamulla jumala soittaa hänelle ja antaa Kaikkivaltiaan mahdin Brucelle.

Elokuva näytti trailerin perusteella mielenkiintoiselta yksikertaisen mutta rajattoman hauskuuden tarjoavan ideansa ansiosta. Elokuvassa hauskuuttelu keskittyy alkuasetelman ympärillä. Bruce yrittää päästä takaisin unelmatyöhönsä, johon varmasti itsekin pyrkisin kaikkivoivana, unohtaen megalomaanisen itsekeskeisyyden tyydyttämisen kaikenlaisella materialla. Aikaa on sentään suotu hieman tällaiselle hauskanpidolle. Tunnelma lämpiää rakkaustarinaksi tyttöystävän elätellessä unelmia avioliitosta, joten Bruce – taivaanlahja voidaan laskea romanttiseksi komediaksi. Elokuva latistuu näin kovin tylsäksi eikä Jennifer Aniston tuo vaisulla osaamisellaan väriä tyttöystävänä.

Entä sitten Jim Carrey? Ilveilevään epäonnensoturiin tottuneet saavat ainakin vastinetta, vaikka parhaimpien roolien veroista nyt ei päästä näkemään. Tämä menee enemmin käsikirjoituksen kuin Carreyn itsensä piikkiin. Tilaisuutta, kun ei suoda. Steve Carell irrottelee elokuvan hauskimmassa kohtauksessa, kun Carrey avustaa taustalta. Elokuvassa Jumalana siunaa Morgan Freeman (Shawshank Redemption), joka ei vakuuta. Myös hänen näytteleminen tukee vain sitä kokonaistunnelmaa, joka elokuvasta henkii.

teksti: © 2003 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti, mutta Oscar-voittaja se on.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »
Annihilation, Natalie Portman

Vuoden parhaat 2018

| ELOKUVAVUOSI | 22.02.

Oscareiden aikaan on kätevää muistella viime vuoden parhaita elokuvia ja sarjoja.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan

Kaksi kuningatarta

| 31.01.

Kaksi kuningatarta, yksi saari, sama viesti: pää poikki, faktoista viis! Robbie ja Ronan ylevöittävät tunkkaista periodidraamaa.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan ja Billy Howle

Rannalla

| DVD | 01.02.

Jo Pink Floyd sen tiesi: Ripustautuminen hiljaiseen epätoivoon on englantilainen tapa.

Lue lisää »
Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
John David Washington ja Adam Driver

BlacKKKlansman

| Blu-ray | 01.02.

Spike Leen Oscar-ehdokkaaksi nostettu musta komedia kommentoi rasistisen vihan nykytilaa.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202