Yön ritari

The Dark Knight (2008)

| DVD
  • 5

Gothamissa kaikki tuttu ja turvallinen on historiaa. Batman (Christian Bale) on nyt virallisesti lainsuojaton, mutta ei kaupunkilaisten silmissä.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-02-18 / päivitetty 02.08. klo 14:02

KUVA 4

Aaron Eckhart, Gary Oldman ja Christian Bale.
Aaron Eckhart, Gary Oldman ja Christian Bale. 

KUVA 3

Christian Bale.
Christian Bale. 

KUVA 2

Christian Bale ja Michael Caine.
Christian Bale ja Michael Caine. 

KUVA 1

Heath Ledger.
Heath Ledger. 

Yön ritari

Ohjaus Christopher Nolan
Näyttelijät Christian Bale, Heath Ledger, Maggie Gyllenhaal, Aaron Eckhart, Morgan Freeman, Michael Caine, Gary Oldman, Eric Roberts
Maa Yhdysvallat
Pituus 152 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Warner Bros. Pictures, Legendary Pictures, DC Comics, Syncopy ja Warner Home Video Finland.
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

“The only sensible way to live in this world is without rules!” The Joker.

Batman törmää Gothamin kaduilla jälleen vertaiseensa vastustajaan. Pirullinen Jokeri valtaa rikollisuuden markkinoita häikäilemättömine apureineen. Kaupungin rikollistoimintaa operoi mafia, vaan ei kauaa. Ensin Jokeri vie mafialta rahat ja sitten yöunet. Lopulta alamaailman keisareilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin palkata syvästi inhoamansa arpinaama riveihinsä. Jokeri lähtee nyt Gothamin oikeudenjakajien perään. Batman ja uusi piirisyyttäjä Harvey Dent ovat tappolistan kärjessä. Dent on kuitenkin päättänyt iskeä ensin. Alkaa synkkä taistelu, jossa ei ole sääntöjä lainkaan.

Gothamissa kaikki tuttu ja turvallinen on historiaa. Batman (Christian Bale) on nyt virallisesti lainsuojaton, mutta ei kaupunkilaisten silmissä. Samoin on käynyt koko DC Comicsin luomalle sarjakuvahahmolle. Ohjaajanero Christopher Nolan jatkaa lepakkomiehen uudistamista siitä mihin kolme vuotta sitten Batman Begins (2005) elokuvassa jäi. Kuin muistona tästä edellisen osan pääpahis Linnunpelätin (Cillian Murphy) jyrätään Yön ritarin alussa taustakuoroon. On aika Jokerin (Heath Ledger: Brokeback Mountain) astua kehään.

Jos uutta Batman elokuvaa pitäisi kuvata vain yhdellä lauseella, niin se olisi: Nolan on pelastanut Batmanin. Kenties tunnetuin television ja valkokankaan ”superhero” jäi uimaan syvällä Joel Schumacherin taideversioiden jälkeen. Maksavan yleisön kiinnostus laski silmissä ja moni uskoi Batmanin olevan menneen talven lumia. Sitten saapui pelastaja Nolan, joka otti ohjat, eikä hetkeäkään liian myöhään. Ensimmäinen ja paras Batman Beginsin uudistuksista oli Gotham Cityn muokkaaminen ulos tukahduttavasta sarjakuva-asustaan. Muutoksen suuri pensseli maalasi väriä myös näivettyneeseen mustaan huumoriin ja henkilöhahmoihin. Siltikin Nolanin visio oli vielä raakile. Se jäi kaipaamaan astetta toiminnallisempaa otetta. Tähän huutoon vastaa Yön ritari (2008, Yhdysvallat). Käsikirjoitukseen tuli apua lähipiiristä, kun Christopherin velipoika Jonathan Nolan tarttui haasteeseen. Batmanin voi tästä lähtien sijoittaa lastenhyllyn sijaan suoraan aikuisten osastoon.

Adjektiivit käyvät vähiin kun yrittää kertoa Yön ritarista. Eikä vain adjektiivit, vaan ihan kaikki mahdolliset ylistyssanat. Yön ritari on täydellinen elokuva, sisältäen tiukkaa toimintaa, häkellyttäviä stuntteja, nasevaa dialogia ja superhero asennetta. Nolanin vankasta ohjauksesta ei puutteita löydy ensimmäistäkään. Ensi vuoden Oscar gaalaakaan on turha pitää, sillä kaikki pystit voi jo nyt luovuttaa Nolanille… tai pikemminkin Nolaneille. Suurin kaikista palkinnoista kuuluisi Jokerina kukkoilevalle Heath Ledgerille. On todella harmi, ja vääryys, että näin lahjakas nuori näyttelijä on poistunut keskuudestamme. Ledgerin roolityö Jokerina hakee vertaistaan. Ledgerin Jokeri on kaikkien aikojen ilkein, kekseliäin ja armottomin elokuvarikollinen.

