Mykistävän kaunis Boyhood lukeutuu 2000-luvun upeimpiin elokuvasaavutuksiin.
Richard Linklater (Rakkautta ennen -trilogia) teki elokuvahistoriaa kuvaamalla samasta näyttelijäkaartista koostuvaa teosta kahdentoista vuoden ajan. Ennennäkemättömän projektin kuvaukset alkoivat toukokuussa 2002 ja saivat päätöksensä viime vuoden elokuussa.
Nimensä mukainen Boyhood seuraa Ellar Coltranen esittämää Masonia nuoresta pojasta aina tämän ensimmäiseen päivään yliopistossa. Linklater kuvasi jokaisena vuonna reilun kymmenen minuutin kohtauksen, jossa elämän ja elämisen kiehtovuus toimii narratiivin vetovoimana. Kunnianhimoinen draama on paljon enemmän kuin vain tekemistä tekemisen vuoksi.
Kohtauksissa on omat nostalgiset viittauksensa, jotka palauttavat kunkin vuoden mieleen. Toisessa otoksessa Mason makaa nurmikolla omissa viattomissa ajatuksissaan, samalla kun Coldplayn ”Yellow” soi taustalla. Boyhood on paitsi nuoren pojan kasvutarina, myös aikakone menneeseen, ja sen arvo on kasvanut sitä mukaa kun Linklater on materiaalia maailmalta pimittänyt.
Elokuva tuntuu oikealta elämältä, vaan ei suinkaan viihdearvon kustannuksella. Pienet sivuosat ovat siellä täällä lähes huvittavan amatöörimäisiä, mutta olleellista ovat kuitenkin hahmojen keskustelujen sisältö sekä heidän maneerinsa, jotka muuttuvat vuosien mittaan.
Nuorten rakastavaisten ensikeskustelut ovat tuskaisen kiusallisia ja vanhemmalta tuttavalta syntymäpäivälahjaksi vastaanotettu raamattu on aidon hymyn arvoinen. Ranskan uutta aaltoa kanavoiva tarinankerronta toimii tavalla, joka on harvinaista yhdysvaltalaiselle elokuvalle. Elämän arkiset rutiinit ja vastaantulevat peruskokemukset eivät vaadi erillisiä motiiveja, kuten ei elämässäkään.
Realismin äärirajoja koettelevan Boyhoodin luonnollinen – muttei dokumentaarinen – olemus tekee siitä lopun lähestyessä riipaisevan kokemuksen. Olemme uppoutuneet kahdeksitoista vuodeksi henkilöhahmojen kehityskaariin, sen tuntumatta lainkaan pitkästyttävältä. Ja kuten elämä itse, saavuttaa elokuva kuin hiipien väistämättömän haikean päätöksensä.
Teksti: 2014 Jussi Toivola
Elokuva nähtiin myös osana vuoden 2014 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalia.
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA