Bringing Out the Dead

Bringing Out the Dead (1999)

  • 4

Martin Scorsese on ottanut tällä kertaa käsittelyyn harvinaisen synkän ja lähes epäuskottavan tarinan, joka kertoo Piercen (Nicolas Cage) elämästä kolmivuorotyössä ambulanssinkuskina.

julkaistu 2000-02-24 / päivitetty 18.03. klo 23:11

KUVA 1

Patricia Arquette ja Nicolas Cage
Patricia Arquette ja Nicolas Cage 

Bringing Out the Dead

Ohjaus Martin Scorsese
Näyttelijät Nicolas Cage, Patricia Arquette, John Goodman, Ving Rhames, Tom Sizemore, Marc Anthony, Cliff Curtis, Aida Turturro, Cynthia Roman
Maa Yhdysvallat
Pituus 121 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Picture Mill

Martin Scorsesen halutaan muistaa mafiaelokuva Mafiaveljien (Godfellas) ohjaajana ja etenkin New Yorkin katujen kuvaajana. Lähes kaikille Scorsesen ohjaustöihin liittyy New York, joko tapahtuma kaupunkina tai jonain muuna oleellisena osana. Hänen New York -maisimmista elokuvistaan on varmaankin reilut kymmnen vuotta sitten valmistunut New York Stories, jossa mm. Nick Nolte esitti erään ihmisen elämäntarinan tässä suurkaupungissa.

Bringing Out the Dead (1999 USA) kertoo taas kerran tarinaa tämän suurkaupungin slummialueella elävistä ihmisistä. Elokuva ei kuitenkaan kerro yleisesti kaupungin asukkaista vaan se kertoo erittäin synkän ja osittain stressaavan tarinan Frank Piercen (Nicolas Cage, 8mm) elämästä. Elokuva hakee totuuspohjan Joe Connelyn romaanista, joka itse on viettänyt ensiapuhoitajana 9 vuotta tässä huumeita, rikollisuutta ja prostituoituja kuhisevassa kaupungissa.

Scorsese on ottanut tällä kertaa käsittelyyn harvinaisen synkän ja lähes epäuskottavan tarinan, joka kertoo Piercen elämästä kolmivuorotyössä ambulanssinkuskina. Pierce on kävelevä zombie, jonka henkinen tasapaino on herkkynyt jo useita kuukausia, koska yksikään hänen potilaistaan ei ole selvinnyt hengissä. Fyysisesti mies toimii vielä kohtuullisesti, vaikkakin näyttää, että tämä voisi murtua minä hetkenä hyvänsä.

Elokuva seuraa rutiineja ambulanssissa ja sen ulkopuolella kolmen päivän ajan, jona katsojilla tutustutetaan Piercen kolme työkaveria, Larry (John Goodman, Big Lebowski), Marcus (Ving Rhames, Con Air) ja Walls (Tom Sizemore, Pelastakaa Sotamies Ryan). Joista jokainen yrittää selviytyä helvetillisestä työstään jollain keinolla, kuten Larry syömällä, Marcus aggressiivisella uskovaisuudellaan ja Walls väkivaltaisella käytöksellään (myös potilaita kohtaan). Marcuksen uskovaisuus viedään jopa niin pitkälle mustaan huumoriin, että elokuvan aikana kerkiää tapahtumaan neitsyt-maria-synnytys, jossa Piercelle käy taas kerran huonosti.

Bringing Out the Dead etenee neonvalojen ja kiiltävän asvaltin päällä välillä niin lujaa vauhtia, että kaiken mahdollisen irti saaminen ja nauttiminen onnistuu paremmin vasta toisella katselukerralla. Elokuva tarjoaa synkän tarinan lisäksi harvinaisen arkaluontoista ja mustaa huumoria, jota onnistuneesti ryydittää Nicholas Cagen ja Ving Rhamesin näyttelijäsuoritukset.

Elokuva paljastaa sen, että huonosti menee myös muillakin kuin huumehörhöillä, joista elokuvia on tehty jo toisen käden sormetkin. Scorsese palaa 1997 flopanneen Kundun jälkeen takaisin eliittiin, New Yorkin kertojana.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202