Arviossa Tom of Finland, Toivon tuolla puolen ja Moonlight

Tom of Finland, Moonlight, Toivon tuolla puolen (2016)

Ensi-illloissa elokuvat homoseksuuaalisuuden lähimenneisyydestä ja nykyisyydestä sekä Eurooppaan pakenevien ahdinko Kaurismäen silmin.

julkaistu 2017-02-10 / päivitetty 27.04. klo 16:04

KUVA 3

Toivon tuolla puolen
Toivon tuolla puolen 

KUVA 2

Tom of Finland
Tom of Finland 

KUVA 1

Moolight
Moolight 

Arviossa Tom of Finland, Toivon tuolla puolen ja Moonlight

Ohjaus Aki Kaurismäki, Barry Jenkins, Dome Karukoski
Pituus 98 min / 111 min / 116 min
/ Kuvien ©

Tom of Finland | Dome Karukoski | ★★★

Tom of Finlandilla on jokseenkin epäedulliset lähtökohdat: suurelle yleisölle, matalalla ikärajalle tehty elämäkertaelokuva seksuaalipoliitiikan kulttihahmo Touko Laaksosesta, jonka taide oli aikanaan radikaalia, eikä ainakaan valtavirtaista.

Laaksosesta voi hyvin olla kertomatta aivan toisenlainenkin elokuva, mutta premissin huomioiden Dome Karukosken ohjaama taiteilijaelämäkerta onnistuu. Teos myös välttelee kaavamaisuutta ohjaajan historiaan nähden rohkeilla, vapaasti virtaavilla kuvamontaaseilla, elliptisellä leikkauksella ja aikarakenteen melko onnistuneella rikkomisella.

Siksi vain melko, että tarinan uloin kehys on tarpeettoman perinteinen ja turvallinen, kuin kypsälle katsojalle epäluottamuslauseen antava.

Visuaalista festisismiä – tai peniksiä – ei ole luvassa. Mieleen jäävät sen sijaan luontoon sijoittuvat avainkohtaukset ja niiden paikat: öinen, seksin ja sivuvalojen halkoma helsinkiläispuisto, Laaksosen puolison tekemä valinta jonkinlaisessa alkumetsässä, taivaalta laskeutuneen venäläissotilaan puukotus pellolla.

Pekka Strang on erinomainen Touko Laaksosena. Strangin vangitsevasta hymystä syntyy vähitellen historiallinen metonymia, tietävä vinkkaus seksuaalisesti edistyneemmälle ajalle. Vahvimmillaan elokuva onkin intiimeissä tiloissa ja tilanteissa, ja kauniissa lähikuvissaan.

Tom of Finlandin antoisin näkökulma liittyy väkivaltakoneiston merkitsijöiden – univormujen, raskaiden koneiden, korostetun maskuliinisuuden – kääntymiseen vapautuksen kuviksi Laaksosen käsissä; sodan ja alistuksen sublimaatio radikaaliksi taiteeksi, hengen voitto materiasta. Laaksosen taiteelle keskeinen ambivalenssi vihollisen ja innoittajan kaksoiskuvasta esitellään oivaltavasti ja oivalluksia tuottavasti.

Ensi-ilta 24.02.

Moonlight | Barry Jenkins | ★★★★

Hento tuuli käy kadulla, onko se toivoa? Barry Jenkinsin humanistinen kasvudraama pohdiskelee (mustan) maskuliinisuuden ja homoseksuaalisuuden jännitteistä, kipeää suhdetta. Tyyli muistuttaa leikkausta ja kamerakieltä myöten eurooppalaisesta taide-elokuvasta.

Tarina kerrotaan kolmen viipaleen kautta: nuori poika, teini-ikäinen ja nuori mies. Aikahyppyjen välillä toteutunut kausaation ketju ei ole armollinen. Syntyy vaikutelma melkein-kahleista, mutta eri polulle päähenkilön suunnalta päätynyt ystävä sanoo: ei aivan.

Pehmeät, astigmaattiset, kromaattista aberraatiota ja värikohinaa – toisin sanoen erinäisiä “kuvavirheitä” – tuottavat linssit luovat omalaatuisen, hieman epätodellisen tunnelman. Kerronta leijuu kuin nuori päähenkilö aalloilla, ottoisäksi ryhtyneen huumekauppiaan käsien tukemana.

Moonlight purkaa kahlitsevia stereotyyppejä köyhän, rodullistetun alaluokan homofobiasta, muttei opettavaisesti, vaan uutta, vapauttavaa kuvastoa luoden.

