Borgman

Borgman (2013)

  • 4

Oudossa, mustan komediallisessa psykologisessa kauhuelokuvassa seurataan epäinhimillisen pahuuden leviämistä.

julkaistu 2014-06-05 / päivitetty 18.06. klo 18:06

KUVA 2

Jan Bijvoet
Jan Bijvoet 

KUVA 1

Jan Bijvoet on käsittämätön Borgman
Jan Bijvoet on käsittämätön Borgman 

Borgman

Ohjaus Alex van Warmerdam
Näyttelijät Jan Bijvoet, Hadewych Minis, Jeroen Perceval, Alex van Warmerdam, Sara Hjort Ditlevsen, Elve Lijbaart, Dirkje van der Pijl, Pieter-Bas de Waard
Maa Hollanti / Belgia / Tanska
Pituus 113 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Karu, vähän paljastava Borgman tuo mieleen Bruno Dumontin Hors Satanin “saatanallisen” päähenkilön sekä Giorgos Lanthimosin Dogtoothin hahmojen naiivin amoraalisuuden. Myös Michael Haneken Funny Games muistuu nihilistisen kaappariasetelmansa kautta.

Tyylikopiosta ohjaaja-käsikirjoittaja Alex van Warmerdamin elokuvassa ei ole kyse. Vertailun tarve nousee Borgmanin erikoisuudesta. Se pakenee nopeita genre-leimoja ja muita elokuvakirjoittamisen kainalosauvoja.

Ikiaikaisen näköinen, suoraan metsästä ilmestyvä partasuti Borgman (Jan Bijvoet) saapuu erään rikkaan perheen design-kartanolle. Ruokoton ukko haluaisi käydä suihkussa. Perheen mies pillastuu täysin ja hakkaa tämän. Vaimo tuntee syyllisyyttä ja majoittaa kiertolaisen salaa vierasmajaan.

Katsojan edellä kutkuttavasti jolkottava tarina alkaa kuin yhteiskuntaluokkien välinen tapakomedia, mutta pian jo Borgmanista paljastuu piirteitä, joihin empaattinen tai allegorinen ajattelu ei pure. Vieras valtaaja toimii kuin älyllinen virus, manipuloi perheenjäseniä toisiaan vastaan, mutta ilmeisesti siitä nautintoa saamatta. Nautinto, sadistinenkaan, ei näy pätevän muukalaiseen.

Vertailukohdistaan Borgmanin erottaa nimihenkilön ja tämän apureiden selittämätön ilkikurisuus. On kerrassaan hämmentävää, kun ihmiskasvoinen rosvojoukko tappaa sivullisen tuosta vain, väliin leppyyttelee jota kuta perheestä, mutta jollain tyystin toisilla merkityksen painokertoimilla kuin saattaa ymmärtää.

Borgman ei ole herkälle helppo. Vieraiden toimissa ei ole “järkeä”, vaikka niillä on selvä suunta ja järjestys. Kauhu on salakavalaa lajia, paniikkia, joka nousee pintaan, kun ymmärtää ettei voi ymmärtää. Tapahtumien vääjämätön kulku tavoittaa taitavasti sen, kuinka ohuilla kantimilla tavanomainen, inhimillinen mielenterveys lepää. Tämä on todellista kauhua, ei mitään alkeellista kuolemanpelkoa.

Läpintunkemattomuus on näin taitavasti käyteltynä kerronnan tapana erinomainen keino tehdä pienestä suurta. Kun käsitteet ja selitykset eivät pure, jää niin elokuvan perhe kuin katsojakin lapsen asemaan. Elokuvataiteen keinojen voimannäyttönä Borgman on väkevä.

Jan Bijvoet näyttelee synkän kuivasti muukalaista ihmisnaamarissa. Apurijoukon (mm. van Warmerdam itse) lakoninen pahanteko luo joukon helpottavia mustan huumorin helmiä.

Teksti: 2014 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson, Anne-Lise Brevers, Mia Goth ja Majon Van der Schot

Suspiria

| 20.11.

Giallon mestariteoksen kuulaaksi kuviteltu oopiumuni pitelee rikkinäistä peiliä menneisyyttään työstävän kansan kasvojen edessä.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202