25th Hour - viimeinen ilta

25th Hour (2002)

  • 4

25th Hour – viimeinen ilta on huolella kirjoitettujen henkilöhahmojen välisiä keskusteluja.

julkaistu 2004-05-11 / päivitetty 11.05. klo 19:07

KUVA 3

Edward Norton ja Rosario Dawson
Edward Norton ja Rosario Dawson 

KUVA 2

Barry Pepper, Edward Norton ja Philip Seymour Hoffman
Barry Pepper, Edward Norton ja Philip Seymour Hoffman 

KUVA 1

Edward Norton
Edward Norton 

25th Hour - viimeinen ilta

Ohjaus Spike Lee
Näyttelijät Edward Norton, Philip Seymor Hoffman, Barry Pepper, Rosario Dawson, Anna Paquin, Brian Cox
Maa Yhdysvallat
Pituus 135 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2002 40 Acres & a Mule Filmworks, Gamut Films, Industry Entertainment ja Touchstone Pictures

Spike Leen New York-kuvaus 25th Hour – viimeinen ilta kertoo huumekauppias Montgomery “Monty” Broganista, jonka kotoa löytyy sohvaan piilotettuna kilo huumeita ja kilo dollareita. Leen elokuva keskittyy Montyyn, tämän yrittäessä selvittää kavaltajansa. Trilleri on Leen käsissä muuntunut enemmän rikosdraamaksi, kun ex-huumedrokari haluaa koota lapsuuden ystävänsä luokseen viettämään viimeistä iltaa ennen linnatuomiota. Tapahtumat rakentuvat samalla tavalla mitä Leen mestarielokuva Do the Right Thing – kuuma päivä (1989). Elokuvan merkittävien hetkien aikajakso on lyhyt ja tapahtumien kerronta jakautunut paloiksi. Tunnelmassa voi aistia välillä myrskyä edeltävää painostavaa tunnelmaa.

25th Hour – viimeinen ilta on huolella kirjoitettujen henkilöhahmojen välisiä keskusteluja. Dialogille on siis annettu sijaa runsaasti. Elokuvan käsikirjoitus perustuu David Benioffin romaaniin ja on miehen itsensä kirjoittama. Roolit on miehitetty upeasti ja ohjaajan työskentely tuotantovaiheessa olisi varmasti ollut näkemisen arvoista. 25th Hour ei etene todellisilla tapahtumilla, vaan Montyn ja hänen ystävien välisillä keskusteluilla.

Edward Norton elokuvan pääosassa tekee vakuuttavan taidonnäytteen. Enää miehen kohdalla ei tarvitse puhua “nousevasta tähteydestä” tai miettiä paikkaa muiden huippunäyttelijöiden joukosta sillä Norton on lunastanut paikkansa. Tämänkertainen suoritus on sopivan haastava Nortonille ja hänen tyyppiään. Elokuvan tarina tuo mieleen Tony Kayen American History X:n ja yksittäiset kohtaukset muistuttavat Nortonin huippuroolista David Fincherin Fight Clubissa. Monty Brogan on väkevä rooli näyttelijän aikaisempien roolien ohella.

Nortonin lisäksi Spike Leen väkevässä draamassa loistavat Philip Seymor Hoffman (Magnolia, Merirosvoradio) ja Barry Pepper (Olimme sotilaita, Vihreä maili). Hoffman on jo yhtä tuttu valionäyttelijä mitä Norton, eikä hän tälläkään kertaa petä. Hoffmanin esittämä Jacob on säälin ja avuttomuuden sekainen risteytys Anna Paquinin (Piano, X-Men) esittämän alaikäisen oppilaan vietellessä nuoren opettajan. Barry Pepperin esittämä pörssihai Frank Slaughtery on yhtä vastenmielinen mutta todellinen mitä Hoffmanin opettaja. Opettaja ja pörssihai Monty Broganin ystävinä kuin Rosario Dawson tämän tyttöystävänä tekevät päähenkilöstä koskettavan. Dawson muuten nousi kuuluisuuteen Larry Clarkin rujon teinielokuvan The Kids myötä.

Ohjaaja Spike Lee ja käsikirjoittaja Benioff kuin kuvaus antavat komeat puitteet elämän makuiselle tarinalle. Oman – ei kuitenkaan häiritsevän – lisänsä elokuvaan antaa isänmaallisuus ja new yorkilaisuus, jotka ovat korostettuina World Trade Centeriin kohdistuneiden terroritekojen takia. Kaiken kaikkiaan elokuva on vahvojen näyttelijäsuorituksien ansiota.

teksti: © 2004 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202