Borgman

Borgman (2013)

  • 4

Oudossa, mustan komediallisessa psykologisessa kauhuelokuvassa seurataan epäinhimillisen pahuuden leviämistä.

julkaistu 2014-06-05 / päivitetty 18.06. klo 18:06

KUVA 2

Jan Bijvoet
Jan Bijvoet 

KUVA 1

Jan Bijvoet on käsittämätön Borgman
Jan Bijvoet on käsittämätön Borgman 

Borgman

Ohjaus Alex van Warmerdam
Näyttelijät Jan Bijvoet, Hadewych Minis, Jeroen Perceval, Alex van Warmerdam, Sara Hjort Ditlevsen, Elve Lijbaart, Dirkje van der Pijl, Pieter-Bas de Waard
Maa Hollanti / Belgia / Tanska
Pituus 113 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Karu, vähän paljastava Borgman tuo mieleen Bruno Dumontin Hors Satanin “saatanallisen” päähenkilön sekä Giorgos Lanthimosin Dogtoothin hahmojen naiivin amoraalisuuden. Myös Michael Haneken Funny Games muistuu nihilistisen kaappariasetelmansa kautta.

Tyylikopiosta ohjaaja-käsikirjoittaja Alex van Warmerdamin elokuvassa ei ole kyse. Vertailun tarve nousee Borgmanin erikoisuudesta. Se pakenee nopeita genre-leimoja ja muita elokuvakirjoittamisen kainalosauvoja.

Ikiaikaisen näköinen, suoraan metsästä ilmestyvä partasuti Borgman (Jan Bijvoet) saapuu erään rikkaan perheen design-kartanolle. Ruokoton ukko haluaisi käydä suihkussa. Perheen mies pillastuu täysin ja hakkaa tämän. Vaimo tuntee syyllisyyttä ja majoittaa kiertolaisen salaa vierasmajaan.

Katsojan edellä kutkuttavasti jolkottava tarina alkaa kuin yhteiskuntaluokkien välinen tapakomedia, mutta pian jo Borgmanista paljastuu piirteitä, joihin empaattinen tai allegorinen ajattelu ei pure. Vieras valtaaja toimii kuin älyllinen virus, manipuloi perheenjäseniä toisiaan vastaan, mutta ilmeisesti siitä nautintoa saamatta. Nautinto, sadistinenkaan, ei näy pätevän muukalaiseen.

Vertailukohdistaan Borgmanin erottaa nimihenkilön ja tämän apureiden selittämätön ilkikurisuus. On kerrassaan hämmentävää, kun ihmiskasvoinen rosvojoukko tappaa sivullisen tuosta vain, väliin leppyyttelee jota kuta perheestä, mutta jollain tyystin toisilla merkityksen painokertoimilla kuin saattaa ymmärtää.

Borgman ei ole herkälle helppo. Vieraiden toimissa ei ole “järkeä”, vaikka niillä on selvä suunta ja järjestys. Kauhu on salakavalaa lajia, paniikkia, joka nousee pintaan, kun ymmärtää ettei voi ymmärtää. Tapahtumien vääjämätön kulku tavoittaa taitavasti sen, kuinka ohuilla kantimilla tavanomainen, inhimillinen mielenterveys lepää. Tämä on todellista kauhua, ei mitään alkeellista kuolemanpelkoa.

Läpintunkemattomuus on näin taitavasti käyteltynä kerronnan tapana erinomainen keino tehdä pienestä suurta. Kun käsitteet ja selitykset eivät pure, jää niin elokuvan perhe kuin katsojakin lapsen asemaan. Elokuvataiteen keinojen voimannäyttönä Borgman on väkevä.

Jan Bijvoet näyttelee synkän kuivasti muukalaista ihmisnaamarissa. Apurijoukon (mm. van Warmerdam itse) lakoninen pahanteko luo joukon helpottavia mustan huumorin helmiä.

Teksti: 2014 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Jonas Dassler

Kultainen hansikas

| 19.11.

Historia häilyy saastaista sarjamurhaajasaagaa vastenmielisempänä painajaisten Reeperbahnilla.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202