54

54 (1998)

  • 2

Studio 54 on aikansa mekka, jossa Phillippen esittämä poika saakin kroppansa ansiosta pestin baarimikoksi.

julkaistu 2000-05-12 / päivitetty 12.05. klo 19:07

KUVA 3

Salma Hayek
Salma Hayek 

KUVA 2

Ryan Phillippe
Ryan Phillippe 

KUVA 1

Mike Myers
Mike Myers 

54

Näyttelijät Ryan Phillippe, Salma Hayek, Mike Myers, Neve Campbell, Sela Ward
Maa Yhdysvallat
Pituus 93 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Miramax Films

Elokuva 54 kertoo klubista nimeltä Studio 54 tai vain pelkkä 54, joka oli 1970-1980 -lukujen kuumimpia bailaismestoja koko N.Y.:ssa. Paikalle hakeutuivat Nykin julkkikset ja muualta julkkiksia. Ryan Phillippen (Julmia aikeita) esittämä keskiverto kansalainen saa tilaisuuden päästä 54:n sisälle. Siellä poika saakin tutustua hiukan isompaan kokonaisuuteen mitä ulkopuolelta näyttää.

Studio 54 on aikansa mekka, jossa Phillippen esittämä Shane O’Shean on nyt. Poika saakin kroppansa ansiosta pestin baarimikoksi. Mike Myersin (mm. Austin Powers) esittämä lipevä ja homohtava klubin omistaja Steve Rubell (ei siis Ruben) pyytää Shanelta paidan pois ja sitten miestä tiskin taakse tarjoamaan drinkkejä ja huumetrippejä. Shane tutustuu niin pinnalliselta näyttävään yökerho elämään, jossa huumeet, seksi, tanssiminen, erityisesti julkinen esiintyminen ovat osaa. Shane saa tilaisuuksia olla kuuluisien muusikkojen kanssa sängyssä, samalla miehellä itsellä nousee huppuun muutakin kuin parin kaljan antama piriste.

Studio 54 todellinen vaikutusvalta on varmaankin ollut vahvempi ja tunnetumpi (ainakin Yhdysvalloissa), mutta elokuvan kautta siihen ei saa kunnon otetta. Jossain mielessä hiukan hakeva elokuva kerää vuosituhannen vaihteen nuorimpia näyttelijöitä yhteen ja pistään heidät disko-aikaan, jolloin he olivat vielä vaipat jalassa kulkevia tenavia, joilla ei silloin ollut mielessä kuin päästä Studio 54 vieraslistalle.

Elokuvan antamat mahdollisuudet rikotaan näyttelijöiden omaan pinnalliseen esiintymiseen (johon saattaa vaikuttaa aikaisempien elokuvien tyyli). Itse pidän mahdollisena, että elokuvasta olisi voinut saada Velvet Goldminen tyylisen, mutta hiukan korrektimman, jolloin se olisi kerännyt myös tavallisia jannuja penkeille katsomaan sitä. Ehkä.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202