A Dangerous Method

A Dangerous Method (2011)

| DVD
  • 3

Cronenbergin draama asettaa psykoanalyysin pioneerit Freudin ja Jungin inhimillisyyden suurennuslasin alle.

julkaistu 2012-10-29 / päivitetty 11.11. klo 10:10

KUVA 4

Vincent Cassel
Vincent Cassel 

KUVA 3

Keira Knightley
Keira Knightley 

KUVA 2

Viggo Mortensen ja Michael Fassbender
Viggo Mortensen ja Michael Fassbender 

KUVA 1

Michael Fassbender ja Keira Knightley
Michael Fassbender ja Keira Knightley 

A Dangerous Method

Ohjaus David Cronenberg
Näyttelijät Keira Knightley, Viggo Mortensen, Michael Fassbender, Vincent Cassel, Sarah Gadon
Maa Iso-Britannia / Saksa / Kanada / Sveitsi
Pituus 99 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

A Dangerous Method antaa katsojalleen tirkisteltäväksi ihmiset uraauurtavien näkemysten takana valottamalla Carl Jungin, hänen mentorinsa Sigmund Freudin ja nuoren Sabina Spielreinin keskinäisiä kanssakäymisiä. Kaksi ensimmäistä ovat tuttuja psykoanalyysin ja modernin mielisairaanhoidon kehittäjiä kun taasen Spielrein on jäänyt vähemmälle huomiolle, oli syynä sitten sukupuoli, kansalaisuus tai uskonto.

Kuitenkin Keira Knightleyn (Never Let Me Go, 2010) esittämä, isänsä lapsena hyväksikäyttämä, venäläisnainen vaikutti suuresti molempien miesten ajatteluun, sekä potilaana, tutkijana että Jungin rakastajattarena. Knightley antautuu roolilleen täydellä teholla esittäen varsin vakuuttavasti irvokkaisiin ilmeisiin pakonomaisesti vääntyvää hysteerikkoa.

Cronenbergin luottonäyttelijä Viggo Mortensen (Tie, 2009) kanavoi verkkaisella puheenparrellaan hippusen humoristisestikin oppi-isä Freudin “kaiken takana on fallos” -tyyppisiä arvioita. Samalla näemme, että myös tiedostamattoman tiedostajalla ja tutkijalla on ego ja omat ristiriitansa.

Uusia elokuvia tiuhaan tahtiin takonut Michael Fassbender tuo itsessään elokuvaan hupaisan metatekstin niille, jotka ovat aiemmin tänä vuonna katsoneet seksuaalisia pakkomielteitä ja häpeän teemaa tutkiskelevan Shame-elokuvan. Samaa näennäistä tasapainoa on molempien elokuvien päähenkilöissä.

Omintakeinen Otto Gross (Vincent Cassel (Black Swan, 2010)) on oiva hahmo alleviivaamaan kysymyksiä siitä, mitä tarkoittaa hulluus tai normaali. Vapaan rakkauden, hedonistisen tarpeiden tyydyttämisen ja itsetuhoisen lääkkeiden väärinkäytön kyllästämä Gross on Jungin tukahdutettujen halujen ja tahdikkaan esiintymisen rinnalla kuin ensimmäinen konservatiivisia arvoja vastaan kapinoiva hippi.

Ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä kukoistaviin Zurichiin ja Wieniin sijoittuva elokuva on puitteiltaan hieno ja korostaa ulkomuodollaan samalla myös ulkoisen hillityn vaikutelman ja kaapissa kolisevien luurankojen välistä kontrastia.

David Cronenbergin (A History of Violence, 2005) maltillisen laadukasta, kehon ja mielen monisäikeistä suhdetta tutkivaa ohjaustyötä tukee aiemmista yhteistöistä tuttu ammattilaisten joukko mukaan lukien elokuvamusiikin Oscar-voittaja Howard Shore (Taru sormusten herrasta -trilogia), kuvauksesta vastaava Peter Suschitzky (Star Wars: Episodi V – Imperiumin vastaisku, 1980) sekä mm. The Fly -elokuvan (1986) maskeista vastannut Stephan Dupuis.

Elokuva tuo esiin pohdintoja siitä, kuinka järjen suuret saavutukset pohjautuvat usein hulluuden, järjenvastaisten impulssien ja tunteiden tuottamille oivalluksille itsestä ja ihmisyydestä. Kun seksuaaliset pakkomielteet ja perversiot tuodaan tällä tavoin älykkään analysiin ja mukavan jutustelun kohteeksi on lopputulos ajoittain dragikoominen ja jopa hieman tylsä.

Teksti © 2012 Marjo Eskola

DVD: Elokuva on tallentunut Scanboxin julkaisemalle levylle teknisesti hyvälaatuisena. Kuvasuhteena 1.85:1 laajakuva. Ääniraitana Dolby Digital 5.1. Lisämateriaaleina ohjaaja David Cronenbergin kommenttiraita, noin seitsemän minuutin mittainen minikatsaus elokuvan tekoon sekä muiden Scanbox-uutuusjulkaisujen trailereita.

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202