Arn - Temppeliritari

Arn - Tempelriddaren (2007)

  • 3

Pohjoismaiden elokuvahistorian kalleimmaksi teokseksi tituuleerattu Arn – Temppelinritari on keskiaikaan sijoittuva tarina rakkaudesta, ystävyydestä ja perheestä, sodasta ja rauhasta. Pääosissa nähdää…

julkaistu 2007-01-05 / päivitetty 22.09. klo 13:01

KUVA 4

Sofia Helin ja Joakim Nätterqvist
Sofia Helin ja Joakim Nätterqvist 

KUVA 3

Joakim Nätterqvist
Joakim Nätterqvist 

KUVA 2

Sofia Helin ja Joakim Nätterqvist
Sofia Helin ja Joakim Nätterqvist 

KUVA 1

Stellan Skarsgård
Stellan Skarsgård 

Arn - Temppeliritari

Ohjaus Peter Flinth
Näyttelijät Joakim Nätterqvist, Sofia Helin, Stellan Skarsgård
Maa Ruotsi / Tanska / Suomi / Iso-Britannia / Norja / Saksa
Pituus 139 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Arion Communications Ltd, Dagsljus AB, Danmarks Radio (DR), Europa Film Sound Production, Film i Väst, Juonifilmi, Molinare Studio, SF Norge A/S, Sheba Films, Svensk Filmindustri (SF), TV2 Norge, TV4 Sweden, Telepool, Tju-Bang Film ja Yleisradio (Y

Jan Guilloun ritaritrilogiaan perustuvaa elokuvaa Arn – Temppelinritari mainostetaan ahkerasti Pohjoismaiden (mukana tuottamassa mm. Yle ja Juonifilmi Oy) elokuvahistorian suurimpana teoksena 25 miljoonan euron budjetillaan. Ja siltä se myös näyttää ja kuulostaa, niin hyvässä kuin pahassakin.

Keskiaikaan sijoittuva tarina punoutuu Arn Magnussonin (Joakim Nätterqvist) ympärille, joka lähetetään jo nuorella iällä munkkiluostariin vastaamaan Jumalan kutsuun. Lahjakkaaksi oppilaaksi osoittautuva Arn osaa myös käytellä miekkaa ja jousta varsin näppärästi, joten häntä aletaan kouluttaa temppelinritariksi.

Vuosien koulutuksen jälkeen Arn palaa kotikonnuilleen auttelemaan isäänsä ja sukuaan ja perustaakseen perheen. Hän rakastuukin pian naapurin kauniiseen neitoon Ceciliaan, ja elämä näyttää hetken hymyilevän. Mustasukkaisuuden ja kateuden herättämät valheet erottavat kuitenkin rakastavaiset, jolloin Cecilia lähetetään nunnaluostariin ja Arn Pyhään Maahan ristiretkelle. Arn vannoo palaavansa tyttönsä luokse, mutta sitä ennen hänen on selviydyttävä monesta haasteesta, seikkailusta ja taistelusta.

Peter Flinthin ohjaama keskiaikainen sankaritarina on puitteiltaan melkein yhtä suureellinen kuin sen Hollywood-esikuvansa. Arn – Temppelinritaria voisi ehkä tyyliltään kuvata jonkinlaisena Braveheartin ja Kingdom of Heavenin risteytymänä. Marokossa kuvatut jaksot Pyhästä Maasta muistuttavat Kingdom of Heavenista, kun taas Arn itse näyttäytyy Braveheartin William Wallace -tyyppisenä, romanttisena, rakkauden puolesta taistelevana kansallissankarina, josta ruotsalaiset voivat olla epäilemättä ylpeitä.

