Brokeback Mountain

Brokeback Mountain (2005)

  • 4

Brokeback Mountain sijoittuu ’60–luvun Wyomingiin. Kahden karjapaimenen välille syntyy side ja lopulta rakkaussuhde. Ang Leen ohjaama draama voitti kolme Oscaria!

julkaistu 2006-02-24 / päivitetty 28.06. klo 11:11

KUVA 4

Michelle Williams
Michelle Williams 

KUVA 3

Anne Hathaway
Anne Hathaway 

KUVA 2

Heath Ledger
Heath Ledger 

KUVA 1

Heath Ledger ja Jake Gyllenhaal
Heath Ledger ja Jake Gyllenhaal 

Brokeback Mountain

Ohjaus Ang Lee
Näyttelijät Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Randy Quaid, Michelle Williams, Anne Hathaway, Anna Faris, Scott Michael Campbell
Maa Yhdysvallat
Pituus 134 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 Alberta Filmworks Inc., Focus Features, Good Machine, Paramount Pictures, River Road Entertainment ja This Is That Productions.

Taiwanilaisohjaaja Ang Lee (Jäämyrsky, Hulk, Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme) muistuttaa entistä enemmän vanhaa kunnon 50–luvun Hollywood auteuria. Hän poukkoilee sujuvasti lajityypistä toiseen, vaihtaen genreä oikeastaan jokaisen elokuvansa jälkeen. Hänen ansioluetteloonsa kuuluu mm. action, historiallinen draama, kung fu ja nyt myös amerikkalainen western.

Brokeback Mountain sijoittuu 1960–luvun Wyomingiin. Kaksi karjapaimenta, Ennis ja Jack, kohtaavat toisensa työkeikan yhteydessä. He lähtevät yhdessä Brokeback vuorelle kaitsemaan lammaslaumaa. Alun kankeuden jälkeen miesten välille syntyy side ja lopulta rakkaussuhde. Elokuva perustuu Annie Proulxin samannimiseen novelliin ja Ang Lee on kuvannut siitä hienon ja tunteikkaan draaman. Elokuvan keskiössä on 60 -luvun arvot ja ennakkoasenteet, mutta ajan edetessä ja arvojen silti pysyessä samana tulee selväksi, että kyseessä on ihmisten homofobiat ja yhteiskunta normit. Elokuva kertoo traagisen rakkaustarinan, joka oli mahdoton heti ensi silmäyksestä lähtien.

Heath Ledger (Yön ritari) ja Jake Gyllenhaal (Zodiac) loivat molemmat syvät henkilöhahmot elokuvaa varten ja samaa voi sanoa elokuvan naispääosista Michelle Williams ja Anne Hathaway. Ledger ja Gyllenhaal saivat kuitenkin kohtauksiinsa jonkinlaista aitoa kiihkoa ja totuutta. Oli hienoa miten heidän suhteensa kuvattiin alusta alkaen normaalina parisuhteena, eikä heidän mielestään häpeällisenä luonnonoikkuna. Loppu vaiheessa heidän tilanteensa oli vain se, että he eivät voineet saada toisiaan.

Wyomingin ja Texasin komean karut maisemat korostavat päähenkilöiden rajua rakkautta ja ajan kuluessa myös kuvauksen sävyt kylmenevät. Kuvauksesta vastaa takavalotuksen mestari Rodrigo Prieto, jonka rajun kaunista kuvausta on ihasteltu muutamassa meksikolaiselokuvissa. Elokuvan soundtrackin on tehnyt Gustavo Santaolalla, toinen Alejandro Gonzáles Iñárritun luottohenkilöistä. Prieton ohella myös Santaolalla on työskennellyt elokuvissa Amores Perros ja 21 grammaa. Elokuvan soundtrack koostuu lähinnä Santaolallan kitarasävelmistä, mutta siinä on hyödynnetty myös rikkaita ja haikeita countrysävelmiä.

Elokuven ystävien ei kannata hämääntyä tai pelästyä Ang Leen genrehyppelyjä tai sitä että hän ohjasi Hulkin kaltaisen actionflopin, sillä kaiken pintapuolisen alta paistaa kuitenkin draamallisten elokuvien suvereeni hallitseminen. Lee loihtii väkeviä kohtauksia ja tunnelmia toisensa perään, niin että elokuva soljuu eteenpäin ja että aikakaudenvaihdoksia tuskin huomaa. Hän ei aliarvioi katsojaa ja niin se pitääkin olla.

Teksti: © 2006 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202