Broken City

Broken City (2013)

  • 2

Unohdettava Broken City on hengetön sekamelska Ison Omenan poliittisesta korruptiosta.

julkaistu 2013-04-24 / päivitetty 26.04. klo 14:02

KUVA 4

Catherine Zeta-Jones
Catherine Zeta-Jones 

KUVA 3

Crowe, Wright ja Wahlberg
Crowe, Wright ja Wahlberg 

KUVA 2

Zeta-Jones ja Crowe
Zeta-Jones ja Crowe 

KUVA 1

Pormestari Hostetler (Crowe)
Pormestari Hostetler (Crowe) 

Broken City

Ohjaus Allen Hughes
Näyttelijät Mark Wahlberg, Russell Crowe, Barry Pepper, Catherine Zeta-Jones, Jeffrey Wright, Kyle Chandler
Maa Yhdysvallat
Pituus 104 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Hughesin veljesten ohjauskaksikosta (Menace II Society, Book of Eli) tunnetun Allen Hughesin ensimmäinen sooloprojekti hyökkää New Yorkin poliittisen järjestelmän kulisseihin, jossa vain virtaavan viskin laatu on sitä miltä se näyttää.

Pormestari Nicholas Hostetler (oranssi Russell Crowe) palkkaa yksityisetsivä – ja entisen newyorkilaisen poliisin – Billy Taggartin (Mark Wahlberg) seuraamaan vaimonsa (Catherine Zeta-Jones) epäiltyä syrjähyppyä, sillä välin kun hän kampanjoi kolmannen kautensa puolesta. Vastaan asettuu nuori, charmikas ja täynnä toivoa oleva Jack Valiant (Barry Pepper), joka haluaa paljastaa todelliset aikeet niiden suunnitelmien takana, joita Hostetlerillä on kaoottisen kaupungin ongelmien ratkaisemiseksi.

Broken Cityn Akilleen kantapää on B-luokan käsikirjoitus, jota syystä tai toisesta pidettiin vuonna 2008 yhtenä Hollywoodin parhaimmista toistaiseksi tuottamattomista kässäreistä. Ultrakliseinen ja ajoittain tahattoman koominen Broken City imitoi perihollywoodilaista kyttädraamaa, jonka ikonografia lähes sokaisee yliampuvalla elokuvamaisuudellaan. Vain poliisipäällikön vihainen tokaisu, ”You’re a loose cannon, Taggart!”, jää uupumaan.

Elokuva yrittää – ei-niin-hienovaraisesti – rakentaa Valiantin (“uljas”) hahmosta oman Harvey Dentinsä, asettamalla vastakkain hyvän ja pahan (Hostetler, “hustler” eli huijari), uuden ja vanhan. Uusia juonenkäänteitä syntyy tiuhaan yksinomaan päähenkilön kyvyttömyyden vuoksi.

Juonilankoja jää solmimatta ja hahmojenrakentelu on niin köykäistä, että kohtaloista on vaikea välittää. Taggartin elokuvan läpäisevää – ja mihinkään johtamatonta – alkoholismia käsitellään surkuhupaisan laiskasti; kun kännykkä soi ja paska lävähtää tuulettimeen, on päähenkilöllä yliluonnollinen kyky pikaraitistumiseen.

Yksi Broken Cityn pelastavista tekijöistä on vahva näyttelijäkaarti, joka hoitaa roolinsa vakavin naamoin. Russell Crowe on erityisen osuva konnamaisen pormestarin virassa. Kyle Chandlerin nimi on myös mainitsemisen arvoinen, sillä viime vuonna hänen CV:nsä täyttyi muun muassa Argolla ja Zero Dark Thirtyllä. Myöhemmin vuodesta listaan voi lisätä vielä Martin Scorsesen tuoreimman, The Wolf of Wall Streetin.

Teksti: 2013 Jussi Toivola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202