Ensi-ilta 10.02.

Toivon tuolla puolen | Aki Kaurismäki | ★★★

Pakolaisten tilanne ja entisestään koveneva Eurooppa saivat kaihomielisen Kaurismäen katsomaan hieman uusiin suuntiin. Toivon tuolla puolen on eräänlaista pienimuotoisempaa jatkoa hienolle Le Havrelle.

Elokuvan intimeissä puheenvuoroissa Syyriasta paenneen päähenkilö Khaledin (Syyriassa ja Englannissa näyttelijäoppinsa saanut, herkkä Sherwan Haji) kohtalo todellistuu väkevästi. Ytimiin pelkistetty kaurismäkeläinen kerronta vie näissä hetkissä sotaa pakenevien inhimillisen hädän syvälle tajuntaan.

Epätavallisen ajankohtaisen elokuvan verevyyttä syövät tavanomaista lukuisempien cameoiden ylenmääräinen “facedroppailu” ja Helsingin katutason kuvaus, joka tuntuu paikoin pelkältä Kaurismäki-trooppien kierrätykseltä. Tarinan toisen puoliskon muodostava ravintolayrittäjyyskertomus jää kepeässä leikkisyydessään välillä irralliseksi kokonaisuuden suhteen, vaikka langat toki yhteen sidotaankin. Kerronnan painopistetta olisi toivonut viedyn vielä lisää Khaledin suuntaan.

Timo Salmisen kamera herättää Helsingin eloon murrosvaihetta elävänä satamakaupunkina, jossa myötätunto ja sydämettömyys käyvät kamppailua. Toivon tuolla puolen on selvästi tärkeäksi kurkottava elokuva, josta haluaisi pitää hieman enemmänkin.

Ensi-ilta 03.02.

Teksti: 2017 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Rooney Mara, Michael Fassbender ja Ryan Gosling

Song to Song

Aleksi Salonen | 27.04.

Malickin on sanottu menettäneen otteensa, mutta oikeastaan Song to Song on aivan kelvollinen huitaisu.

Lue lisää »
Amy Adams

Arrival

Kreeta Korhola | Blu-ray | 02.05.

Humaani ja romanttinen avaruusolentoscifi paljastaa jotain järkälemäisen suurta ihmisenä olemisen kokemuksesta.

Lue lisää »
Julian Dennison ja Sam Neill

Hunt for the Wilderpeople

Kreeta Korhola | Blu-ray | 20.04.

Vähälle huomiolle jäänyt uusi-seelantilaishelmi on yksi viime vuoden parhaista elokuvista.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Elle Fanning, Naomi Watts ja Susan Sarandon

Three Generations

Kreeta Korhola | 12.04.

Ajankohtainen draama nuoren sukupuoli-identiteetin hapuilusta on sympaattinen ja kaunis, katkera ja kivulias – ihan niin kuin elämä.

Lue lisää »
Rooney Mara, Michael Fassbender ja Ryan Gosling

Song to Song

Aleksi Salonen | 27.04.

Malickin on sanottu menettäneen otteensa, mutta oikeastaan Song to Song on aivan kelvollinen huitaisu.

Lue lisää »
Min-hee Kim ja Tae-ri Kim

The Handmaiden

Aleksi Salonen | 18.05.

Teatraalinen trilleri leikittelee Sadella, Freudilla ja Dickenssillä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Doctor Strange ja kaleidoskooppinen näkymä.

Doctor Strange

Aleksi Salonen | Blu-ray | 30.03.

Marvel-soppa on liian sakeaa uusille mausteille. Doctor Stange on parhaimmillaan, kun se pyrkii omilleen.

Lue lisää »
Ben Affleck

The Accountant

Aleksi Salonen | Blu-ray | 30.03.

Ben Affleck on superautisti, joka hoitaa rikollisten kirjanpidon, kunnes liittovaltion tutkinta ajaa laillisuuksien ja todellisten onge…

Lue lisää »
Peter Simonischek Toni Erdmannina.

Isäni Toni Erdmann

Aleksi Salonen | Blu-ray | 04.05.

Isäni Toni Erdmann viihtyy loistavasti draaman ja komedian kirpeässä yhteisilmatilassa.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Seuraa meitä

Seuraa Filmgoeria Facebookissa
Seuraa Filmgoeria Twitterissä
Tilaa Filmgoerin sisältö RSS-syötteenä
Tsekkaa myös toimituksen leikekirja
Filmgoer Youtubessa
TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.

PARASTA JUURI NYT


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Jouko Luhtala, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2017
ISSN 1798-7202