Hävitys

Annihilation (2018)

| Netflix
  • 4

Stalkerin filosofinen serkku tekee pyörryttävän matkan vyöhykkeelle, jossa ihmisen itsetuhoinen kamppailu saa surrealistisen suunnan.

julkaistu 2018-03-02 / päivitetty 06.04. klo 11:11

KUVA 3

Hävitys
Hävitys 

KUVA 2

Natalie Portman ja Tessa Thompson
Natalie Portman ja Tessa Thompson 

KUVA 1

Gina Rodriguez ja Natalie Portman
Gina Rodriguez ja Natalie Portman 

Hävitys

Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Ensi-ilta Netflixissä 12.3.

Biologi Lena (Natalie Portman) on hämmentynyt. Hänen aviomiehensä Kane (Oscar Isaac) on kadonnut sotilaskomennuksella, ja ilman puolisoaan Lena ponnistelee keskittyäkseen jäljelle jääneeseen elämäänsä. Yllättäen kuolleeksi otaksuttu mies palaakin kotiin, mutta toive tilanteen normalisoitumisesta murenee, kun hänen outo käytöksensä valuu joksikin paljon tuhoisammaksi. Kane vaipuu koomaan, ja saadakseen vastauksia Lena aloittaa sankarillisen matkan, jonka etsivät askeleet johtavat kohti sisintä.

Kehyskertomus antaa arvoituksellisesti olettaa, että vihamieliset muukalaiset olisivat saapuneet Maahan kylvääkseen tuhoa tai punoakseen salaliittoja ja pakottaakseen ihmisiä huonoihin valintoihin. Vieras objekti on laskeutunut Floridan rämekaistaleelle kimmeltävän, alati kasvavan voimakentän muodossa kuin opaali suihkuverho. Pinnan väreilevä kauneus saattaa kuitenkin olla myrkyllistä. Sateenkaaren värit eivät voi myöskään olla muistuttamatta seikkailunhaluisesta Dorothystä, toisesta matkaajasta kummallisessa maassa.

Alex Garlandilla on taito järkyttää katsojan mieltä rauhallisilla riitasoinnuilla, jotka saavat ajoittain groteskin kuorrutuksen. Ohjausdebyyttinsä kirjailija-käsikirjoittaja teki Ex Machinalla (2015), karmivissa puitteissa ihmishybriksen ja tekoälyn leikkauspisteessä. Intuitiivisena elokuvantekijänä Garland loi täydellisen uskottavan maailman yhtä paljon audiovisuaalisen suunnittelun kuin käsikirjoituksen rytmin ja repliikkien kautta.

Ohjaaja tuntee lajityyppinsä, ja vaikka hän nauttii tunnottomasta säikyttelystä, Garland on parhaimmillaan luodessaan tunteen intiimistä uhasta, joka voi tylysti korvata lämpötilan ja väristykset toisilla, ja aivan yhtä sukkelasti kääntää hahmot antagonisteiksi.

Yhdessä tuotantosuunnittelija Mark Digbyn kanssa Garland muuttaa jälleen ihmisten kansoittamat huoneet eristyneisyyden ja autiuden tunnuskuviksi. Hohtavan rajan sisäpuolella selittämättömät luonnonlait säätelevät laajempaa, suggestiivisesti rikastetumpaa aluetta, tiheää, vehreää biosfääriä täynnä eläimiä ja kasveja, jotka ovat yhtäältä tunnistettavia ja toisaalta – ylimääräisine ulokkeineen ja psykedeelisine sävyineen – aavemaisen vieraita.

Hävitys perustuu Jeff VanderMeerin palkitun Eteläraja-trilogian ensimmäiseen kirjaan, mutta vaikuttaa olevan harkitusti velkaa myöskin antiikin myytille Orfeuksesta ja Eurydikesta. Vergiliuksen kuvauksessa Orfeus matkaa tuonelaan noutaakseen takaisin palvomansa vaimon, Eurydiken, joka on kuollut käärmeenpuremaan.

