Blair Witch 2

Book of Shadows: Blair Witch 2 (2000)

  • 1

Nuori yrittäjä on keksinyt, että hän alkaa kuskaamaan kotikyläänsä Burkettsvilleen hurahtaneita Blair Witch -faneja, jotka maksavat rahaa päästäkseen surullisen kuuluisaan metsään. Hänen ensimmäiselle…

julkaistu 2009-01-15 / päivitetty 16.03. klo 10:10

KUVA 1

Jeffrey Donovan
Jeffrey Donovan 

Blair Witch 2

Ohjaus Joe Berlinger
Näyttelijät Kim Director, Jeffrey Donovan, Erica Leerhsen
Maa Yhdysvallat
Pituus 90 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2000 Artisan Entertainment.

Kun The Blair Witch Project tuli yli vuosi sitten rytinällä elokuva-teattereihin ja ihmisten tietoisuuteen, oli ilmiselvää, että se saisi hyvin pian jatkoa, vaikka ei siihen annakaan kovin hyviä puitteita. Jälleen todistettiin vanha sääntö oikeaksi: jatko-osat ovat aina edeltäjiään huonompia (vaikka allekirjoittaneen mielestä jo ensimmäinen oli huono). Ilmeisesti ensimmäisen osan luojat Myrick ja Sánchez osasivat ennakoida tämän, sillä ohjaajana toimii tällä kertaa vähän kokenut Joe Berlinger (tv-sarja Homicide – Pelon Kadut). Kaksikko itse tyytyi tuottamaan elokuvan, joten rahan tuloa ei voinut taaskaan estää. Näin he voivat pestä kätensä tästä fiaskosta, mutta poimia itselleen sievoisen summan rahaa. Fiksuja miehiä.

Blair Witch 2 (Book of Shadows: Blair Witch 2, 2000 USA) lähtee liikkeelle siitä, mihin ensimmäinen osa jäi: kolme nuorta on kadonnut ja heidän video-taltiointinsa on löydetty. Tämä on luonut Burketsvillen kylästä varsinaisen turistikohteen, minne hartaat Blair Witch-uskovaiset vaeltavat. Tässä vaiheessa elokuva tyytyy palauttamaan katsojien mieleen edellisen osan tapahtumia ja tunnelmia ja tämä osuus toimiikin aika hyvin. Se pysyy hetken kiinnostavana. Sitten elokuva valitettavasti alkaa.

Nuori yrittäjä on keksinyt, että hän alkaa kuskaamaan kotikyläänsä Burkettsvilleen hurahtaneita Blair Witch -faneja, jotka maksavat rahaa päästäkseen surullisen kuuluisaan metsään. Hänen ensimmäiselle (ja ilmeisesti viimeiselle) retkelle hän on saanut neljä ihmistä: pariskunnan, jotka kirjoittavat kirjaa Blair Witchistä, wicca-noidan ja yhden “goottirokkarin”, jonka mielestä elokuva oli “just cool”. Pian he sukeltavat yhdessä metsään ja outoja asioita alkaa tapahtumaan heidän ympärillä. Palatessaan ihmisten ilmoille, he huomaavat, että jotain taisi tulla heidän mukanaan.

Enempää selittelyä elokuvan juoni ei tarvitse. Alkuperäinen Blair Witch tuntuu olevan hyvä tekosyy, kaukainen kiintopiste tälle elokuvalle, sillä yhteisiä seikkoja ei niillä juurikaan ole. Ensimmäisen osan tehokkuus tuntui perustuvan materiaalin realistisuuteen, ja koska tämän uuden tekemiseen on käytetty huomattavasti enemmän rahaa ei samaa tunnelmaa saada aikaiseksi.

Entäpä juoni ja käsikirjoitus? Surkea. Ei riitä, että elokuva on kaukana pelottavasta ja onnistuneesta kauhuelokuvasta, vaan se saa katsojan todennäköisesti nauramaan. Tunsin katsovani enemmänkin komediaa kuin kauhupätkää. Juoni on täynnä täysin naurettavia epäloogisuuksia (esim. kun eräs retkikunnan jäsenistä saa keskenmenon, hän palaa pikimmiten takaisin porukkaan sen sijaan, että lähtisi kotiin suremaan tai sairaalaan toipumaan!) ja siinä on noidan mentäviä aukkoja 10 minuutin välein (miten kivien alta löytyneet videonauhat voivat näyttää kuinka joku piilotti ne kiven alle? Mitähäh?).

Riittääkö? Ei todellakaan. Kaiken lisäksi näyttelijätyö on itsemurhan arvoista tavaraa. Yleensä elokuvista löytyy yksi tai kaksi huonoa suoristusta, mutta tällä kertaa kaikki ovat hukassa kuin eskimot Havajilla. Kerrassaan surkeaa. Täydellinen katastrofi.

Odotukset olivat siis monilla korkealla, mutta tulos oli yksi historian huonoimmista. Heti alussa elokuva uppoaa perinteisiin kliseisiin ja kierrätyksiin ja tuloksena on pelkkää surkeutta, sen joka muodossa. Onko Blair Witch 2 pelottavan realistinen ja tunnelmallinen? Ei. Onko se unen ja todellisuuden sekoittava kauhuelokuva? Ei. Onko se jatko-osan ja massahysterian arvoinen? Ei. Onko se mitään? Kyllä, se on todella huono elokuva.

Myytti kertoo, että Blairin noita köytettiin puuhun kiinni ja jätettiin kuolemaan. Kysyn vaan, miksi se EI KUOLLUT? Sen olisi pitänyt.

teksti: © 2001 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202