Born Reckless

Born Reckless (1930)

  • 1

John Fordin heikoimpiin töihin lukeutuva Born Reckless on mitätön gangsteridraama.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-01 / päivitetty 08.10. klo 09:09

KUVA 3

Warren Hymer, Ben Bard ja Louis Beretti
Warren Hymer, Ben Bard ja Louis Beretti 

KUVA 2

Born Reckless
Born Reckless 

KUVA 1

Born Reckless - elämää gangsterina
Born Reckless - elämää gangsterina 

Born Reckless

Ohjaus John Ford
Näyttelijät Edmund Lowe, Catherine Dale Owen, Marguerite Churchill, Warren Hymer
Maa Yhdysvallat
Pituus 77 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1930 Fox Film Corporation

Äänielokuva ei huolettanut John Fordia lähellekään yhtä paljon kuin monia muita Hollywood-veteraaneja. Fordilla oli studion täysi tuki takanaan, joten yhden tai vielä kahdenkaan heikomman elokuvan seurauksena hänen uransa ei nousisi pystyyn. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei Fordilla olisi ollut omat hankaluutensa uusien elokuvantekotapojen vuoksi. Hyvä esimerkki heikosta John Ford –elokuvasta on keväällä 1930 ensi-iltansa saanut gangsteridraama Born Reckless.

Born Reckless kertoo Luigi ”Louis” Berettista, italialaissiirtolaisesta, joka ryöstää kätyreineen jalokiviliikkeen mutta jää piakkoin kiinni. Syyttäjä ei kuitenkaan passita miekkosta vankilaan, vaan päättää antaa tälle mahdollisuuden tehdä jotain hyödyllistä maansa hyväksi ja lähettää hänet sotaan. Louis palaa rintamalta muuttuneena miehenä ja saa rikoksensa anteeksi. Uuden elämänsä kunniaksi hän avaa yökerhon, jonne kuitenkin saapuu eräänä iltana tuttuja henkilöitä menneisyydestä.

Edellisvuonna elokuva-alalla aloittaneen ja sittemmin useasti Fordin kanssa yhteistyötä tehneen Dudley Nicholsin käsikirjoittama Born Reckless saattaa kuulostaa etukäteen mielenkiintoiselta ja toimivalta elokuvalta. Sitä se ei kuitenkaan loppujen lopuksi ole, sillä tarina on hengetön eikä dialogiosuuksista huolehtinut Andrew Bennison ole ollut ajan tasalla ja Born Reckless onkin täynnä latteita ja tyhjänpäiväisiä repliikkejä. Vaikka studioon rakennettu lähiö onkin aivan kelvollisesti tehty, jää se vähäiseksi valopilkuksi kokonaisuutta tarkastellessa. Kehuja ei ansaitse tosin Fordkaan, jolla ei ole ollut avuja saada tarinaa toimimaan missään vaiheessa.

Näyttelijät yrittävät sentään parhaansa. Parhaiten heistä onnistuu pääosaa esittävä Edmund Lowe, eivätkä elokuvan keskeiset naisetkaan (Catherine Dale Owen ja Marguerite Churchill) kelvottomia ole. Sen sijaan Louisin kanssa lopullista yhteenottoa havittelevaa Big Shotia näyttelevä Warren Hymer epäonnistuu pahoin: yhden ilmeen Hymer on täysin eksyksissä kahden ilmeen Lowen seurassa. Ward Bond tekee pienen sivuosaroolin sotilaana.

Born Reckless on yhden katselukerran kestävä iltapäiväelokuva, jossa ei ole juuri mitään mieleenpainuvaa tai muistelemisen arvoista. Toisaalta se on hyvä esimerkki, kuinka mykkäkaudella loistaneet ohjaajat ja näyttelijät joutuivat opettelemaan uudet työskentelytavat, ennen kuin saattoivat luoda jotain merkittävää. Born Reckless on elokuva, jota voi suositella vain intohimoisimmille John Ford –fanaatikoille.

Teksti: © 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202