Being John Malkovich

Being John Malkovich (1999)

  • 5

Charlie Kaufmanin käsikirjoituksesta ajatusvisuaalisuuksien perälle syöksyvä Being John Malcovich tarjoaa absurdia menoa ja Matrix -tyylistä valhemaailmaa.

julkaistu 2009-02-20 / päivitetty 13.03. klo 01:01

KUVA 1

Being John Malkovich
Being John Malkovich 

Being John Malkovich

Ohjaus Spike Jonze
Näyttelijät John Cusack, Cameron Diaz, Ned Bellamy, Catherine Keener, John Malkovich
Maa Yhdysvallat
Pituus 112 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Universal Pictures

Being John Malkovichin (1999 USA) on ohjannut musiikkivideoita rustannut ja Kolme Kuningasta -elokuvassa pyörinyt Spike Jonze. Charlie Kaufmanin käsikirjoituksesta ajatusvisuaalisuuksien perälle syöksyvä Being John Malcovich tarjoaa absurdia menoa ja Matrix -tyylistä valhemaailmaa. Liisa Ihmemaassa, Matrix ja The Truman Show kokevat jonkinasteisen siitoksen, josta kasvaa mahdollisuus olla John Malcovich. Elokuva tarjoaa harvinaisen hauskan ja mielenkiintoisen idean, jonka työstäminen elokuvaksi on onnistunut hienosti.

Nyttemin “menestyksenkakkua” maistelemaan päässyt John Cusack (High Fidelity) on lievän friikinasteella oleva marionettitaiteilija Craig Schwartz, joka elää omaa elämäänsä myös nukkien kautta. Vaimona on Cameron Diazin (Sekaisen Marista) esittämä eläinystävä Lotte, joka ajanmittaan löytää itsestään myös transseksuaalisia piirteitä. Schwartz hankkii marionettityönsä lisäksi arkistointi hommia. Toimisto sijaitsee kerroksessa numero 7½. Tämän jälkeen kaikki alkaa tuntua oudolta ja epätodelliselta.

Being John Malkovich on mielikuvituksellisuudessaan ja absurdimaisuudellaan harvinaisen miellyttävä elokuva, joka palkitsee katsojan mustalla huumorilla. John Cusack tekee vakuuttavaa työtä taiteilijana, joka ottaa ilon irti Malcovichin pääkopassa, kuten myös myöhemmin itse John Malcovich omassa pääkopassaan. Tätä ennen olisi jo voinut pysähtyä monen käsikirjoittajan mahdollisuudet, mutta Kaufman jatkaa loppuun asti.

Tämän tyylisille elokuville voisi keksiä oman lajityypin. Menneellä vuosikymmenellä tehtiin jo useita tällaisia valhemaailmaan perustuvia elokuvia. Being John Malcovich on ehkä yksi parhaimmista, vaikka sen suoraan vertaaminen Matrixiin onkin epätoivoista. Parhaimmat tilanteet syntyvät toimistotiloissa, kerroksessa numero 7½.

Cusackin ja Diazin lisäksi filmillä esiintyy Cathrine Keener (Ystäviä & Naapureita) esittämä sensuelli petiinkaataja. Cameo -rooleissa nähdään Malcovichin lisäksi ainakin Charlie Sheen, Sean Penn ja Brad Pitt.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202