Beasts of the Southern Wild

Beasts of the Southern Wild (2012)

| Blu-ray
  • 3

Benh Zeitlinin omalakinen esikoisohjaus sekoittaa maagista ja sosiaalista realismia.

julkaistu 2013-06-05 / päivitetty 06.06. klo 12:12

KUVA 2

Quvenzhané Wallis ja Dwight Henry kuvaustilanteessa
Quvenzhané Wallis ja Dwight Henry kuvaustilanteessa 

KUVA 1

Beasts of the Southern Wildin ruosteromatiikkaa
Beasts of the Southern Wildin ruosteromatiikkaa 

Beasts of the Southern Wild

Ohjaus Benh Zeitlin
Näyttelijät Quvenzhané Wallis, Dwight Henry, Levy Easterly
Maa Yhdysvallat
Pituus 93 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Ohjaaja Behn Zetlinin johtaman kolmentoista ammattilaisen muodostaman ytimen ja laajan paikallisen amatööriryhmän yhdessä Louisianan suistoalueella elokuvaama Beasts of the Southern Wild valmistui valkokangaskokoonsa nähden hämmästyttävän pienellä alle kahden miljoonan dollarin budjetilla. Se mahdollisti toimimisen studiojärjestelmän sääntöjen tavoittamattomissa.

Elokuvan tarinassa Bathtubin kalastusyhteisössä elävät isä ja tytär kohtaavat hirmumyrskyn ja isän sairauden sanelemat jäähyväiset. Kerronta jäsentyy 6-vuotiaan tyttären, Hushpuppyn (Quvenzhané Wallis) näkökulmasta, jossa elämän- ja luonnonmullistukset sekoittuvat mielikuvituksen voimiin.

Itsenäisen yhteisön kohtalossa ja viranomaisten pakkokeinoisessa on yhtäläisyyksiä New Orleansin köyhien kreolialueiden kohtelulle Katrina-myrskyn “jälkihoidossa”.

Tässä tosimaailman, tuotantotavan ja tarinan ikonisessa suhteessa on runollista tenhoa. Sivuhuomiona mainittakoon, että itse aiheesta syvemmin kertoo David Simonin kaupunkisinfonia Tremé.

Beasts of the Southern Wildin perusajatus tuo mieleen Spike Jonzen ohjaaman lastenkirjafilmatisoinnin Maurice Sendakin teoksesta Where the Wild Things Are. Huspuppyn mielessä isän sairaus, myrsky ja ilmastonmuutos ovat ilmenemiä yhdestä kosmologiasta, jossa maailma on nyrjähtänyt sijoiltaan.

Fantastisia ja sosiaalisen realismin elementtejä kerronnassaan sekoittavan tarinan arvoja ovatkin perhe, yhteisö, yhteys ja vastuu. Nimen pedot ovat tytön mielikuvituksessa jättimäisiksi alkuhäriksi visualisoituvia vaikeuksia, jotka on lopulta kohdattava silmästä valtavaan silmään.

Erinomaisista amatööripääosasuorituksista – ilmiömäisen luonteikas, raju ja suorituksessaan virheetön Wallis sekä sympaattisesti räyhäävä isä Dwight Henry – huolimatta tunteellisen elokuvan tunnelataus jää vajaaksi.

Vika taitaa piillä käsikirjoituksen dramatiikassa, joka tempoo piikistä toiseen ja nojaa Wallisin paikoin siirappiseksi kirjoitettuun voice-overiin. Kun hahmoihin ei pääse aivan kiinni, kääntyy ruosteromatiikka ja autenttisen köyhyyden eksotiikka välillä itseään vastaan.

Rouhea 16-millinen käsivarakuva istuu motivationaalisesti päähenkilön epävarmaan näkökulmaan, mutta loppumattoman tärinän, harhailevan tarkennuksen ja rakeisuuden keskellä alkaa kaipaamaan harkitumpia, hiljaisempia otoksia.

Blu-ray: Levyllä 1080p 1.85:1 -laajakuva ja Dolby Digital 5.1 -ääniraita.

Ektroina parikymmenminuuttinen kooste The Making of Beasts of the Southern Wild, 15 min amatöörinäyttelijöiden koe-esiintymikuvaa, 15 min poistettuja kohtauksia sekä Zeitlinin puolituntinen lyhytelokuva Glory at Sea.

Teksti 2013: Aleksi Salonen

Elokuva nähtiin myös osana vuoden 2012 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalia.
Lue raportti »

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson, Anne-Lise Brevers, Mia Goth ja Majon Van der Schot

Suspiria

| 20.11.

Giallon mestariteoksen kuulaaksi kuviteltu oopiumuni pitelee rikkinäistä peiliä menneisyyttään työstävän kansan kasvojen edessä.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202