Ruotsissa ja Skotlannissa kuvatut kohtaukset ihastuttavat pohjoismaalaista katselijaa jylhän kotoisilla maisemillaan, jotka kuvaaja Eric Kress on onnistunut taltioimaan laajakuviinsa kauniisti. Tässä pohjoismaalainen elokuva eroaa monesta Hollywood-elokuvasta positiivisesti: Arn – Temppelinritari näyttää todelliselta. Kivi näyttää kiveltä, ei pahvilta, ja ihmiset näyttävät ihmisiltä, eivät nukeilta. Monin paikoin Arn – Temppelinritarissa on aistittavissa menneiden aikojen henkäys, joka on lajityyppinsä sisällä harvinaista ja ilahduttavaa.

Huimat laajakuvat yhdistettynä eeppisen mahtipontiseen musiikkiin (jotka on muuten säveltänyt suomalainen Tuomas Kantelinen) tekevät Arn – Temppelinritarin tunteelliseksi ja kansallisromanttiseksi seikkailuksi, joka hetkittäin onnistuu jopa nostattamaan karvat pystyyn. Toisinaan jopa siinä määrin, että itse fiilistely tuntuu peittävän alleen aika köykäisesti käsiteltävät, iki-aikaiset teemat, kuten ystävyyden, rakkauden ja kunnian – joita on kuvattu tällaisen elokuvan piirissä monesti paljon mielikuvituksellisemmin ja tehokkaamminkin.

Elokuva siis lankeaa lopulta siihen vanhaan kunnon suurien tuotantojen perisyntiin, jossa tekniseen tekemiseen ja ulkokuoreen panostetaan enemmän kuin sisältöön. Tämä tekee Arn- Temppelinritarista kokonaisuutena hieman lattean katselukokemuksen, vaikka ihailtavaakin siinä toki riittää.

Henkilöhahmot ovat valitettavasti hieman kliseisiä ja Arnin hahmoa lukuun ottamatta kaikki alikirjoitettuja. Näyttelijäsuoritukset puolestaan suoritetaan läpi elokuvan varsin ammattitaitoisesti, joskin hieman pohjoismaalaisittain jäykästi. Roolituksessa on vain yksi ohilyönti, mutta ikävä kyllä se onkin ohilyöntinä harmillisen silmiinpistävä, nimittäin pääosanesittäjä Joakim Nätterqvist Arnina. Hän ei sinänsä ole lainkaan kelvottoman oloinen näyttelijä, mutta tästä hennonoloisesta, reilu kolmekymppisestä kaverista ei vain yksinkertaisesti tihku kovin merkittävää karismaa, jota tällainen rooli olisi aivan ehdottomasti vaatinut. Saamattoman oloinen, surusilmäinen, vaaleahiuksinen ressukka vastaa ehkä enemmänkin suomalaisten käsityksiä ruotsalaisesta kansallissankarista.

Kaiken kukkuraksi Arn on ärsyttävän hyveellinen, vailla minkäänlaisia heikkouksia. Naispääosaa esittävä Sofia Helin tekee täysin kelvollisen roolisuorituksen Arnon rakkauden kohteena Ceciliana, vaikka ei voikaan roolihahmonsa ohuudelle mitään. Sivu-osissa vilahtaa nimekkäitäkin näyttelijöitä, kuten Stellan Skarsgård ja brittiläinen Simon Callow.

Arn – Temppelinritari on siis monilta osin viihdyttävä ja ulkoisesti jopa paikoin vaikuttava ritariseikkailu, mutta suuresta tuotantobudjetista huolimatta se ei lopulta jaksa herättää suurta ihastusta. Elokuvan tarina ja teemat ovat yksinkertaisesti liian perinteisiä, eikä niitä lähestytä mitenkään poikkeavasta tai kiinnostavasta näkökulmasta, ellei pohjoismaalaisuutta sellaiseksi lasketa.

Guilloun Arn-trilogiasta tehdään kaksi täysipitkää elokuvaa, joista Arn – Temppelinritari on nyt siis se ensimmäinen. Toivotaan, että kakkososa – jossa sukelletaan syvemmälle Ruotsin ja Suomenkin valtataisteluihin 1100-luvun loppupuolella – on vielä astetta edeltäjäänsä parempi.

Teksti 2007: © Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202