Black Mask on toimintaelokuva, joka parodioi toimintaelokuvia. Se tarjoaa myös lähes Matrixin tasoista action akrobatiaa aina luotien ilmavirta tehosteista seinillä juoksemiseen. Tässä asiassa Black M…
Black Mask (Hak Hap, 1996 Hong Kong) on toimintaelokuva, joka parodioi toimintaelokuvia. Se tarjoaa myös lähes Matrixin tasoista action akrobatiaa aina luotien ilmavirta tehosteista seinillä juoksemiseen. Tässä asiassa Black Mask ei kopioi Matrixia, vaan tilanne on ollut toisinpäin. Sillä Black Mask on jo (!) valmistunut 1996 ja Matrix kolme vuotta edellisen jälkeen. Joten Matrixissa olleet actionkohtauksien yksityiskohdat (mm. seinillä juoksemiset) olivat kopioituja mm. Black Maskistä. Tilannetta pelastaa se tieto, että Matrix tekee nämä osuudet vielä hienommin mitä Black Mask pystyy, toisena “pelastuksena” on se, että actionkohtauksien koreografiasta vastaa Yuen Wo-Ping siis sama mies mitä Matrixin kohtauksien “kapellimestarina” oli. Erikoista on myös se, että vasta nyt Black Mask saapui videolle, neljän odotusvuoden jälkeen. Olisiko tällä “pedattu” Matrixin menestystä.
Black Mask elokuvana ei ole kovinkaan erikoinen, ilman toimintakohtauksia. Elokuva liikkuu pahasti parodian ja todellisen toimintaelokuvan välillä. Osittain se yrittää olla vakava, mutta ampuu selvästi ylikin paikoittain. Tällainen genrestä toiseen vaihtelu ei ole kivaa, juoni kärsii. Parodian kohdalla elokuva pysyy suhteellisen hyvin juuri hong kong-toimintaelokuvissa, eikä eksy parodioimaan koko elokuvamaailmaa. Black Mask ei tällä alueella vaadi katsojaltaa kovin suurta tuntemusta hong kong-elokuvien kohdalta, jotta pystyisi nauttimaan. John Woon kyyhkyt ja hautausmaat ovat elementit jotka kuuluvat etiketteihin.
Elokuvan taistelukohtauksista ollaan tehty ikävä kyllä tökeröjä, koska hypyt ja potkut ollaan katkaistu aina tai vaihdettu kuvakulmaa (toim. huom. elokuvaa on sensuroitu useita minuutteja). Lisäksi kohtaukset, joissa juostaan seinillä tai tehdään kierrepotkua ilmassa lentäen ollaan (julmasti) tehty välähtäviksi nanosekunnin pituisiksi sessioiksi, jolloin pause-nappi on herkässä. Näillä katkaisuilla ja nopeilla otoksilla tuntuu olevan joko kaksi syytä. Joko ne ollaan tehty siksi, että ei ole ollut rahaa niin paljoa, että oltaisiin saatu samanlaiset hidastukset kuin Matrixissa. Tai elokuvaa on sensuroitu (K-16), poistettu rumat potkut jne. (toim. huom. kuten onkin). Tällä selittyisi myös se miksi elokuva on tullut vasta nyt videolle.
Black Mask on tyypillinen “yleisönjakaaja”, siitä joko tykkää tai ei. Harva jää miettimään sitä kumpaa mieltä olisi. Toimintaelokuvien ystäville elokuva on ehdoton ostos. Elokuva tuo vaihtelua bondeihin ja jean claude van dammeihin. Inhoojien kannattaa taas välttää tätä, sillä tämä ei tarjoa minkäänlaista juonta, joka johdattelisi katsojaa kohtauksesta toiseen. Elokuva tarjoaa toimintakohtauksien jatkumoa, joissa ei ole edes jännitystä, vain potkuja ja lyöntejä.
Lisäksi niille, jotka vastustavat dubbausta ei elokuva ole oikea. Black Mask on tehty Kauko-Idässä, viety Hollywoodiin ja dubattu ja tuotu Suomeen. Siis huulet liikkuvat tyhjää, taustalta kuuluu amerikkalainen ääni ja alhaalla pyörii suomennos. Yllätyksenä on se, että dubbausjälki on erinomaista, vaikkakin puista ja kaavamaista.
Elokuvan on ohjannut Daniel Lee ja pääosassa nähdään Tappava ase 4:sta tuttu Jet Li. Elokuvaa ei tarvitse katsoa naama vakavana, sillä silloin voi pilata illan itseltään.
teksti: © 2000 Raimo Miettinen
Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.
Lue lisää »Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…
Lue lisää »Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.
Lue lisää »Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA