A Good Day To Die Hard

A Good Day To Die Hard (2013)

| Blu-ray
  • 1

Geneeristä tusinatoimintaa tutulla päähenkilöllä ja horrokseen vaipuneella kerronnalla.

julkaistu 2013-07-11 / päivitetty 24.07. klo 22:10

KUVA 2

Tätä kuvaa ei teatterileikkauksessa nähdä.
Tätä kuvaa ei teatterileikkauksessa nähdä. 

KUVA 1

Vanhempi ja nuorempi McClane
Vanhempi ja nuorempi McClane 

A Good Day To Die Hard

Ohjaus John Moore
Näyttelijät Bruce Willis ja Jai Courtney
Maa Yhdysvallat
Pituus 97 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat Dune Entertainment, Ingenious Film Partners, Origo Film Group, 20th Century Fox

John McClane (Bruce Willis), 1980-luvun paukepätkien maallinen reliikki on taas täällä. Moskovan trippi menee, kuten elokuvassa viiden minuutin välein muistutetaan, reisille. Laatua ei ole aiemminkaan värkätty pelkän vetävään titteliin vedoten, eikä A Good Day To Die Hard (2013) todellakaan ole poikkeus.

Die Hard 4.0 (2006) ei suuremmin nostalgisoinut ja John Mooren ohjaus jatkaa periaatteessa samoilla linjoilla. John McTiernanin alkuperäisen pienimuotoisuudesta ei ole enää tietoakaan. Jännite on korvattu isoilla lavasteilla. Jos päähenkilön sukunimi ei sattuisi olemaan McClane, voisi kyseessä olla ihan mikä tahansa unohduksiin vaipuva tusinaräime.

Jotain Ronald Reaganin päiviltä on kuitenkin tarttunut mukaan. Elokuva niputtaa tehokkaasti kliseisimmät Venäjä-ongelmat yhteen nippuun. On korruptiota, kieroja miljardöörejä, Anna Chapman –henkinen vaarallinen nainen ja Tšernobyl. Kriittisyys valuu hukkaan, kiitos elokuvan oman neliskulmaisuuden.

Toimintaelokuvilla on pitkä historia jos nyt ei muukalaisvihassa, niin ainakin välinpitämättömyydessä. ”Eksoottisten” kohteiden eli yleensä ei-teollisuusmaiden pääkaupunkien irtaimen omaisuuden tuhoaminen on suoranainen velvollisuus eritoten 007-koodinimen sankareille.

McClane vie junttimaisessa käytöksessään ja puhtaassa typeryydessään kuvion asteen pidemmälle. Eihän ikoninen toimintasankari koskaan mikään kultturelli kaveri ole ollut, mutta kun nahkakuula käyttäytyy kadulla kuin pitkävedossa voittanut kännikala, ei lopputulos ole edes hauska. McClane ei ole enää se pakkorakoon joutunut jokamiessankari, vaan öykkäilevä idiootti.

Omalla kompuroivalla tavallaan A Good Day to Die Hard on puhdasverinen toimintaelokuva. Juonentapainen viritys ja henkilöhahmot toimivat logiikalla, joka sopii vain genren surkuhupaisimpiin versiointeihin. Nykypäivän videopelitkin tosin kuljettavat tarinaa sutjakammin toiminnan keskellä kuin Moore.

Kolme liian pitkään pannulla korventuvaa toimintakohtausta ovat teknisesti päteviä. Niissä on fyysisyyttä ja viimehetkiä lukuun ottamatta mukavan vähän läpinäkyvää CGI-höttöä hidastuksineen. Hylsykasojen pinoamisesta puuttuu kuitenkin tunne, sillä niin osallistujat kuin motiivit ovat yhtä tyhjän kanssa. Huumori on poikkeuksellisen väsynyttä ja irtonaista, draama puolestaan mahtipontisesta musiikista huolimatta lässytystä.

Runsas Neuvostoliitto-kuvasto tuskin on sattumaa, ja aivan kuten 1980-luvun toimintaelokuvat, pyrkinee myös A Good Day to Die Hard omalla tavallaan parantamaan Yhdysvaltojen kansallisesti heikkoa itsetuntoa. Eteenpäin katsomisen sijaan mulkoillaan menneisyyteen. Sieltä tuijottaa kouluttumaton, vieraita kulttuureja väheksyvä, itseriittoinen ja auttamatta ajastaan jälkeen jäänyt väkivaltakone.

Blu-ray: FS Filmin julkaisussa on 1080p 1.85:1 -laajakuva ja DTS-HD MA 7.1 -ääniraita. Lisämateriaaleina tarjoillaan mm. ohjaajan kommenttiraita.

Teksti: 2013 Jouko Luhtala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202