Zohan - Lupa saksia

You Don't Mess With The Zohan (2008)

| BLU-RAY
  • 3

Adam Sandler esittää Zohan Dviriä, israelilaista kommandoa, joka päättää lavastaa oman kuolemansa ja muuttaa New Yorkiin hiusstailistiksi. Räävittömän hauskan komedian muissa rooleissa nähdään John Tu…

julkaistu 2009-03-01 / päivitetty 14.10. klo 18:06

KUVA 4

John Turturro ja Adam Sandler
John Turturro ja Adam Sandler 

KUVA 3

Emmanuelle Chriqui ja Adam Sandler
Emmanuelle Chriqui ja Adam Sandler 

KUVA 2

John Turturro
John Turturro 

KUVA 1

Adam Sandler
Adam Sandler 

Zohan - Lupa saksia

Ohjaus Dennis Dugan
Näyttelijät Adam Sandler, John Turturro, Emmanuelle Chriqui, Rob Schneider
Maa Yhdysvallat
Pituus 113 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Happy Madison Productions, Relativity Media ja Buena Vista Int. Finland Oy
  • Kuva 4
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p5-5">5</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

BLU-RAY

Komedioiden arvosteleminen tuntuu aina poikkeuksellisen vaikealta tehtävältä, koska komedia on jo genrenä (kenties musikaalien rinnalla) subjektiivisin mahdollinen. Toisten mielestä Jim Carreyn ja Mike Myersin naamanvääntely on ratkiriemukasta, kun taas toiset vannovat vaikkapa nokkelammaksi väitetyn brittihuumorin nimeen. Jotkut jopa väittävät, että Spede oli hauska. Kuka meistä on oikeasti sanomaan mikä todella on hauskaa ja mikä ei? Silti myös komedioita pitää arvostella – ja se on lähes poikkeuksetta kiperä urakka, jossa jonkun huumorintajua tulee melkein aina loukanneeksi.

Komediat eivät myöskään toimi samoilla ehdoilla, eivätkä samojen sääntöjen mukaan kuin vaikkapa draamat tai trillerit, siksi monilla kriitikoilla tuntuu olevan vaikeuksia ymmärtää komedioita ja niiden tekijöitä. Harvat uskaltavat ylistää komediaa, koska ne eivät yleensä ole hienostuneita, taiteellisia tai älykkäitä, vaan ne vetoavat meissä johonkin tiedostamattomaan ja refleksinomaiseen. Johonkin, mitä ei ole opittu, vaan mikä tulee luonnostaan. Sivistyneisyys ja komedia ovat huono yhdistelmä. Siispä yleisesti hyväksi todettu toimintamalli komedioiden osalta – varsinkin amerikkalaisten komedioiden – meidän kriitikoiden keskuudessa on ollut yksinkertaisesti lytätä ne. Se on helpoin tie.

Zohan – Lupa saksia (2008, Yhdysvallat) tullaan varmasti lyttäämään myös Suomen lehdistön keskuudessa. Siksi katsonkin velvollisuudekseni ilmoittaa kaikille komedioiden ja varsinkin Adam Sandlerin elokuvien ystäville, että tulevasta Tapani Maskulan ryöpytyksestä huolimatta Zohan ei ole lainkaan huono komedia. Itse asiassa, se on aivan mielettömän hauska. Mitä muuta voi edes odottaa, kun käsikirjoituksen ovat raapustaneet Adam Sandler, Judd Apatow (40 vuotias neitsyt, Knocked Up – paksuna) ja Triumph The Insult Comic Dogina tunnettu Robert Smigel (Saturday Night Live ja Late Show With Conan O’Brien)?

Adam Sandler (Voitte suudella sulhasta) esittää elokuvan päähenkilöä, Zohan Dviria, Israelin tiedustelupalvelun kommandoa, joka hoitelee Israelia uhkaavat terroristit vaivatta pois päiväjärjestyksestä. Mutta kuten kaikilla sankareilla, myös Zohanilla on arkkivihollinen: Aave (John Turturro: Transformers, Romance & Cigarrettes).

Eräänä päivänä Zohan kyllästyy alituiseen terrorisminvastaiseen taisteluun ja loputtomalta tuntuvaan sotaan ja päättää lavastaa oman kuolemansa. Tämän jälkeen hän on vapaa matkustamaan Amerikkaan ja toteuttamaan salaisen unelmansa: ryhtyä hiusstailistiksi! Amerikan työrintamalla ei näytä olevan kysyntää lähinnä 80-luvun kampauksia suosivalle Zohanille, mutta tämähän ei miestä lannista. Lukemattomien yritysten jälkeen hänet lopulta palkataan laitakaupungin vaatimattomaan kampaamoon, josta alkaa varsinainen kampaamo-alan vallankumous. Kyytiä saavat niin 2000-luvun hiustyylit kuin itse naisetkin.

Itsensä rantakuntoon treenannut Sandler on pitkästä aikaa täydessä vauhdissa ja tekee hauskimman roolisuorituksensa sitten Billy Madisonin (1995) ja Happy Gilmoren (1996). Juuri tällaisesta Sandlerista hänen faninsa pitävät: mukava kaveri, joka heittää räävitöntä läppää, auttaa vanhuksia ja lapsia ja vetää turpaan nilkkejä.

Zohan on vulgaari ja räävitön komedia, joka ei runsaasta alapäähuumoristaan huolimatta lepää täysin B-luokan elementtien varassa. Itse asiassa Zohan on monilta osin varsin kekseliäs ja pidättelemätön komedia, joka uskaltaa laskea leikkiä niin Israelin tilanteesta kuin juutalaisten ja palestiinalaisten välisestä vaikeasta suhteestakin. Kevyestä poliittisesta kommentoinnistaan huolimatta Zohan ei ole yhteiskunnallisuudessaan lähelläkään Boratin tai Ali G:n tasoa, vaan oikeastaan hyvin perinteinen feelgood-komedia. Juuri sellainen, joka teki Adam Sandlerista huippusuositun.

Welcome to Hezbollah phone line, for terrorist supplies press 1.

Blu-ray: Universalin Blu-Ray on laatujulkaisu. Kuvaformaatti on 1.85:1 teräväpiirtolaajakuva ja ääniraitana jykevä TrueHD 5.1. Elokuvasta on katsottavissa teatteriversio tai hieman pidennetty unrated versio.

Lisämateriaalipuolella löytyy katsottavaa ja kuunneltavaa. Mukana on kaksi kommenttiraitaa. Ensimmäisellä kommenttiraidalla kuuntelijaa hauskuuttavat itse Adam Sandler, Robert Smigel, Rob Schneider ja Nick Swardson. Toisella kommenttiraidalla elokuvan tekemisestä kertoo ohjaaja Dennis Dugan, hauska mies hänkin.

15-osainen making of-dokumentti (tekstitetty englanniksi) kestää hurjat puolitoistatuntia ja lisäksi levyllä on 15 poistettua kohtausta, trailereita ja graphics-in-picture-track.

Teksti © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202