American Psycho

Amerikan Psyko (2000)

  • 4

Patrick Batemanilla on kaikkea, mutta elämä ei silti tuo iloa, vaan iänikuista toistoa. Bateman löytää itsestään kuitenkin aivan uuden puolen. Psykopaattisen murhaajan roolissa mies hiipparoi peilipin…

julkaistu 2009-02-19 / päivitetty 17.03. klo 14:02

KUVA 1

Amerikan Psyko
Amerikan Psyko 

American Psycho

Ohjaus Mary Harron
Näyttelijät Christian Bale, Reese Witherspoon, Chloë Sevigny, Samantha Mathis, Josh Lucas, Justin Theroux, Willem Dafoe, Jared Leto, Bill Sage, Matt Ross
Maa Yhdysvallat, Kanada
Pituus 100 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2000 Quadra Entertainment, Am Psycho Productions, Universal Pictures, Muse Productions, Lions Gate Films, P.P.S. Films ja Edward R. Pressman Film

Mary Harronin ohjaama 80-luvulle sijoittuva Amerikan Psyko (American Psycho, 2000 USA) yhdistelee kivasti useampaa asiaa yhteen: on rikkautta, sarjamurhaamista, sairaanloista puhtauteen pyrkimistä, sovinismia ja kylmäverisiä murhia. Aiheet ovat tippumaisillaan komiikan puolelle, mutta juttu onnistutaan pitämään hienosti juuri reunalla. American Psykon onnistuvaksi osaksi tuleekin sen aiheiden hieno yhdisteleminen, jolla saadaan aikaan jossain mielessä kaukainen ja kaamea tilanne. Epätodellinen, mutta kuitenkin totta.

Patrick Bateman (Christian Bale: Velvet Goldmine) elää korkealla, pilvenpiirtäjien tasolla, miehellä on rahaa, asunto, huipputyöpaikka, ystäviä. Kaikkea, mutta elämä ei silti tuo iloa, vaan iänikuista toistoa. Ihonkuorinta voiteilla ja extreme-ruoilla elämäänsä lykkivä Bateman löytää itsestään kuitenkin aivan uuden puolen. Psykopaattisen murhaajan roolissa mies hiipparoi peilipintaisten pilvenpiirtäjien käytävillä kalastaen nuoria naisia rahalla ja muut hän tappaa yllättämällä.

Harvinaisen raaka elokuva ei ole kuitenkaan sellainen, joka “ei panosta murhiin, vaan juoneen”, ei, se on juuri Batemanin hahmon pinnallisuuden korostamista. Kuorintavoiteilla mies puhdistautuu eilisen illan teoista, jotta voisi taas seuraavana päivänä aloittaa uudelleen. Bateman on murhaajan ja pintaliitäjän lisäksi naisia arvosteleva sovinisti. Bret Easton Ellisin romaani, johon elokuva perustuu sai aikoinaan kommentia feministeiltä sen tavasta kuvata Bateman mahtisonniksi.

American Psyko (2000, Yhdysvallat) on mielenkiintoinen tapaus. Se ei ole tyypillinen sarjamurhaaja/psykopaatti elokuva, mitä monet Uhrilampaiden jälkeläiset. Elokuva on lähes ärsyttävän pinnallinen, steriili ja kaukainen. Batemanin hahmon tekojen motiiveja ei kerrota, mies jää elokuvan pituiseksi. Historiaton, kylmäverinen juppi, joka ottaa astiakaapistaan “uuni lämpimiä” työvälineitä, joilla sitten operoi uhrinsa. Harvinaisen kylmäverinen tarina, joka ei eksy kuin ronskin mustankomiikan puolelle välistä ja jolla on myös sanomaa elämän pinnallisuudesta. Vaikka tästäkin aiheesta ollaan jo kinasteltu ja puhuttu viimeisen sukupolven verran.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202