Asterix ja Obelix vastaan Caesar

Astérix et Obélix contre César (1999)

  • 2

Asterix ja Obelix elevät pikkukylässään, kunnes kylään saapuu ennustaja ennustamaan kyläläisille tulevaisuutta. Asterix ei usko ennustajan höpinöitä, mutta muut uskovat ja niin kyläläiset alkavat tote…

julkaistu 2009-02-19 / päivitetty 14.08. klo 14:02

KUVA 1

Asterix ja Obelix vastaan Caesar
Asterix ja Obelix vastaan Caesar 

Asterix ja Obelix vastaan Caesar

Ohjaus Claude Zidi
Näyttelijät Gérard Depardieu, Christian Clavier, Roberto Benigni
Maa Ranska / Saksa / Italia
Pituus 109 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 AMLF ja Warner Home Video Finland

On varmaankin isompi juttu Ranskanmaalla Asteriz ja Obelix vastaan Caesar (Astérix et Obélix contre César, 1999 Ranska, Italia, Saksa) elokuva kuin Suomessa. Isänmaallisuus ei kai sittenkään ole kadonnut Ranskasta. Suomessa elokuvan menestys on ollut paljon laimeampi, jos menestyksestä voidaan puhua. Ohjaaja Claude Zidi on ottanut ison taakan itselleen, kun on ruvennut työstämään näinkin hienoista sarjakuvahahmoista elokuvaa. On satunnaisia onnistumisia, jotka on tehty jostain piirretystä hahmosta elokuvaksi. Sarjakuva vie elokuvasta voiton tällä kertaa. Vaikka elokuvassa onkin hienoja oivalluksia ja sen efektit ovat “kelpo kamaa” ei se yllä lähellekään sarjakuvan tunnelmaa.

Asterix (Christian Clavier) ja Obelix (Gerard Depardieu, Rautanaamio) elelevät pikkukylässään, kunnes kylään saapuu ennustaja ennustamaan kyläläisille tulevaisuutta (tarina sarjakuvakirjasta). Asterix ei usko ennustajan höpinöitä, mutta muut uskovat ja niin kyläläiset alkavat totella ennustajan käskyjä. Lisäksi kylän ulkopuolella roomalaiset piirrittävät kylää ja aina välillä he ottavat yhteen näiden pikku gallialaisten kanssa. Taikajuomaa nauttivat gallialaiset saavat huomata jossain vaiheessa tietäjänsä, Akvavitixen (elokuvassa ranskankielisellä nimellä Panomarix) kadonneen. Roomalaisia epäillään. Sitten hyökätään kylään ja hyökätään myös roomalaisten linnoitukseenkin. Kaikki on hienosti sarjakuvamaista, mutta kuitenkin “yököttävää”. Uskoisin näin, että sarjakuvahahmot ovat niin erilaisia kuin ihmiset, jolloin heidän sekoittaminen: ihminen sarjakuvahahmoksi ei ole onnistunut valinta. Sen minkä voi piirtää epärealistiseksi paperille voi olla hankala muuttaa todelliseksi tähän maailmaan.

Elokuvan efekteistä mieleen jäävä on gallialaisten hyökkäys roomalaisten vapisevaan kilpimuodostelmaan. Tällainen efekti on onnistunut, ainoita kohtauksia joissa sarjakuvamainen hörhöily oli lähellä. En tiedä ranskalaisten mieltymyksistä, mutta tuntuu ainakin siltä, että heillä on tarve arvuutella asioista. Kohtaus, jossa Obelix, Asterix ja Akvavitix ovat hakemassa yksisarvisen maitoa velholta, esittää velho heille arvuutuksia, jotta kolmikko saisi maidon itselleen. Lisäksi elokuvan loppukohtaus, jossa Asterix taiteilee leijonan- ja krokotiilinruokana tuo mieleen sen ranskalaisen ohjelman “Seikkailujen linna” (jos sen nimi oli tuo?), jossa joukkueen piti selvittää erilaisia tehtäviä ja yksi sai arvuutella vanhuksen kanssa kysymyksillä. Olisiko ranskalaiset näin kiihkeitä seikkailijoita ja arvuuttelijoita.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202