Broken Flowers

Broken Flowers (2005)

  • 5

Don Johnston (Bill Murray) herää uutiseen että hänellä on poika ja siitä alkaa ohjaaja Jim Jarmuschille tyypillinen road movie. Johnston lähtee kiertämään vanhoja heilojaan läpi, yrittäen selvittää ke…

julkaistu 2005-07-14 / päivitetty 28.07. klo 13:01

KUVA 1

Bill Murray
Bill Murray 

Broken Flowers

Ohjaus Jim Jarmusch
Näyttelijät Bill Murray, Julie Delpy, Jeffrey Wright, Chloë Sevigny, Tilda Swinton, Jessica Lange, Christopher McDonald, Sharon Stone, Frances Conroy
Maa Yhdysvallat, Ranska
Pituus 105 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 Bac Films ja Focus Features

Hitchcock sanoi kerran että ”elokuva on elämää, josta on tylsät kohdat otettu pois”. Monille Jim Jarmuschin tyyli on tuon lausunnon antiteesi eli äärimmäinen tylsyys. Jarmuschin tyyliä on aina hallinnut askeettinen minimalismi, jossa sanojen välissä olevat tauot merkitsevät enemmän kuin sanat. Hän ei käytä paljon kameraliikkeitä, vaan antaa tapahtumien tapahtua.

Jarmuschin uusimmassa elokuvassa Don Johnston (Bill Murray) herää uutiseen että hänellä on poika ja siitä alkaa Jarmuschille tyypillinen seikkailu Road Movien muodossa. Johnston lähtee naapurinsa painostuksesta kiertämään vanhoja heilojaan läpi, yrittäen selvittää kenen kanssa hänellä on poika. Myös Wes Anderson hyödynsi Murrayn salaperäistä renttucharmia ja keski-iänkriisiä uhkuvaa olemusta viimeisimmässä elokuvassaan The Life Aquatic with Steve Zissou, jossa Owen Wilsonin esittämä hahmo pelmahtaa Murrayn elämään hänen poikanaan.

Don Johnstonin matka rullaa eteenpäin kaupungista toiseen rouheiden etiopialaisrytmien säestyksellä. Hän löytää joka puolelta vihjeitä ja johtolankoja, jotka eivät oikeastaan ole johtolankoja laisinkaan. Hänen vastauksienetsintäretkensä ei näin ollen tuota tuloksia, vaan pelkkää turhautumista. Murray onkin Johnstonin täydellisen vähäeleinen henkilöitymä tässä suhteessa ja Jarmusch vielä sopivampi ohjaaja tarinaan.

Broken Flowers (2005 Yhdysvallat, Ranska) on moderni draama hyppyleikkauksineen ja takautumineen, mutta myös hillityn minimalistinen independent -elokuva. Jarmusch ohjaa elokuvan järkkymättömällä varmuudella ja jokainen kuva on suunniteltu ja sen paikka perusteltu.

Frederick Elmes ja Jay Rabinowitz muodostavat jälleen kerran tukevan taustajoukon Jarmuschin tyylille. Molemmat ovat työskennelleet Jarmuschin kanssa useassa elokuvassa aikaisemminkin. Varsinkin veteraanikuvaaja Elmes (Eraserhead, Blue velvet, Night on Earth) hoitaa osansa tyylillä. Pitkät autokohtaukset muistuttavat Abbas Kiarostamin tyyliä, mutta toisaalta kuvaus on myös perin amerikkalaista.

Joskus elokuvassa – ja muutenkin elämässä – mysteeri ei ole arvoitus, vaan vastaus. Kuten Johnstonin matkakin on täynnä vihjeitä poikansa äidin löytämisestä, niin on elokuvakin. Jo alkujakso leikittelee pinkin kirjeen asemalla elokuvassa ja sillä kuinka se on huomioarvoinen johtomotiivi tarinassa. Pinkit esineet ilmestyvät ja kutkuttavat olemassaolollaan, mutta eivät silti kerro mitään. Tämä arvoitusten ja mysteerien vyyhti huipentuu Jarmuschin tuotannon koskettavimpaan loppuun.

teksti: © 2005 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202