13. soturi

The 13th Warrior (1999)

  • 3

Demonit ilmestyvät aina sumun aikaan kylään ja hakevat ihmisiltä päät pois. Julmaa meininkiä vastaan lähtee 13 soturin joukko.

julkaistu 2000-05-09 / päivitetty 09.05. klo 18:06

KUVA 2

Maria Bonnevie ja Antonio Banderas
Maria Bonnevie ja Antonio Banderas 

KUVA 1

Dennis Storhøi ja Antonio Banderas
Dennis Storhøi ja Antonio Banderas 

13. soturi

Ohjaus John McTiernan
Näyttelijät Antonio Banderas, Vladimir Kulich, Tony Curran, Omar Sharif, Diane Venora, Maria Bonnevie, Dennis Storhøi, Clive Russell
Maa Yhdysvallat
Pituus 102 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Touchstone Pictures

Arvioitavaksi otin tämän elokuvan, koska itseäni kiinnostaa keski-aika ja muu mennyt aika. Lisäksi viikingeista ei ole muistaakseni tehty elokuvia vuosiin, joten oli viimeistään tänään aika korjata epätoivoinen tilanteeni ja katsoa tämä elokuva. Ohjaaja McTiernan on hoitanut käsikirjoituksen Michael Crichtonin (Jurassic Park) kanssa. Elokuva elämyksen voi pilata yhteiskunnan tuomio elokuvalle, joka 13. Soturin kohdalla oli pääasiallisesti 2 tähteä/kriitikko, joten omatkaan odotukset eivät nousseet aivan troposfääriin asti.

Eletään n. vuotta 970 (j.a.a.) ja Antonio Banderes (Zorron naamio) esittää arabi jannua nimeltä Ibn Fahdlan, joka karkoitetaan (1. minuutin aikana) maastaan, koska oli syyllistynyt aviollisen naisen kanssa peuhimiseen. No Ibn suuntaa pois maastaan ja tapaa matkallaan sattumalta karvaisia miehiä, jotka mokeltavat kuin ruotsalaiset.

Sivistymättömänä muslimina Ibn lähtee viikinkien mukaan pohjoiseen, jossa heitä odottaa erään kylän pelastaminen. Kylää uhkaa demonit/oliot, jotka ilmestyvät aina sumun aikaan kylään ja hakevat ihmisiltä päät pois. Julmaa meininkiä vastaan lähtee tämä 13 soturin joukko, jossa viimeisenä on ulkomaalainen, Ibn Fahdlan.

Jutun muodostuminen painajaismaiseksi on välillä erittäinkin lähellä, pahimmissa tapauksissa se voisi olla lauantai aamun kevytsarja Hercules, mutta kuitenkin elokuva löytää ilmaa siipiensä alle ja pysyy ilmassa ja tyydyttää siten katsojan janoa.

Elokuvaa ei kannata ehdottomasti ottaa täysin vakavasti, kuten ei myöskään muiden tämän genren elokuvia. Niinpä itsekin katsoin tätä elokuvaa pilke silmäkulmassa. Suoraan sanottuna elokuvaa ei uskalla verrata kovinkaan moneen elokuvaan, ei ainakaan Braveheartiin, joka painii omassa reilut kymmenen kiloa painavammassa sarjassa.

Filmissä minua viehätti alun ruotsinkielisyys (ehkä se oli norjaa tai tanskaa) ja 13 soturin joukosta tämä päällikkö, joka muistutti omaa näkemystäni viikengeistä. Oli siis saatu kuvaan myös muitakin kuin amerikkalaisia “lätsä-läskejä”, joiden vartalo ei hivele silmää yhtä paljon mitä barbaarinen skandinaavi. Enkä tällä tarkoita ruotsalaisten miesten kaunista treenattua bodya, ehei, en todellakaan.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202