American Psycho

Amerikan Psyko (2000)

  • 4

Patrick Batemanilla on kaikkea, mutta elämä ei silti tuo iloa, vaan iänikuista toistoa. Bateman löytää itsestään kuitenkin aivan uuden puolen. Psykopaattisen murhaajan roolissa mies hiipparoi peilipin…

julkaistu 2009-02-19 / päivitetty 17.03. klo 14:02

KUVA 1

Amerikan Psyko
Amerikan Psyko 

American Psycho

Ohjaus Mary Harron
Näyttelijät Christian Bale, Reese Witherspoon, Chloë Sevigny, Samantha Mathis, Josh Lucas, Justin Theroux, Willem Dafoe, Jared Leto, Bill Sage, Matt Ross
Maa Yhdysvallat, Kanada
Pituus 100 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2000 Quadra Entertainment, Am Psycho Productions, Universal Pictures, Muse Productions, Lions Gate Films, P.P.S. Films ja Edward R. Pressman Film

Mary Harronin ohjaama 80-luvulle sijoittuva Amerikan Psyko (American Psycho, 2000 USA) yhdistelee kivasti useampaa asiaa yhteen: on rikkautta, sarjamurhaamista, sairaanloista puhtauteen pyrkimistä, sovinismia ja kylmäverisiä murhia. Aiheet ovat tippumaisillaan komiikan puolelle, mutta juttu onnistutaan pitämään hienosti juuri reunalla. American Psykon onnistuvaksi osaksi tuleekin sen aiheiden hieno yhdisteleminen, jolla saadaan aikaan jossain mielessä kaukainen ja kaamea tilanne. Epätodellinen, mutta kuitenkin totta.

Patrick Bateman (Christian Bale: Velvet Goldmine) elää korkealla, pilvenpiirtäjien tasolla, miehellä on rahaa, asunto, huipputyöpaikka, ystäviä. Kaikkea, mutta elämä ei silti tuo iloa, vaan iänikuista toistoa. Ihonkuorinta voiteilla ja extreme-ruoilla elämäänsä lykkivä Bateman löytää itsestään kuitenkin aivan uuden puolen. Psykopaattisen murhaajan roolissa mies hiipparoi peilipintaisten pilvenpiirtäjien käytävillä kalastaen nuoria naisia rahalla ja muut hän tappaa yllättämällä.

Harvinaisen raaka elokuva ei ole kuitenkaan sellainen, joka “ei panosta murhiin, vaan juoneen”, ei, se on juuri Batemanin hahmon pinnallisuuden korostamista. Kuorintavoiteilla mies puhdistautuu eilisen illan teoista, jotta voisi taas seuraavana päivänä aloittaa uudelleen. Bateman on murhaajan ja pintaliitäjän lisäksi naisia arvosteleva sovinisti. Bret Easton Ellisin romaani, johon elokuva perustuu sai aikoinaan kommentia feministeiltä sen tavasta kuvata Bateman mahtisonniksi.

American Psyko (2000, Yhdysvallat) on mielenkiintoinen tapaus. Se ei ole tyypillinen sarjamurhaaja/psykopaatti elokuva, mitä monet Uhrilampaiden jälkeläiset. Elokuva on lähes ärsyttävän pinnallinen, steriili ja kaukainen. Batemanin hahmon tekojen motiiveja ei kerrota, mies jää elokuvan pituiseksi. Historiaton, kylmäverinen juppi, joka ottaa astiakaapistaan “uuni lämpimiä” työvälineitä, joilla sitten operoi uhrinsa. Harvinaisen kylmäverinen tarina, joka ei eksy kuin ronskin mustankomiikan puolelle välistä ja jolla on myös sanomaa elämän pinnallisuudesta. Vaikka tästäkin aiheesta ollaan jo kinasteltu ja puhuttu viimeisen sukupolven verran.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202