Badding

Badding (2000)

  • 4

Markku Pölönen kertoo meille sadun tästä laulajatähdestä, jolla oli esiintymispelkoa, mutta kauniita lauluja. Pölösen Badding alkaa teksteillä, joissa mainitaan, että elokuva ei ole totta eikä valhett…

julkaistu 2009-02-20 / päivitetty 14.08. klo 14:02

KUVA 1

Badding
Badding 

Badding

Ohjaus Markku Pölönen
Näyttelijät Janne Reinikainen, Karoliina Blackburn, Peter Franzén, Puntti Valtonen, Ilkka Koivula, Pertti Koivula
Maa Suomi
Pituus 103 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2000 Fennada Filmi

Markku “Kuningasjätkä” Pölönen vakuutteli arvostelijan taas kerran taidoillaan. Badding oli ehkä vuoden 2000 odotetuin kotimainen siksi, että Markku Pölönen osaa ohjata tunteella ja suoraan suomalaisille. Tai Pölönen osaa ainakin luoda sen tunteen, että suomalaisuus on juuri sitä mitä mies on filmille kuvannut.

Rauli “Badding” Somerjoen musikanttiura oli luonnollisesti dramaattinen (muuten siitä ei olisi elokuvaakaan tehty), rohkaisuryypyistä tanssilavoilla aina umpikänniin come back -keikalla Helsingin jäähalliin.

Pölösen Badding alkaa teksteillä, joissa mainitaan, että elokuva ei ole totta eikä valhetta, vaan satua. Täten Pölönen sysää biopic -elokuvan sylistään ja saa lähes vapaat kädet työstää fiktiivinen kertomus Somerjoesta. Pelkäksi fantasiaksia juttu ei kuitenkaan luisu, vaan pysyy sillä kultaisella tiellä, jossa todellisuus ja satu erottuvat.

Elokuvan päänäyttelijät Janne Reinikainen (Badding) ja Peter Franzen (Ossi-kaverina) hoitavat hommansa hyvin. Reinikainen ulkomuodollisesti kuin kielellisestikin. Ehkä jopa niin pitkälle, että x-sukupolven lapset eivät tunnista oikeata Baddingia Reinikaisesta myöhempinä aikoina. Franzenin kiihkeä ura jatkuu hyvällä suorituksella, vaikka osittain ehkä hiukan epäonnistuen. Franzenin rooli Ossina oli pehmomiehestä muuttuminen machomieheksi, joka tuntuu jääneen hiukan kesken.

Badding-elokuva etenee välillä hitaalla vauhdilla kohtauksesta toiseen, välissä rallatellen lauluja. Hienosti juttua kuljetetaan välistä Somerjoen mielikuvitusmaailmassa, jossa western ja nyrkkeilykehät ovat osa todellisuutta. Tähdestä on osattu tehdä persoonallinen, ehkä myös oikeanlainen, juuri se Rauli “Badding” Somerjoki.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202