Ystävät hämärän jälkeen

Let Me In (2010)

| Blu-ray
  • 3

Ruotsalaiselokuvan uusintaversio on taitavine lapsinäyttelijöineen yllättävän onnistunut kokonaisuus.

julkaistu 2011-10-09 / päivitetty 09.10. klo 22:10

KUVA 4

Smit-McPhee ja Moretz
Smit-McPhee ja Moretz 

KUVA 3

Chloe Moretz
Chloe Moretz 

KUVA 2

Kodi Smit-McPhee
Kodi Smit-McPhee 

KUVA 1

Chloe Moretz ja Kodi Smit-McPhee
Chloe Moretz ja Kodi Smit-McPhee 

Ystävät hämärän jälkeen

Ohjaus Matt Reeves
Näyttelijät Chloe Moretz, Kodi Smit-McPhee, Richard Jenkins, Cara Buono, Elias Koteas
Maa Iso-Britannia/Yhdysvallat
Pituus 116 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Amerikkalaisten haluttomuus lukea tekstityksiä ja Hollywoodin uusintaversiobuumi ovat luoneet eurooppalaiselle elokuvalle lisäpaineita pärjätä paremmin myös kotimaansa ulkopuolella. John Ajvide Lindqvistin samannimiseen romaaniin pohjautuva ruotsalaiselokuva Ystävät hämärän jälkeen (2008) palkittiin myös useilla ulkomaisilla markkinoilla, ja sen ohjaaja Tomas Alfredson on tehnyt luontevan siirtymän myös englanninkielisen elokuvan puolelle.

Elokuvan kirjoittamiseenkin osallistuneen Lindqvistin erilainen vampyyritarina kääntyi hyvin nopeasti myös amerikkalaistetuksi versioksi. Poikkeuksellisen onnistunut kahden kulttuurin yhteensovitus hyötyy taitavista lapsinäyttelijöistään ja uskollisuudestaan lähdemateriaalille. Kirjan rankimpia sivujuonteita on karsittu, mutta kiehtovan Cloverfieldin (2008) ohjaajan Matt Reevesin käsittely on silti kyllin rohkea tyydyttämään alkuperäisteoksen fanit.

Ruotsalaiselokuvan kolkko tukholmalaislähiö ja siellä asuva Oskar on vaihtunut pienen amerikkalaisyhteisön Oweniin (Kodi Smit-McPhee), joka kärsii väkivaltaisesta koulukiusaamisesta, eikä hieman apaattisen äidin kanssa asuminen takaa parhaita mahdollisia kotiolojakaan. Owenin arkeen jännitystä tuo seinänaapuriin muuttava merkillinen Abby-tyttö (Chloe Moretz), joka lapsenomaisesta ja enkelimäisen sirosta ulkomuodostaan huolimatta vaikuttaa vuosiaan vanhemmalta ja kokeneemmalta.

Selitys tytön käyttäytymiseen valkenee Owenille seudulla tapahtuvien outojen hyökkäysten myötä. Abby on vampyyri, eikä hänen kanssaan asuva keski-ikäinen mies (Richard Jenkins) ole hänen isänsä, vaan tytön hirmuvaltaan alistunut ”avustaja”, jonka tehtävä on hankkia tälle tuoretta ihmisverta keinoja kaihtamatta.

Reevesin sovitus on vähintäänkin yhtä väkivaltainen ja synkkä kuin Alfredsoninkin, mutta niin kirjassa kuin alkuperäisessä elokuvassakin vaikuttaneen hyisen tunnelman ja intensiivisyyden kopioimisessa on se kuuluisa jokin jäänyt tavoittamatta. Tämän hetken uskottavimpiin nuoriin näyttelijöihin lukeutuvat Smit-McPhee (Tie, 2009) ja Moretz (Kick-Ass, 2010) onnistuvat kuitenkin lapsenomaisella viattomuudellaan tehtävissään täydellisesti.

Blu-ray: Atlanticin julkaisussa hyvätasoinen 1080p teräväpiirtokuva kuvasuhteella 2.35:1. Ääniraitana DTS-HD Master Audio 5.1. Ei sisällä lisämateriaalia.

Teksti: © 2011 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202