”It’s simple. Kill the Batman!” The Joker.

Ledger tekee niin väkevän Jokeritulkinnan, että sitä sopii jo vertailla vuoden 1989 ensimmäiseen ”nykyajan” Batmaniin, jossa Jack Nicholson loi Batmanin virnuilevan arkkivihollisen kasvot. Vertailu kestää koska tahansa. Samalla Ledger jättää muut Yön ritarin roolisuoritukset suureen varjoonsa. Tämä on ennennäkemätöntä elokuvassa, jossa jokainen näyttelijä tekee yhden parhaimmista rooleistaan ja pääosanesittäjä (Bale) on kuin luotu osaansa.

Uusimmassa Batmanissä ei ole ensimmäistäkään turistia, kiitos Katie Holmesin kieltäytymisen Rachelin roolista. Korvaajaksi saapui aivan toisen luokan ammattilainen, Maggie Gyllenhaal (Stranger Than Fiction). Poliisikomissaari Jim Gordonina jatkaa Hollywoodin aliarvostetuin näyttelijä, Gary Oldman, jolle on kirjoitettu ansaitusti enemmän valkokangasaikaa. Gordonilla on tällä kertaa suurempi rooli kuin koskaan aiemmin Batmanin historiassa. Piirisyyttäjä Harvey Dentiä tulkitsee Thank You For Smoking (2005) satiirissa loistanut Aaron Eckhart. Unohtaa ei missään nimessä sovi Batmanin apureita: Lucious Foxina jatkaa perusvarma Morgan Freeman ja Bruce Waynen hovimestarina toinen todellinen veteraani, Michael Caine. Yön ritarin roolitus on täydellisyyttä hipova.

Yön ritarin kesto on kaksi ja puoli tuntia, mikä on pitkä aika seurata mitä tahansa elokuvaa. Pieni tiivistäminen olisi ollut suotavaa nytkin, ihan vain ähkyn välttämiseksi. Viimeisellä kolmanneksella on useita kohtia, joissa häkellyttävän hyvän tarinan langat olisi voinut solmia umpeen. Ohjaaja Nolan ei niin tee, vaan lisää höyryä niin että painekattila on räjähtämäisillään. Eikä siinä sitten parane valittaa, vaan nauttia täysin siemauksin parhaasta toimintaviihteestä pitkiin aikoihin. Tämän enempää ei leffalipun hinnalle voi saada vastinetta! Lopuksi vielä varoituksen sana: Yön ritari sisältää niin paljon yleishyödyllistä tietoa Batmanin varhaisilta ajoilta, että se vain yksinkertaisesti on nähtävä. Ja ostettava kotiin kolmena kappaleena!

Teksti © 2008 Lasse Lepola

DVD: Warner Bros.:in tupla-DVD tarjoaa seiniä järisyttävän DD 5.1 ääniraidan. Elokuvan 1.78:1 anamorfinen laajakuva näyttää niin hyvältä kuin DVD-kuva koskaan voi näyttää. Ikävä kyllä osittain IMAX-kameroilla kuvattu materiaali menee DVD-formaatissa täysin hukkaan.

Lisämateriaalipuoli ei ole aivan yhtä vakuuttava. Gotham Uncovered -dokumentissa (n.65 min.) elokuvan ohjaaja Christopher Nolan esittelee elokuvan valmistuksen eri vaiheita viidessä eri minidokumentissa (”Shootin outside the box”, ”The Sound of anarchy”, ”The Chase”, ”In Camera – The Dark Knight”, ”The Evolution of the Knight”). Tässä dokumentissa elokuvatekniikasta kiinnostuneille erityisen helmen tarjoaa IMAX-kuvausta käsittelevä osuus. Levyllä on mukana myös kokoelma elokuvan kohtauksista, jotka on kuvattu IMAX-kameroilla.

Uutta näkökulmaa elokuvan tarinaan tarjoaa kuusi uutiskatkelmaa Gotham Cityn uutislähetyksistä (n. 46 min.). Lisäksi mukana on tätä vaatimatonta vakiotavaraa kuten trailereita, TV-mainoksia, kuvagallerioita jne.

Suurena miinuksena mainittakoon kommenttiraitojen loistaminen poissaolollaan. Myöskään ketään elokuvan näyttelijöistä ei nähdä lisämateriaalipuolella lainkaan, mikä on hämmentävää varsinkin kun ottaa huomioon, että Yön Ritari jäi Heath Ledgerin viimeiseksi valmiiksi elokuvaksi.

Dvd teksti © 2008 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202