Zombieland

Zombieland (2009)

| Blu-ray
  • 4

Woody Harrelson lahtaa kannibaalifriikkejä yhdessä neuroottisen Jesse Eisenbergin kanssa.

Nanna Yli-Hukka
julkaistu 2010-05-28 / päivitetty 28.10. klo 09:09

KUVA 4

Crusty the Clown
Crusty the Clown 

KUVA 3

Smack the zombie (Woody Harrelson)
Smack the zombie (Woody Harrelson) 

KUVA 2

Badass bitch (Emma Stone)
Badass bitch (Emma Stone) 

KUVA 1

Run like hell
Run like hell 

Zombieland

Ohjaus Ruben Fleischer
Näyttelijät Abigail Bresling, Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Emma Stone
Maa Yhdysvallat
Pituus 88 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Columbia Pictures, Relativity Media, Pariah
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun maapalloa on kohdannut virus, joka tekee ihmisistä eläviä kuolleita. Nämä kannibaalifriikit metsästävät uusia uhreja vailla minkäänlaista päämäärää suu kuolasta valuen ja korisevia kurkkuääniä päästellen. Lähikuvassa nähdään ihminen, joka on jalkautunut piilostaan autioon ympäristöön etsimään muita selviytyjiä.

Tällä samalla kaavalla on menty vuodesta toiseen, tähän samaan kaavaan on myös tehty Ruben Fleischerin ohjaama Zombieland (2009). Kaavaa ei tarvitse muuttaa, sillä se on varsin tehokas. Aikaa ei kuluteta viruksen alkuperän selvittelyyn ja mahdollisen ongelmanratkaisuun, vaan mennään suoraan asiaan: lihaa janoavat friikit ovat kannoillasi ja sinun on tehtävä jotain, jotta selviydyt.

Neuroottinen Columbus (Jesse Eisenberg) on selviytynyt itse tekemiensä sääntöjen, joita on lukemattoman paljon, avulla. Matkalla Ohioon toiveena omien vanhempiensa löytäminen, Columbus törmää ylimääräisellä testosteronilla pumpattuun Tallahasseehen (Woody Harrelson), joka on tehnyt elävienkuolleiden lahtaamisesta melkeinpä taidetta. Parivaljakko kohtaa matkan aikana myös muita eloonjääneitä, sisarusten Wichitan (Emma Stone) ja Little Rockin (Abigail Breslin) kanssa ei kuitenkaan tulla niin vaan toimeen – melkeinpä olisi helpompaa jäädä zombien ateriaksi.

Zombieland on mainostanut itseään salakavalasti toimintaelokuvana trailerinsa perusteella, mutta todellisuudessa se on aivan jotain muuta. Se muistuttaa pitkälti George A. Romeron ohjaamia zombie-elokuvia, sillä yltiömäisen verenroiskinnan sijaan keskitytään kuvaamaan ihmissuhteita – kauhusta tuleekin yhtäkkiä draamaa, jota höystetään komedialla.

Filmin alku antaa odottaa jotain todella karmaisevaa, käsivaralla kuvattu puoliminuuttinen on vaikuttava. Vakuuttavia ovat myös hidastetut otokset kannibaalifriikkien ruoan hankintatavoista Metallican For Whom the Bell Tolls -biisin tahdittamana. Kovin montaa raakaa kohtausta ei elokuvan aikana nähdä, vaikka jäsen siellä ja toinen täällä irtoaakin, ja veri pulppuaa kuin viiden tähden hotellin aulassa olevasta marmorisesta suihkulähteestä, sillä pääasiassa keskitytään kuvaamaan pääosanesittäjien välisiä suhteita.

Rhett Reesen ja Paul Wernickin kirjoittama käsikirjoitus sortuu tyypillisiin kliseisiin, eikä se ole juonellisestikaan kovin kummoinen. Tästä huolimatta Zombieland ei ole b-luokan elokuva. Siitä löytyvät melkeinpä kaikki ainekset, joita zombie-leffalta voi vaatia. Se on ällöttävä ja pirullisen sairas, mutta toisaalta tämän vuoksi taas varsin hauska tekele. Se ei yritä tuoda mitään uutta tähän kategoriaan.

Elokuvassa nähtävät tehosteet ovat ensiluokkaisia, Fleischer tarjoaakin värikästä ja uniikkia kuvaa tasapainotellen hidastusten ja räväköiden toimintakohtausten välillä. Pienet yksityiskohdat, esimerkiksi Columbuksen sääntöjen näkyminen kesken toiminnan, antavat pikantin lisän. Bill Murray loistavassa cameo-roolissa on vähän kuin pisteenä iin päällä.

Zombieland on elokuva, joka sekoittaa hienosti eri genret toisiinsa. Se on tehty ennakkoluulottomalle katsojalle, jolla ei ole sen suurempia odotuksia elokuvan suhteen. Se on tehty katsojalle, joka ei kaihda veriroiskeita ja irtojäseniä puhumattakaan hervottomasta huumorista. Se on tehty sillä periaatteella, että joko pidät siitä tai et.

Blu-ray: Universalin julkaiseman Blu-rayn 1080p -kuva 2.40:1 -kuvaformaatilla on terävä, ääni toistuu jykevänä DTS-HD 5.1.

Blu-raylle ominaiseen tapaa lisämateriaalia on tarjolla runsaasti. On reaaliaikaista tietoa elokuvasta, kohtauksista, näyttelijöistä ja soitettavasta musiikista (movieIQ). Levyltä löytyy myös ohjaajan, näyttelijöiden ja käsikirjoittajien kommenttiraidat (Commentary With Actors Woody Harrelson & Jesse Eisenberg, Director Ruben Fleischer, and Writers Rhett Reese & Paul Wernick). Produktion tekeminen tulee tutuksi aina näyttelijävalinnoista lähtien (In Search Of Zombieland) itse elokuvan tekemiseen (Zombieland‘ is Your Land). Visual Effects Progression Scenes pitää sisällään neljä kohtausta, joissa nähdään miten kohtaukset tehdään ja miltä ne näyttävät lopullisessa elokuvassa. Myös ne perinteiset poistetut kohtaukset on mahdollista katsoa. Lisämateriaalin kruunaa trailerit, joita on levylle ahdettu viiden kappaleen verran.

Teksti: © 2010 Nanna Yli-Hukka

BRIEFLY IN ENGLISH: Ruben Fleischer’s Zombieland follows an effective pattern of exhibiting flesh craving freaks and the survival struggle of a few remaining people. The script by Rhett Reese and Paul Wernick is not particularly creative and utilizes many of the typical clichés of zombie movies, but yet Zombieland eludes the b-movie stigma. It is disgusting and fiendishly sick, but still, or just because of that, quite hilarious. What else could you possibly want? Zombieland features first class special effects and skilful balance between slow motion techniques and powerful action sequences. Some of the most impressive footage can be seen right at the beginning as the director offers a detailed glimpse of the feeding habits of the recently deceased accompanied by some old school Metallica music. Despite the general appearance of an action film the splatter soon turns into drama spiced with comedy thus resembling the zombie movies of George A. Romero. Amidst the occasional detached limbs and gushing blood the focus is greatly fixed on human relationships. The film is also delightfully packed with small detail and includes a terrific cameo by Bill Murray. All in all, Zombieland is a skilful fusion of several genres aimed at the open-minded and not so serious viewer whose stomach isn´t easily turned.
Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202