Äideistä parhain

Äideistä parhain (2005)

  • 4

Klaus Härön koskettava draama, Äideistä parhain on Heikki Hietamiehen omaelämäkerrallisen romaanin pohjalta tehty elokuva. Se kertoo lapsena Ruotsiin lähetetyn Eeron tarinan.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-13 / päivitetty 14.08. klo 14:02

KUVA 1

Äideistä parhain
Äideistä parhain 

Äideistä parhain

Ohjaus Klaus Härö
Näyttelijät Topi Majaniemi, Marjaana Maijala, Maria Lundqvist, Michael Nyqvist
Maa Suomi / Ruotsi
Pituus 104 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 MRP Matila Röhr Productions Oy, Omega Film & Television AB ja Film i Skåne.

Toisen maailmansodan aikaiset tapahtumat ovat olleet suomalaisille elokuvantekijöille aarrearkku, josta on riittänyt ammennettavaa lukuisiin elokuviin. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta (parhaimpana Mikko Niskasen Pojat, 1962) elokuvat ovat olleet kertomuksia itse sotatapahtumista. Viime vuosina tilanne on kuitenkin hieman korjautunut ja myös kotijoukkojen kohtaloita on alettu kuvata yhä useammin. Tuorein yrittäjä tällä saralla on Näkymättömällä Elinalla (2002, Ruotsi) nimeä saanut Klaus Härö, jonka uusin elokuva Äideistä parhain käsittelee suomalaisittain vieläkin arkaa aihetta, sotalapsien kohtaloa.

Äideistä parhain kertoo Eerosta, pienestä suomalaispojasta, joka menettää isänsä sodassa. Isän kuolema masentaa Kirsti-äidin niin pahoin, ettei hän pysty huolehtimaan lapsestaan. Niinpä parhaimmaksi vaihtoehdoksi jää Eeron lähettäminen Ruotsiin, turvaan sodan jaloista. Vastentahtoisesti matkaan lähetetyn pojan elämä uudessa kotimaassa ei osoittaudu helpoksi, sillä hänet kotiutetaan pieneen skoonelaismaataloon, jossa kukaan ei ymmärrä suomea. Koti-ikävä, huoli äidin kohtalosta sekä täydellinen kielimuuri tekevät Eeron elämän vaikeaksi, eikä asiaa helpota lainkaan kasvattiäiti Signen vastentahtoinen suhtautuminen häneen.

Varsin ristiriitaisen vastaanoton yleisön keskuudessa saanut Äideistä parhain pohjautuu Heikki Hietamiehen omaelämäkerralliseen romaaniin vuodelta 1992, josta käsikirjoituksen ovat muokanneet Jimmy Karlsson sekä Kirsi Vikman. Parivaljakko on onnistunut työssään hyvin, sillä elokuva onnistuu saavuttamaan niin kuvaamansa aikakauden kuin henkilönsäkin mutkattomasti. Tarina on täynnä vahvaa draamaa ja koskettavia ihmiskohtaloita, joista keskeisimmiksi nousevat luonnollisesti päähenkilö Eero sekä hänen kasvattiäitinsä Signe. Tarina ei kuitenkaan sorru ylenpalttiseen paatokseen kuvaamalla Eeroa ylisympaattisena pikkupoikana, jonka paha äiti lähettää vielä pahemman kasvattiäidin hoteisiin. Päinvastoin, elokuvan hahmoissa ei ole mitään liioiteltua, vaan he ovat todellisia omine ongelmine ja kohtaloineen.

Tuotantopuolessa ei ole valittamista. Äideistä parhain rekonstruoi todella mallikkaasti sodan aikaisen ympäristönsä. Jarkko T. Laineen kuvaus on ensiluokkaista ja lohduttomissa kuvissa laivan ruumassa matkaavista sotalapsista on dokumentaarista voimaa. Lukuisat takaumat nivoutuvat loistavasti ydinkertomukseen, jolle viimeisen silauksen antaa Tuomas Kantelisen tarinan melankolista tunnelmaa vahvasti tukeva musiikki.

Ei ole varmasti helppoa näytellä lasta, jota pompotellaan aikuisten maailmassa miten sattuu ilman, että kukaan ottaisi huomioon hänen mielipiteitään, saati selittäisi mistä kaikessa oikein on kyse. Topi Majaniemi onnistuu kuitenkin Eeron vaativassa roolissa kiitettävästi tuoden hyvin ilmi sen irrallisuuden ja ulkopuolisuuden tunteen, jota oletan asianomaisten kärsineen. Vähintään yhtä vahvasti näyttelee Signeä esittävä Maria Lundqvist, jolle Eeron saapuminen toivotun tytön sijaan ei ole todellakaan helppo pala hyväksyä. Lopulta kaksikon välit kuitenkin paranevat ja molemmat saavat toisiltaan kaipaamaansa tukea ja ymmärrystä. Michael Nyqvist tulkitsee ymmärtäväisen sijaisisän roolin sympaattisesti, sen sijaan Marjaana Maijala Eeron nuorena äitinä jää melko taka-alalle.

Äideistä parhain tuskin tulee olemaan suuri yleisöryntäys, sillä aiheen kanssa henkilökohtaisesti tekemisissä olleille se saattaa olla liian vaikea tapaus tutustuttavaksi. Levottomat-sukupolvi puolestaan ei todennäköisesti miellä tarinaa omakseen. Sääli, sillä kyseessä on kuitenkin parasta suomalaista elokuvaa sitten Aki Kaurismäen mestariteoksen Mies vailla menneisyyttä (2002).

teksti: © 2005 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202