Asterix ja Obelix: Tehtävä Kleopatra

Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre (2002)

  • 1

Kleopatran käskystä Ceasarille tulee rakentaa palatsi osoittaakseen, että muinainen Egypti on edelleen voimissaan ja moderni. Suurhallitsijoiden sanaharkkalla on kauas kantoiset vaikutukset ja pian my…

julkaistu 2009-02-19 / päivitetty 14.08. klo 14:02

KUVA 1

Asterix ja Obelix
Asterix ja Obelix 

Asterix ja Obelix: Tehtävä Kleopatra

Ohjaus Alain Chabat
Näyttelijät Gérard Depardieu, Christian Clavier, Jamel Debbouze, Monica Bellucci, Alain Chabat
Maa Ranska / Saksa
Pituus 107 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2002 CP Medien AG, Centre national de la Cinématographie, Chez Wam, KC Medien AG, Katharina, La Petite Reine, Le Studio Canal+, Pathé Entertainment, Renn Productions ja TF1 Films Productions

Ranska mielletään varmaankin helposti juuri niin sanottujen taide-elokuvien maaksi eikä purkka- ja pop corn -elokuvian synnyinseuduksi. Hollywood täyttää jälkimmäisen puolen jo vallan hyvin. Viime aikaisista ranskalaisista suurimman huomion ja katsojamäärät on kerännyt hertainen ja elämäniloa pursunut Amélie. Tämä ranskatar ilmestyi juuri samaan aikaan Asterix ja Obelix elokuvan jatko-osan Asterix & Obelix: Tehtävä Kleopatran (Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre a.k.a. Asterix & Obelix: Mission Kleopatra, 2002 Ranska, Saksa) kanssa. René Goscinnyn ja Albert Uderzon sarjakuvat ovat siis heijastettu toistamiseen valkokankaalle. Vuoden 1999 elokuva nostatti kotimaassaan suuren gallialaishuuman elokuvateattereissa, joten seikkailuille ja roomalaisten tyrmäämiselle tuli jatkoa.

Ohjaajanpalilla ja itse Caesarina elokuvassa on algerialaissyntyinen Alain Chabat (Vasikka). Ohjaajan uskollinen käsikirjoitus pohjautuu vahvasti sarjakuviin ja tarjoaa näin kirjat lukeneille tutut hahmot tutuissa tamineissa. Sankareina nähdään suuret tunnetut kasvot Christian Clavier ja Gérard Depardieu. Egyptiläisyys ilmentyy Amélie’sta tutussa Jamel Debbouzessa ja Monica Belluccin (Malèna) esittämässä Kleopatrassa.

Tehtävä Kleopatra saa nimensä Belluccin esittämän matriarkan käskiessä arkkitehdin (Debbouze) rakentamaan palatsin Ceasarille osoittaakseen, että muinainen Egypti on edelleen voimissaan ja moderni. Suurhallitsijoiden sanaharkkalla on kauas kantoiset vaikutukset ja pian myös kolme gallialaista pienen koiran kanssa saapuvat Saharan reunamille rakentamaan kunnianhimoista palatsia. Rakentamista hidastaa kuitenkin hiekan silmille heittävä entinen hoviarkkitehti. Tämän takia gallialaiset saavatkin juosta pyramideissa, aavikolla ja Niilin rantoja ehtiäkseen saamaan palatsin ajoissa valmiiksi.

Elokuva on suunnattu ehdottomasti lapsille ja heidän mielisille, joten ryppyotsainen arvostelu ei löydä elokuvasta varmasti mitään hyvää. Tarina vuotaa kuin moskiittoverkko ja epäjohdonmukaisuudet seuraavat toisiaan, mutta nämäkin voi vielä ohittaa menettämättä kaikkea nautintoa. Vauhdikas meno on ryyditetty runsailla tehosteilla ja näin roomalaiset saavatkin Obelixilta maistella villisian hajuista nyrkkiä komeasti. Kokopitkän elokuvan verran tämä väkivaltahauskuus ei kuitenkaan kestä, vaan tyrmäykset alkavat muistuttaa vapaapainia.

Elokuva on varma nakki sarjakuva-albumien ystäville. Se on myös hauska ranskankielinen lastenelokuva. Monica Bellucci on lähes yhtä tyrmäävä mitä Malènassa. Toisaalta koin elokuvan surkeaksi, kun tekijät olivat päättäneet mennä matalimmasta kohtaa dyyniä. Ja se johtaa harvoin mestariteokseen.

teksti: © 2002 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Ryan Gosling

Ensimmäisenä Kuussa

Samu Oksanen | 11.10.

Suru sinkoaa Neil Armstrongin historialliselle kuulennolle juhlitun sankarin sädekehän karistavassa avaruusdraamassa.

Lue lisää »
Nick Castle

Halloween

Samu Oksanen | 18.10.

Kolmen sukupolven traumatisoituneet Strodet vievät vihdoin veitsen ja tarinan vallan kauhuikoni Michael Myersilta.

Lue lisää »
Nuri Bilge Ceylanin Under the Pear Tree

Rakkautta & Anarkiaa 2018

Aleksi Salonen | FESTIVAALI | 24.09.

Festivaalikattauksessa poimintoja Suomen suurimmalta, syyskuussa järjestetyltä elokuvafestivaalilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Anna Kendrick ja Blake Lively

Missä on Emily?

Kreeta Korhola | 19.09.

Designer-korkojen kopina enteilee vaaraa vetävässä trillerissä, joka tarkastelee naiseuden representaatioita kriittisen satiirisesti.

Lue lisää »
Saoirse Ronan ja Billy Howle

Rannalla

Samu Oksanen | 29.08.

Jo Pink Floyd sen tiesi: Ripustautuminen hiljaiseen epätoivoon on englantilainen tapa.

Lue lisää »
Ryan Gosling

Ensimmäisenä Kuussa

Samu Oksanen | 11.10.

Suru sinkoaa Neil Armstrongin historialliselle kuulennolle juhlitun sankarin sädekehän karistavassa avaruusdraamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Seuraa meitä

Seuraa Filmgoeria Facebookissa
Seuraa Filmgoeria Twitterissä
Tilaa Filmgoerin sisältö RSS-syötteenä
Tsekkaa myös toimituksen leikekirja
Filmgoer Youtubessa
TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2018
ISSN 1798-7202