16 Blocks

16 Blocks (2006)

  • 2

Newyorkilainen kyttä Jack Mosley (Bruce Willis), jolle täsmällisyys ei ole kovinkaan tuttu käsite, saa tehtävän kuljettaa todistaja 16 korttelin päähän oikeustalolle. Todistajalla (Mos Def) olisi yhtä…

Lasse Lepola
julkaistu 2009-02-18 / päivitetty 17.11. klo 21:09

KUVA 2

Bruce Willis
Bruce Willis 

KUVA 1

Mos Def ja Bruce Willis
Mos Def ja Bruce Willis 

16 Blocks

Ohjaus Richard Donner
Näyttelijät Bruce Willis, Mos Def, David Morse, Jenna Stern
Maa Yhdysvallat / Saksa
Pituus 105 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 Alcon Entertainment, Cheyenne Enterprises, Donners' Company, Emmett/Furla Films, Equity Pictures Medienfonds GmbH & Co. KG III, Millennium Films Inc. ja Nu Image Entertainment GmbH.

Bruce Willis räjähtäneenä poliisina, väärässä paikassa väärään aikaan. Kuulostaapa kovin tutulta. 16 Blocks (2006 Yhdysvallat, Saksa) onkin eräänlainen ”köyhän miehen Die Hard”, johon on lainattu ideoita vähän sieltä sun täältä, mutta enimmäkseen Clint Eastwoodin Luotikujasta ja muutamasta Amerikkaa kohahduttaneesta tosielämän tragediasta. Tosi juttu kuitenkin on, että Die Hard -trilogiaa tulee tosissaan ikävä kun katselee Brucen konttaamista.

Willis on siis newyorkilainen kyttä, Jack Mosley, jolle täsmällisyys ei ole kovinkaan tuttu käsite. Miehelle kipataan surutta kaikenlaiset jämätapaukset kuten erään todistajan kuljettaminen 16 korttelin päähän oikeustalolle. Todistajalla olisi yhtä sun toista kerrottavaa ”New Yorkin parhaimmista” ja sehän ei käy laatuun. Pian kaksikon perässä ovat samat likaiset kytät joiden tekemisiä oikeudessä käsitellään. Aikaa matkaan on 118 minuuttia. Kun luodit sitten alkavat vinkumaan, niin koko uransa kölin ali vetänyt Mosley terästyy kuin napin painalluksesta. Kas kummaa.

Miljoonakaupungissa luulisi pakenemisen tai vähintään katoamisen olevan helppoa, mutta tässä filmissä täysin ylitsepääsemätöntä. Kaupunki tuntuu kovin ahtaalta ja ihmiset yksinkertaisilta. Ison Omenan intensiivisyys on sekin kadotettu. Kun tähän epärealistisuuteen lisätään vielä Mos Defin (Linnunradan käsikirja liftareille) esittämän todistajan turpavärkki, joka porisee kuin samariinijauhe, niin katsojan kärsivällisyyttä koetellaan tosissaan: Takarivin mummokin haluaisi itse käydä pyssyttämässä hölösuutodistajan! Ja kyllä, olen ottanut huomioon, että höpöttäminen ärsyttävällä äänellä on tarkoituksellista! David Morsen (Vihreä maili) naamari hyvä vai paha -poliisiroolissa on sekin yhtä ikääntynyt kuin ohjaaja Richard Donner, joka ei sitten ilmeisesti yli seitsemänkymppisenä malttanutkaan jäädä eläkkeelle.

Vaikka kuinka miettisin, vääntäisin ja kääntäisin niin elokuva on huono. Hengetön ja jopa ennalta-arvattava plagiaatti. Ainoat hymähdykset saa aikaan itsensä rapakuntoon päästänyt Willis, joka totta vie osaa esittää elämänsä ryssinyttä pollaria, jolla munkki käy juuri oikeaan aikaan eikä yhtään aikaisemmin. Turha varmaan sanoa mistä leffoista se ”loppuratkaisu” onkaan ”lainattu”.

Ei muuta kuin hyviä eläkepäiviä, Donner.

teksti: © 2006 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202