Bringing Out the Dead

Bringing Out the Dead (1999)

  • 4

Martin Scorsese on ottanut tällä kertaa käsittelyyn harvinaisen synkän ja lähes epäuskottavan tarinan, joka kertoo Piercen (Nicolas Cage) elämästä kolmivuorotyössä ambulanssinkuskina.

julkaistu 2000-02-24 / päivitetty 18.03. klo 23:11

KUVA 1

Patricia Arquette ja Nicolas Cage
Patricia Arquette ja Nicolas Cage 

Bringing Out the Dead

Ohjaus Martin Scorsese
Näyttelijät Nicolas Cage, Patricia Arquette, John Goodman, Ving Rhames, Tom Sizemore, Marc Anthony, Cliff Curtis, Aida Turturro, Cynthia Roman
Maa Yhdysvallat
Pituus 121 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Picture Mill

Martin Scorsesen halutaan muistaa mafiaelokuva Mafiaveljien (Godfellas) ohjaajana ja etenkin New Yorkin katujen kuvaajana. Lähes kaikille Scorsesen ohjaustöihin liittyy New York, joko tapahtuma kaupunkina tai jonain muuna oleellisena osana. Hänen New York -maisimmista elokuvistaan on varmaankin reilut kymmnen vuotta sitten valmistunut New York Stories, jossa mm. Nick Nolte esitti erään ihmisen elämäntarinan tässä suurkaupungissa.

Bringing Out the Dead (1999 USA) kertoo taas kerran tarinaa tämän suurkaupungin slummialueella elävistä ihmisistä. Elokuva ei kuitenkaan kerro yleisesti kaupungin asukkaista vaan se kertoo erittäin synkän ja osittain stressaavan tarinan Frank Piercen (Nicolas Cage, 8mm) elämästä. Elokuva hakee totuuspohjan Joe Connelyn romaanista, joka itse on viettänyt ensiapuhoitajana 9 vuotta tässä huumeita, rikollisuutta ja prostituoituja kuhisevassa kaupungissa.

Scorsese on ottanut tällä kertaa käsittelyyn harvinaisen synkän ja lähes epäuskottavan tarinan, joka kertoo Piercen elämästä kolmivuorotyössä ambulanssinkuskina. Pierce on kävelevä zombie, jonka henkinen tasapaino on herkkynyt jo useita kuukausia, koska yksikään hänen potilaistaan ei ole selvinnyt hengissä. Fyysisesti mies toimii vielä kohtuullisesti, vaikkakin näyttää, että tämä voisi murtua minä hetkenä hyvänsä.

Elokuva seuraa rutiineja ambulanssissa ja sen ulkopuolella kolmen päivän ajan, jona katsojilla tutustutetaan Piercen kolme työkaveria, Larry (John Goodman, Big Lebowski), Marcus (Ving Rhames, Con Air) ja Walls (Tom Sizemore, Pelastakaa Sotamies Ryan). Joista jokainen yrittää selviytyä helvetillisestä työstään jollain keinolla, kuten Larry syömällä, Marcus aggressiivisella uskovaisuudellaan ja Walls väkivaltaisella käytöksellään (myös potilaita kohtaan). Marcuksen uskovaisuus viedään jopa niin pitkälle mustaan huumoriin, että elokuvan aikana kerkiää tapahtumaan neitsyt-maria-synnytys, jossa Piercelle käy taas kerran huonosti.

Bringing Out the Dead etenee neonvalojen ja kiiltävän asvaltin päällä välillä niin lujaa vauhtia, että kaiken mahdollisen irti saaminen ja nauttiminen onnistuu paremmin vasta toisella katselukerralla. Elokuva tarjoaa synkän tarinan lisäksi harvinaisen arkaluontoista ja mustaa huumoria, jota onnistuneesti ryydittää Nicholas Cagen ja Ving Rhamesin näyttelijäsuoritukset.

Elokuva paljastaa sen, että huonosti menee myös muillakin kuin huumehörhöillä, joista elokuvia on tehty jo toisen käden sormetkin. Scorsese palaa 1997 flopanneen Kundun jälkeen takaisin eliittiin, New Yorkin kertojana.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202