Birds of Prey

Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn (2020)

  • 4

Harley tahtoo pitää hauskaa, ei Scorsese halveksuntaa peittele.

julkaistu 2020-02-09 / päivitetty 10.02. klo 00:12

KUVA 3

Margot Robbie, Chris Messina ja Ewan McGregor
Margot Robbie, Chris Messina ja Ewan McGregor 

KUVA 2

Birds of Prey
Birds of Prey 

KUVA 1

Margot Robbie
Margot Robbie 

Birds of Prey

Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Armon vuonna 2016 näki päivänvalon David Ayerin koomisen nihilistinen Suicide Squad, MCU:n totiseksi, synkäksi haastajaksi pykien pyrkineen DCEU:n grunge-emo-versio sittemmin toiseen talliin väliaikaisesti vaihtaneen visionääri James Gunnin riemastuttavan värikkäästä ja itsetietoisena vinoilevasta Guardians of the Galaxy-avaruusoopperasta. Maskeeraus-Oscarin sekä 747 miljoonan maailmanlaajuiset tienestit siivonnutta kakofonista kaaosta on tylytetty kyllästymiseen asti hömppänetin herja-artikkeleissa ja solvauspalstoilla, joten kuollutta kaakkia ei enää kannata potkia.

Todettakoon vain, että tyrmäävän Margot Robbien maaninen punk-prinsessan rooli piukoissa pöksyissä ennalta arvaamatta pesäpallomailaa heiluttelevana ja dynamiittipötköjä nakkelevana fanisuosikki Harley Quinnina oli elokuvan ehdottomasti ainut piriste. Vedonlyöntikertoimella 1,02 Joaquin Phoenix voittanee vuorenvarmasti Oscar-pystin parhaasta miespääosasta Todd Phillipsin kiitellyssä ja kiistellyssä Jokerissa, mutta moista rajoja rikkovaa, Jared Leton toksiselle Mr. J:lle haistattelevaa omistautumista löytyy paitsi Robbielta myös Cathy Yanilta, jonka ohjaksissa Birds of Prey jatkaa Aquamanin psykedeelisen rock-eepoksen ja Shazamin hilpeän nahanvaihtokomedian korjaamaa kurssia.

Gothamin alamaailman kruununprinssiparille on tullut bänät. Ekologisuuden periaatteella Harley on laittanut heilaltaan ideoita sadistisiin suunnitelmiinsa kupanneen kultamussukkapsykopaatin kiertoon ja elää nyt ensimmäistä kertaa aikoihin itselleen, tietty vakuutellen voivansa vallan mainiosti.

Viis pakkomielteisestä läheisriippuvuudesta tai sairaalloisesta hyväksikäytöstä, pitkän parisuhteen päättyminen näyttäisi koettelevan niin tavallista telluksentallaajaa kuin tulimmaisen turmeltunutta, rumankauniin kahjoa, veristä anarkiaa huvikseen harrastavaa antisankaria ja sarjakuvarikollista. Sydänsuruissa ja itsesäälissä vellova Harley leikkaa hiuksensa, vetää pään täyteen, itkeä valuttaa maskaransa lohtujäätelöön, suttaantuu, hankkii kylpyammeeseen erään viittaritarin mukaan nimetyn lemmikkihyeenan ja räjäyttää kemikaalitehtaan, jonka happosäiliössä Arkhamin arvostettu ex-psykiatri uudelleensyntymän kautta todisti pähkähullulle potilaalleen uskollisuutensa.

Ilman pelätyn poikaystävänsä takaamaa koskemattomuutta sinkuksi jäänyt Harley joutuu kaunaisten gangsterien tähtäimeen, kunnes kasvojen skalpellikuorintaan mieltynyt niljakas, nuriseva parodiapeto Roman "Black Mask" Sionis (Ewan McGregor) kidnappaa kalpean keijun MacGuffin-timanttijahtiin. Liitot kuitenkin tulevat ja menevät, kun kilpailevina panoksina ovat mafiaimperiumin laajentaminen ja naisten vapautuminen.

Etsiessään maalitauluna tietä oman elämänsä Eat Pray Love-emansipaatioon iloluontoisen amoraalinen Cindy Brady törmää lainsuojattoman mimmipossensa muihin ekspertteihin kuvaannollisissa häkeissään: virkaurallaan väheksytty ja ohitettu veteraanietsivä Renee Montoya (Rosie Perez), torailevista aikuisista irti pyristelevä terävä teinitaskuvaras Cassandra Cain (Ella Jay Basco), teurastetun perheensä puolesta jousella kostava ninja Helena "Huntress" Bertinelli (Mary Elizabeth Winstead) sekä Sionisin salakuljettajana vastarintaa sisältäpäin operoiva burleskilaulaja Dinah "Black Canary" Lance (Jurnee Smollett-Bell).

Mitä enemmän alalla ilmenee rohkeaa asennetta ja raikasta yritystä venyttää, ravistella, jopa murtaa supersankarirymistelyn normia, sen parempi. Birds of Preyn osatuottajana Robbie itse esitteli Warner Brosille vuonna 2015 idean R-luokituksen naisvetoisesta, väkivaltaisesta sarjakuvaseikkailusta. Kiinalais-amerikkalainen Yan lataa radioaktiivisen sateenkaaren fluoresenteissä karkkisävyissä hyperkineettisenä siksakkina sinkoileviin pirskeisiin täyslaidallisen tarinankerronnan ylenpalttisuutta, joka noudattelee niin energialtaan, käsikirjoitukseltaan kuin visuaalisuudeltaan Harleyn flippaavia fiiliksiä seksistisen saföörin koipien katkomisesta käsilaukkuun oksentamiseen.

Bruce Timmin ja Paul Dinin luoma Harlekiini-hahmo esiintyi ensi kerran 90-luvun ylistetyssä Batman-animaatiosarjassa ja on sen jälkeen läpikäynyt lukuisia kehitysvaiheita, modernista muodosta vastuullisimpina elokuvassakin kreditoidut aviokumppanit Jimmy Palmiotti ja Amanda Conner. Yhteistuumin englantilais-taiwanilaisen käsikirjoittaja Christina Hodsonin kanssa Yan poimii nämä tarinat mukaan mythokseen, joka antaa I, Tonyan luistelustuntit lihasmuistiin siirtäneelle Robbielle epäluotettavana kertojana eriparin pukineissa kookkaamman kanvaasin leikitellä tulkinnallaan.

Deadpoolin lailla Birds of Prey särkee neljännen seinän. Ehkä vinha tapahtumakaruselli poliisiasemalla paukkuvista konfettipommeista huipennukseen hylätyn huvipuiston vekkulassa pyörii sittenkin pelkästään Harleyn mielikuvitusrikkaassa, margaritojen marinoimassa pollassa hallusinaatioita tai toiveunia valkokankaalle heijastaen. Suicide Squadin tuhkasta kohoaa kokeneempi, vaan ei fiksumpi feeniks.

Kuten arvata saattaa, 2010-luvun loppua leimanneet MeToo- ja Time's Up-liikkeet painavat voimaannuttavan viestinsä Birds of Preyn feministisiin teemoihin. Vastentahtoinen seurue syntyy pakotetuissa oloissa luonnostaan jaetun ihmisyyden riekaleista sisaruuden sijaan. Kun kerran kasaritoiminnan macholla hormonilihalla superroolitettu The Expendables-franchise juhlistaa vakavissaan vanhan kaartin testosteronisetiä, kuinka vaikeaa voi olla vaatia tunnustusta ja tilaisuuksia naisnörteille?

Teksti: 2020 Samu Oksanen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202