Animal Kingdom

Animal Kingdom (2010)

| Blu-ray
  • 3

Palkintoansa on rikosdraama maailmojen yhteentörmäyksestä ja siirtymäriitistä teinistä aikuiseksi.

julkaistu 2011-07-25 / päivitetty 25.07. klo 23:11

KUVA 4

Animal Kingdom
Animal Kingdom 

KUVA 3

Animal Kingdom
Animal Kingdom 

KUVA 2

Animal Kingdom
Animal Kingdom 

KUVA 1

Animal Kingdom
Animal Kingdom 

Animal Kingdom

Ohjaus David Michôd
Näyttelijät Ben Mendelsohn, Joel Edgerton, Guy Pearce, Luke Ford, Jacki Weaver, Sullivan Stapleton, James Frecheville, Dan Wyllie, Anthony Hayes
Maa Australia
Pituus 112 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Animal Kingdom on australialainen rikosdraama maailmojen yhteentörmäyksestä, siirtymäriitistä teinistä aikuiseksi, luottamuksen menetyksestä — kaikesta siitä, mitä tapahtuu, kun vaikutteille altis mutta karaistuva löytää itsensä sudenpesästä.

Äitinsä huumeille menettävä nuori Joshua (James Frecheville) päätyy mummonsa ja enojensa huomaan. Eräänlaisiksi höyhensarjan lainsuojattomiksi kuvattujen enojen perässä on poliisin erikoisryhmä, joka otteiltaan muistuttaa amerikkalaisten lännenelokuvien palkkionmetsästäjiä. Tilanne on jähmettynyt.

Tarinaa kerrotaan pitkälti roistojen silmin. ”Väkivaltakoneisto” nähdään laista piittaamattomina kiväärimiehinä, mätinä huumekauppiaina, murhaajina. Juonen käynnistää juuri ärsyyntynyt erikoisryhmä, joka kylmäverisesti listii Joshuan enon. Tästä alkaa eskaloituminen, jonka oikeamielisin on poikkeuksena sääntöön etsivä (hillitty Guy Pearce), joka haluaa pelastaa Joshuan (sielun).

Animal Kingdomin pohjatekstinä on yhtäältä sosiaalidarvinistisen ”tradition” muovaama vertauskuva luonnontilasta mallina ihmisten yhteisölle, toisaalta tuttu ylärakenne rikollisperheestä matriarkan yksikkönä. Jälkimmäisestä paras esimerkki on gangsterielokuva Valkoinen hehku (1954).

Kaikki on siis valotettu primitiivisyyden prisman lävitse. Näille Daltonin veljeksille rikos on elinkeino maailmassa, jossa väkivaltainen kuolema on uhka. Horjuva yhteenkuuluvuus seisoo biologisella perustalla. Geenit osaltaan lukitsevat tulevaisuuden kuin predestinoituna, ehkä enemmän kuin ympäristö.

Janine-niminen (Jacki Weaver) matriarkka sitoo aikuiset poikansa itseensä suudelmin — naarasleijona lipoo poikasiaan. Selvää on, että yhtälöön mahtuu vain yksi voimanainen. Kuvaavasti Janinen ja hänen tyttärensä, Joshuan äidin, välit katkesivat jo vuosia sitten pinnalta katsottuna poikkeuksellisen mitättömään riitaan.

Uskottavuusongelma liittyy yksityisen ja julkisen sfäärin erottamiseen, käsikirjoituksen pitäisi olla tämän suhteen hienovaraisempi. Perhepiiri on melko itsenäinen ulottuvuus, jonne yhteiskunnan realiteetit tosiasiallisesti harvoin yltävät muina kuin virkavallan luoteina.

Joshuan nahkan pelastajaksi kaavailtu poliisi- ja oikeuslaitos pidetään lopulta ulkona vaikka valehtelemalla. Perheongelmat ratkaistaan perheen sisällä, ja sfäärit sekoittuvat lähinnä silloin, kun julkisesta haetaan hyökkäystilaa yksityiselle.

Keinoja kaihtamaton vahvimman oikeus nähdään luonnon perustilana. Kuten Jukka Relander on kirjoittanut, luonto-ohjelmienkin sisältö on muuttunut eläinten harmonisesta rinnakkaiselosta näiden eloonjäämiskamppailuksi — suurta View-Masteria on vaihteeksi käännelty.

Eläinten kuningas on veljeksistä vastenmielisin Pope (Ben Mendelsohn). Hänen kykynsä luoda tarpeettomia konflikteja on tuhon versova siemen, ja juonimoottorina turhan yksinkertainen.

Popen leimaaminen hulluksi hoituu yhdellä repliikillä, viittauksella lääkkeisiin. Vaikuttaa kliseiseltä, mutta tässä kontekstissa se ei sitä oikeastaan ole. Tällä näet tiivistetään koko vertauskuvan mielettömyys. Selvitäkseen kunkun on aina oltava jokin asteen psykopaatti. Mutta opetusta ei ole, koska raadollisuus on vertauskuvaan sisäänkirjoitettua.

Elokuvan lopussa tapahtuva muodonmuutos on pääteeman askarteleman kehitysajatuksen ja indoktrinaation kanssa johdonmukainen, mutta käsitellessä esimerkiksi koston oikeutusta siinä pelataan taktisesti kahdella kädellä. Koko jutun ollessa inhimillinen tragedia sen painolla voidaan tarvittaessa häivyttää vigilante-jännite, jos se koetaan ongelmalliseksi.

Numeroiden mukaan piirretty kuva ”ihmisenä olemisesta” onkin tyypillistä draamalle, joka on teknisellä puolella varsinainen alleviivauksen liikekannallepano. Tunnetiloja muistetaan tehostaa sekavilla ambient-taustoilla, lähikuvilla kasvoista ja luhistuvan vaikutuksen antavalla kameratyöllä. Nopeasti se kuitenkin puristaa itse itsensä tyhjiin: kaikki on välittömästi esillä kuin kubistisessa kaavakuvassa. Palkintoansa, siis.

Teksti: © 2011 Jaakko Kuitunen

Blu-ray: Scanboxin teräväpiirtojulkaisu saa koruttoman elokuvan näyttämään ja kuulostamaan loistavalta kotioloissakin. Kuvana 1080p HD laajakuva 2.35:1, ja äänenä DTS-HD Master Audio. Ekstrapuoli on esimerkiksi brittijulkaisuun verrattuna riisuttu, mutta reilun tunnin mittainen making of -dokumentti on kuitenkin laadukas ja mielenkiintoista katseltavaa. Ohjaaja-käsikirjoittaja David Michôdin kommenttiraita on myös sisällytetty, tosin se löytyy levyn audio-valikosta, eikä bonusmateriaaleista. Lisäksi kasa trailereita. Ekstroja ei ole tekstitetty suomeksi.

Blu-ray teksti: © 2011 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202