28 päivää myöhemmin

28 Days Later (2002)

  • 1

28 päivää myöhemmin, kun veren välityksellä leviävä ihmisiin tarttuva raivotaudin uusin muunnos on sabotaasin seurauksena päästetty valloille laboratoriosta Lontooseen herää sairaalan vuodeosastolta y…

julkaistu 2003-05-11 / päivitetty 11.05. klo 19:07

KUVA 2

Brendan Gleeson ja Cillian Murphy
Brendan Gleeson ja Cillian Murphy 

KUVA 1

Cillian Murphy
Cillian Murphy 

28 päivää myöhemmin

Ohjaus Danny Boyle
Näyttelijät Cillian Murphy, Naomie Harris, Megan Burns, Brendan Gleeson, Christopher Eccleston
Maa Iso-Britannia
Pituus 113 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2002 British Film Council, Canal+, DNA Films, Figment Films ja Fox Searchlight Pictures

28 päivää myöhemmin, kun veren välityksellä leviävä ihmisiin tarttuva raivotaudin uusin muunnos on sabotaasin seurauksena päästetty valloille laboratoriosta Lontooseen herää sairaalan vuodeosastolta yksi harvoista elossa selvinneistä. Tässä vaiheessa katsojalla on ripaus enemmän tietoa tapahtumien kulusta, mutta hämmennys on kuitenkin suuri, kun selviytyjämme lähtee etsimään eloonjääneitä Lontoon typötyhjiltä kaduilta. Tuoreet jäljet viittaavat juuri tapahtuneisiin kauheuksiin. Autot, ostoskärryt, lastenrattaat ja kaupanovet ovat jätetty levälleen ilmeisen pakokauhun vallatessa kadut. Onneksi kaksi muuta hengissä selvinnyttä pelastavat hänet kimppuun käyneiltä raivotautisilta. Yhdessä he yrittävät selviytyä öisin päälle käyviltä taudinkantajilta ja löytää järkevää pakokeinoa alueelta.

28 päivää myöhemmin on Trainspottingilla maailmankuuluisuuteen nousseen Danny Boylen kuudes ohjaustyö. 28 päivää myöhemmin on omalta osaltaan uusi aluevaltaus, vaikka makaaberi verellä lotraaminen tulikin jo tutuksi Boylen ohjaamassa Shallow Gravessa. Suoranaiseksi zombie-elokuvaksikaan 28 päivää myöhemmin ei voi kutsua, kun raivotaudin riivaamat ihmisrauniot riehuvat hirmuisella nopeudella ja aggressiivisuudella. Raivotautisten päällekäynnissä on myös piirteitä suunnitellusta hyökkäyksessä, kun taas eläviltäkuolleilta sopii odottaa vain vaistonvaraista ja hidasta laahustamista.

Realistisempaa tyyliä on haettu DV-tekniikalla, joka kuitenkin syö omalta osaltaan muuten kömpelöä kuvausta ja kerrontaa. Esimerkiksi Lontoon tyhjien katujen toteuttamiseen käytetty tekniikka paistaa lävitse, vaikka muuten kohtaukset ovatkin elokuvan ylivoimaisesti parasta antia. Henkiinjäämistaistelu on tämän jälkeen toteutettu riman alitse mitä suurimmalla tuhovoimalla. Raivotaudin leviäminen pystytään estämään ainoastaan välittömällä eliminoimisella, joka taas mukamas antaisi välittömän syyn aloittaa verikekkerit. 28 päivää myöhemmin tasapainoilee siedettävän tulevaisuuden kuvauksen ja camp-henkisen splatterhurmoksen välillä. Uskottavaksi sci-fiksi se ei missään vaiheessa yllä, vaikka se sitä haluaisikin olla.

Onkin käsittämätöntä miten surkean elokuvan Boyle onkaan saanut aikaan. Elokuvasta puuttuvat tällaiselle henkiinjäämistaistelulle tärkeät samaistumisen kohteet. Pääosissa on kyllä eritasoisia henkilöitä, mutta yhteenkään heistä katsoja ei voi kokea samaistumisen tunteita. Rakastuminen tällaisessa elokuvassa tuntuukin vain naurettavan irralliselta ja kömpelöltä ratkaisulta. Tietenkin lähes täydelliseen epäonnistumiseen kuuluvat myös tökeröt kohtaukset, joista ehdottomasti ärsyttävin oli hylättyyn elintarvikeliikkeeseen tehty muonantäydennys. Koko kohtauksen mukana olo ja toteutus haiskahtaa halulta tyydyttää viettiä hamstrata itselleen kaikkea tarpeetonta. Miksi he eivät ottaneet mukaan pullotettua vettä, josta on ollut pulaa useita päiviä? Elokuva vilisee epäjohdonmukaisuuksia, joiden listaaminen tuntuu turhalta.

Brendan Gleeson (Alamaailman kenraali, Braveheart) ja Christopher Eccleston (The Others, Dina) ovat mukana. Ikävä kyllä! Herrat ovat tehneet tätä ennen loistavia roolitöitä, mutta Boylen elokuvassa tälle ei sijaa anneta. En sitten tiedä miksi juuri Eccleston on lähtenyt mukaan, kun tarjolla olisi varmasti ollut parempiakin rooleja tarjolla.

28 päivää myöhemmin on varmaankin genre-elokuva. Kuten arvostelusta jo tuli ilmi en ole splatterin tai slasherin suurimpia ystäviä, joten tarkinta arviointia elokuvasta en voi antaa. Jos kuitenkin olisin en pystyisi silti antamaan anteeksi näitä elokuvan harrastelijaluokan tasoisia kömmähdyksiä, joita elokuvassa vilisee kautta linjan. Onhan kyseessä kuitenkin mahtavan huume-elokuva Trainspottingin ohjanneen Danny Boylen elokuva.

Pieni kysymys tähän perään piristämään. Mitä yhteistä Häräntappoaseella on 28 päivää myöhemmin kanssa? Kummassakin esiintyy suomalainen Jukka Hiltunen, jonka ansiosta kuulemme elokuvan loppukohtauksessa suomea.

teksti: © 2003 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202