Alamaailman kenraali

The General (1998)

  • 3

Alamaailman kenraalin on John Boormanin ohjaama, käsikirjoittama ja tuottama elämänkertaelokuva, joka tutustuttaa katsojan irlantilaiseen rikolliseen nimeltä Martin Cahill. Cahill eli lähes koko elämä…

julkaistu 2009-02-19 / päivitetty 14.08. klo 14:02

KUVA 1

Alamaailman Kenraali
Alamaailman Kenraali 

Alamaailman kenraali

Ohjaus John Boorman
Näyttelijät Brendan Gleeson, John Voight, Adrian Dunbar, Angeline Ball, Sean McGinley, Maria Doyle Kennedy
Maa Iso-Britannia / Irlanti
Pituus 124 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1998 J & M ja Merlin Films.

Alamaailman kenraalin (The General, 1998) on John Boormanin ohjaama, käsikirjoittama ja tuottama elämänkertaelokuva, joka tutustuttaa katsojan irlantilaiseen rikolliseen nimeltä Martin Cahill. Cahill eli lähes koko elämänsä ajan rikollisena, hän oli pienenä poikana varasteleva sälli, silloin vielä tavarat menivät perheen elättämiseen. Poikakodin ja vankilan kautta ohjaaja Booman vie meidät Cahillin todellisen rikosuran alkuun. Keikat suurenevat pienistä myymäläryöstöistä aina kultaharkkojen ja taiteen viemiseen. Kun Cahill ei paljastu, eikä kukaan pysty todistamaan miehen olevan rikollinen alkaa seuranta ja todisteiden metsästys.

Alamaailman kenraalin pääosassa on Brendan Gleesonin tukeva olemus. Itse en ollut koskaan aikaisemmin kuullut tästä irlantilaista terroristista (jos tällä nimikkeelle saa kutsua). Elokuva seuraa vaihteeksi rikollisen silmin tapahtumia, lisäpontta tuo se, että tällä kertaa päähenkilö on Dublinin köyhällistön asuinalueen rikollisjohtaja. Boorman onkin selkeästi astunut ainakin osittain Cahillin puolelle puolustamaan miehen tekoja, vaikkakin yrittää peitellen esittää niitä. Gleesonin voimme muistaa useammasta brittikomediasta, ja nyt myös tuntuukin siltä, että mies ei oikein näyttelisi täysillä terroristia. Osittain häiritsemässä on Gleesonin olemus, keski-ikäinen kaljasyöppö. Gleeson ei onnistu olemaan lähelläkään joko terroristijoukon pomoa tai perheen isää.

Elokuva tarjoaa monenlaista, ovelia röystökeikkoja, mediakritiikkiä ja inhimillisiä hahmoja. Vaikka Alamaailman Kenraali koskettaakin monelta suunnalta ja tarjoaa hyvää elokuvaa, mokaa se kuitenkin erässä asiassa. Erityisesti häiritsemässä olivat kohtaukset, joissa tehtiin komediaa, mutta uuno turhapuro -tasolla. Ere Kokkonen on jo Suomessa, en minä ainakaan halua toisia samanlaisia ohjaajia tänne.

Alamaailman kenraali on varmaankin kunnioittava teos Martin Cahillin läheisille, mutta elokuvana se ei yllä kovinkaan erikoisiin sfääreihin. Näyttelijäsuorituksista ei löydy suurempia poikkeuksia puoleen jos toiseen, vaikka niissä vilahtaakin John Voight, Adrian Durban ja Maria Douly Kennedy. Elokuvan näkökulma rikollisjoukon johtajasta ja tämän selviytymisestä on hieno idea, vailla hienoa toteutusta.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202