Aidosti outoa

Stranger Than Fiction (2006)

  • 3

Verotarkastaja Harold herää eräänä päivänä todetakseen, että hän kuulee kertojanäänen päänsä sisällä. Ääni selostaa hänen elämänsä tapahtumia, jopa vihjaten varmasta, ennen aikaisesta kuolemasta.

julkaistu 2009-02-09 / päivitetty 14.08. klo 14:02

KUVA 3

Maggie Gyllenhaal
Maggie Gyllenhaal 

KUVA 2

Will Ferrell ja Dustin Hoffman
Will Ferrell ja Dustin Hoffman 

KUVA 1

Will Ferrell
Will Ferrell 

Aidosti outoa

Ohjaus Marc Forster
Näyttelijät Will Ferrell, Maggie Gyllenhaal, Dustin Hoffman, Queen Latifah
Maa Yhdysvallat
Pituus 113 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 Crick Pictures LLC, Mandate Pictures ja Three Strange Angels

Viittaukset Charlie Kaufmaniin eivät ole tämän elokuvan kohdalla tuulesta tempaistuja. Nuoren Zach Helmin käsikirjoittama Aidosti outoa luottaa Kaufmanin elokuvien tavoin omaan omaperäisyyteensä. Pitkälti ammentaen yhdestä oivalluksesta elokuva onnistuu olemaan uskalias ja aito.

Se nostaa muotokielen tarinan tasolle, josta elokuvan juoni sitten nousee. Verotarkastaja Harold Crick (Will Ferrell, Kuokkavieraat, Starsky & Hutch) herää eräänä päivänä vain todetakseen, että hän kuulee kertojanäänen (Emma Thompson, Rakkautta vain) päänsä sisällä. Ääni selostaa hänen elämänsä tapahtumia, jopa vihjaten varmasta, ennen aikaisesta kuolemasta. Tehdäkseen asialle jotain Crick ottaa yhteyttä kirjallisuuden professoriin (Dustin Hoffman, Presidentin miehet, Rain man), jonka kanssa hän alkaa ratkaista ennalta määrätyn juonensa estämistä, tavoitteena muuttaa loppuratkaisu.

Yleensä hieman räväkimmistä rooleistaan tuttu Ferrell saa irrotella todella vaimennetun ilmaisun kanssa. Ferrell esittää sulkeutunutta Crickiä, joka joutuu kohtaamaan jokaista ihmistä koskevat perusasiat, mutta hänen tapauksessaan vain hieman ennen aikaisin. Hyviin sivuroolisuorituksiin yltävät myös Crickin ihastusta esittävä Maggie Gyllenhaal ja Emma Thompson, vaikka herkullisimman roolin tekee Hoffman. Hänen esittämänsä professori on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia luonteesta, joista Hoffman sitten rakentaa melko itsensä näköisen tulkintansa.
Hyvistä näyttelijöistä ja suurista odotuksistani huolimatta, oli elokuvaan sisään pääseminen hieman vaikeaa. Tähän vaikutti mm. erikoistehosteiden käyttö yhdistettynä vähäeleiseen tarinankuljetukseen, joka jätti kokonaisuuden hieman irralliseksi. Elokuva onnistuu kuitenkin olemaan loppuun saakka aito itselleen ja se on pelkkää plussaa.

teksti: © 2006 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202