Aleksis Kiven elämä

Aleksis Kiven elämä (2002)

  • 3

Jari Halosen Aleksis Kiven elämä seuraa ylioppilaaksi kirjoittaneen Alexis Stenvallin (1834-1872) elämänvaiheita Helsingissä aina Seitsemän veljestä -romaanin valmistumiseen. Uransa aikana 16 näytelmä…

julkaistu 2009-02-19 / päivitetty 14.08. klo 14:02

KUVA 1

Aleksis Kiven elämä
Aleksis Kiven elämä 

Aleksis Kiven elämä

Ohjaus Jari Halonen
Näyttelijät Marko Tiusanen, Jari Salmi, Karoliina Kudjoi, Margit Lindeman, Juha Turkka, Jari Halonen
Maa Suomi
Pituus 101 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2002 Seppä Callahanin Filmimaailma Oy

Suomalaiset, jo edesmenneet merkkihenkilöt ovat saaneet viime vuosina näyttäytyä tosipohjaisissa ja fiktiivisissä elämäkertaelokuvissaan. Ohjaaja Jari Halosen (Joulubileet) seitsenvuotinen elokuvaprojekti valmistui ja sai viimein ensi-iltansa vuoden 2001 tammikuussa ja oli välittömästi kriitikoiden suosikki. Myös yleisöä riitti teattereissa.

Jari Halosen Aleksis Kiven elämä (a.k.a. Rolling Stone, 2002 Suomi) seuraa ylioppilaaksi kirjoittaneen Alexis Stenvallin (1834-1872) elämänvaiheita Helsingissä aina Seitsemän veljestä -romaanin valmistumiseen. Uransa aikana 16 näytelmää ja romaania kirjoittanut Aleksis Kivi loi suomenkieliselle kirjallisuudellemme pohjan ja samalla myös identiteetin. Tätä suomalaista mörökölliyttä ja pettuleivän pureskelua ohjaaja Halonen korostaa elokuvassaan. Ja näin maallikon silmin katsottuna nykyelämässäkin välistä voi huomata samanlaista ihannointia ja elämän tavoittelua mitä Aleksis Kivi on kirjoissaan kuvannut.

Elokuvassa Marko Tiusasen (toivottavasti tuleva Jussi-voittaja) loistavasti tulkitsema kraatarin poika Aleksis Stenvall pyrkii papin virkaan, jotta vanhempiensa tahdon mukaan pääsisi isoisänsä tavoin kertomaan ihmisille Jumalan sanaa. Rakkaus räätälimestarin tyttäreen ohjaa kirjailijanalun kuitenkin taiteen, suomenkielisen kirjallisuuden pariin. Luokkaerot eivät estä rakkautta Stenvallin ja räätälintyttären Albinan (Karoliina Kudjoi) välillä, mutta avioliittoon he eivät kuitenkaan pääse. Kosintakirje ei saa räätäliä hyväksymään köyhää ja moukkamaista kirjailijaa tyttärensä mieheksi, josta Aleksis Stenvall murtuneena kirjoittaa ensimmäisen teoksensa Kullervon ja muuttaa nimensä Aleksis Kiveksi.

Ruotsinkielisen ylimystön ja suomenkielisen rahvaan välinen kuilu on elokuvan tärkeitä, mutta surullisia käännekohtia. Rahvaan kituutellessa varsinkin nälkävuosina matalissa taloissaan maaseudulla elää ruotsinkielinen varakas vähemmistö kaupungeissa juhlien “sivistyneesti” taiteen parissa. Elokuvassa ja kirjailijan elämässä kuilu on korostunut, kun rakkauden kohteena on ollut Suomen rikkaimman miehen tytär Albina Palmqvist. Tilanne on myös katsojalle rikkautta, kun tarinassa rakkaus kokee vastoinkäymisiä ja miljööt vaihtuvat koko skaalassaan.

Elokuva Aleksis Kiven elämä ei ole henkilökohtaisesti tyyliltään onnistuneinta. Vanhan aikainen ja paikoin kankeat kuvaus, dialogi kuin tarinan kerronta eivät tuntuneet miellyttävältä. Koska en koe itseäni missään nimessä parhaaksi arvostelemaan näitä piirteitä vähäisen tuntemukseni suomalaisen elokuvan kulta-ajalta (jonka tyyliä elokuva noudattaa) joudun arvottamaan ehkä täysin väärästä näkökulmasta. Silti elokuvassa on omat hetkensä sekä loistava pääosanesittäjä Marko Tiusanen, jotka tekevät siitä varmasti katsomisen arvoisen. Tuomas Kantelisen harkittua ja vaikuttavaa musiikkia ei myöskään sovi unohtaa mainitsematta. Elokuva antoi kipinän lukea Kiven romaani Seitsemän veljestä, joten Jari Halonen on ansainnut kiitoksen elokuvastaan, joka tekee ehdottomasti kunniaa suomalaiselle kirjailijalle Aleksis Kivelle.

teksti: © 2002 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202