Ovidius palasi myyttiin Metamorfooseissaan, ja vuosisatoja myöhemmin Jean Cocteau taivutti kertomuksen modernin linssin läpi hypnoottisen viehättävässä Orfeuksessa (1950), jossa naispuolinen kuoleman lähettiläs ajelee ympäriinsä mustalla Rolls-Roycella motoristit sivuillaan. ”Legenda on oikeutettu ylittämään ajan ja paikan”, sanoo kertoja Cocteaun elokuvassa. ”Tulkitse sitä, miten haluat…”

Lena omaksuu Hävityksessä Orfeuksen roolin vajoten muotoaan muuttaneeseen maailmaan täynnä terroria, kuolemaa, erikoista kauneutta ja tulkinnallista liikkumavaraa. Yhdessä muiden naisten kanssa heidän tehtävänään on saada selvyyttä paitsi X-alueen takaiseen todellisuuteen myös siihen, miksi aiemmat tutkimusretket epäonnistuivat niin perusteellisesti.

Tri. Ventress (Jennifer Jason Leigh) johtaa ryhmää, kun Lena ja muut – ensihoitaja (Gina Rodriguez), fyysikko (Tessa Thompson) ja antropologi (Tuva Novotny) – kartoittavat maastoa, keräävät näytteitä ja puolustautuvat erilaisia uhkia vastaan, mukaan lukien aikaa. Edellisen retkikunnan jäljiltä he löytävät myös kauhistuttavan videon, joka muuttaa elokuvan äkkiarvaamatta Grand Guignol-kauhuksi.

On virkistävää ja poikkeuksellista katsoa genre-elokuvaa, jossa älykkäät hahmot reagoivat älykkäästi fantastisiin tapahtumiin. Naisryhmä koostuu tehokkaista ongelmanratkaisijoista, jotka säilyttävät pragmaattisuutensa ja keskittymiskykynsä kohdatessaan toismaailmallisen sekasorron. Katsoja ymmärtää ja eläytyy päätöksentekoprosessiin, eikä käsikirjoitus missään vaiheessa uhraa älyä jännityksen alttarille.

Vaikka Hävityksen kerronnallinen työntövoima ei yski, on silti masentavan helppoa nähdä, miksi koeyleisöjen reaktioita raportoidusti pelästynyt Paramount huolestui elokuvan mahdollisuuksista lippuluukuilla ja päätyi lopulta myymään kansainväliset oikeudet Netflixille. Studiolle kyse oli harvinaisesta tarjouksesta. Elokuva on hetkittäin pelottava mutta myös kontemplatiivinen sekä läpikuultamaton, ja kiehtova lopetus jakaa varmasti mielipiteet.

Garland on ilmaissut pettymyksensä siitä, että suurin osa kansainvälisistä yleisöistä ei näe elokuvaa valkokankaalta, ja kunnianhimoiseen mittakaavaan nähden turhautuminen on ymmärrettävää. Joka tapauksessa Hävitys shokeeraa, hurmaa ja kalvaa, katsoo sen miltä ruudulta hyvänsä.

Teksti: 2018 Samu Oksanen

Seuraa meitä

PINNALLA

Rami Malek ja Charlie Hunnam

Papillon

Samu Oksanen | 16.09.

Toisinto pakoelokuvien klassikosta telkeää itsensä tyrmään rutiininomaisella rankistelulla vailla oikeutusta.

Lue lisää »
Christine Baranski, Amanda Seyfried ja Julie Walters

Mamma Mia! Here We Go Again

Samu Oksanen | 10.08.

Tolppakorkojen, paljettien ja spandexin vastustamattomassa jukebox-musikaalissa pelin nimi on elokuvallinen baklava.

Lue lisää »
Kenneth Branagh ja Daisy Ridley

Idän pikajunan arvoitus

Kreeta Korhola | Blu-ray | 22.05.

Mestarietsivä Hercule Poirot palaa valkokankaille hyppäämällä murhajunan kyytiin Agatha Christien klassikkokertomuksessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Ingmar Bergman ja Bibi Andersson

Bergman – Yksi vuosi, yksi elämä

Aleksi Salonen | 08.08.

Suurmiesmyyttiä kiertelevä dokumentti muistuttaa saavutuksista, muttei syvenny taiteentekemiseen.

Lue lisää »
Christine Baranski, Amanda Seyfried ja Julie Walters

Mamma Mia! Here We Go Again

Samu Oksanen | 10.08.

Tolppakorkojen, paljettien ja spandexin vastustamattomassa jukebox-musikaalissa pelin nimi on elokuvallinen baklava.

Lue lisää »
Saoirse Ronan ja Billy Howle

Rannalla

Samu Oksanen | 29.08.

Jo Pink Floyd sen tiesi: Ripustautuminen hiljaiseen epätoivoon on englantilainen tapa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2018
ISSN 1798-7202