Visa Mäkisen ohjaama kotimainen rikoselokuva kullanhimoisista roistoista ja heitä jahtaavista poliiseista.
Kotimaisen rikoselokuvan Yön saalistajat kertomus alkaa, kun kulta-auto lähtee tehtaalta arvokuljetus mukanaan. Autonkuljettaja on roisto ja takapenkille on piiloutunut rosvojoukkoon soluttautunut poliisi Pete Hautala (Ilmari Saarelainen). Heillä on tarkoituksena hämätä mukana olevaa oikeata vartijaa ja tehdä suuri kultaryöstö, mutta toisin käy – kultaharkkojen tilalla kuljetuksessa onkin kullattuja tiiliskiviä. Pako onnistuu ja rosvojoukko alkaa suunnitella uutta iskua. Tästä alkaa melkoinen kissa-hiiri-leikki poliisien ja roistojen välillä. Rosvot ovat epätoivoisia ja valmiit panemaan kaiken peliin. Poliisit yrittävät estää suunnitelmat keinolla millä hyvänsä.
Visa Mäkisen ohjaaman elokuvan näyttelijät sopivat rooleihinsa hyvin. Kauko Helovirta loistaa poliisipäällikkö Topina. Helovirta jos kuka on osuva valinta tähän rooliin. Myös tyhmän poliisin, Peten, rooliin saatu sopiva näyttelijä. Tankki täyteen-televisiosarjasta tutuksi tullut Ilmari Saarelainen sopii loistavasti Peteksi. Eniten näkyvä gangsterihahmo Reuna oli tosin voitu valita huolellisemmin. Reunaa näyttelevä Matti Mäntylä ei onnistu saavuttamaan roiston roolissa uskottavaa tasoa vaan hänestä tulee lähinnä mieleen Austin Powers-elokuvien Tohtori Paha. Tätä vaikutelmaa ohjaaja Mäkinen on tuskin halunnut tarkoituksella luoda elokuvaan.
Yön saalistajien tarina on ennalta-arvattava ja siinä on kömpelösti rakennettu juoni. Elokuva saa kuitenkin ansiomerkin siitä, että tarina etenee loogisesti ja sitä on helppo seurata. Dialogi on mutkatonta eikä siitä turhaan tarvitse etsiä piilomerkityksiä. Asiat sanotaan niin kuin ne ovat.
Elokuva tuo katsojalle tuulahduksen 80-luvun puolivälistä. Jännityselokuvaksi tarkoitettu pätkä saa koomisia piirteitä ja aika ajoin jopa viihdyttää katsojaa. Yön saalistajat on osa suomalaista elokuvahistoriaa ja siksi katsomisen arvoinen tapaus. Sen katsottuaan huomaa kuinka 25:ssä vuodessa on edetty suomalaisessa elokuvatuotannossa mahtiharppaus eteenpäin
DVD: Pan Visionin julkaisussa ääniraitana pyörii vanhahko Dolby Digital 1.0 (Mono) Elokuvan äänet on perinteistä suomifilmi-tasoa. Musiikki kuuluu selkeästi kovemmalla kuin puheäänet, jonka vuoksi katsojalla on syytä olla kaukosäätimen volyyminäppäin käden ulottuvilla koko elokuvan ajan. Myös äänimaailman epäyhtenäisyys häiritsee. Kohtauksesta toiseen siirryttäessä on selviä katkoja äänten välillä. Äänimaailmaa on alettu suunnitella, mutta kehittely on jäänyt puolitiehen. Vaikka elokuva on tehty 80-luvulla, on silloin ollut äänitystekniikka sillä tasolla, että myös yhtenäinen ääniraita olisi voitu osaavissa käsissä luoda elokuvan taustalle.
Elokuvan kuvasuhde on 1.85:1. Ottaen huomioon 80-tekniikan, kuvausjälki on kohtuullista.
DVD:n lisämateriaalina on dokumentti Visa Mäkisestä, kuvagalleria ja elokuvan traileri. Dokumentti on lyhyt ja ytimekäs kooste Visa Mäkisen urasta. Kuvagalleriaan on puolestaan koottu toisistaan irrallisia kuvia Mäkisen elokuvien kuvauksista. Kuviin olisi kaivannut hieman jatkuvuutta ja johdonmukaisuutta, esimerkiksi otoksia uran varrelta kuvatekstien kera. Yön saalistajien traileri tuo koomisen lisämausteen elokuvan katsomiseen. Elokuvan tasoon nähden kohtuullinen lisämateriaali.
Teksti: © 2009 Heta Kämäräinen
Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.
Lue lisää »Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…
Lue lisää »Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.
Lue lisää »Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA