Yhteiskunnan vihollinen

The Penalty (1920)

| DVD
  • 3

Lon Chaneyn tähdittämä Yhteiskunnan vihollinen lukeutuu ensimmäisiin merkittäviin gangsterielokuviin. Tähti itse on oivassa vedossa, mutta muuten tämä Wallace Worsleyn ohjaama elokuvan on valitettavan…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-13 / päivitetty 17.03. klo 14:02

KUVA 1

Yhteiskunnan vihollinen
Yhteiskunnan vihollinen 

Yhteiskunnan vihollinen

Ohjaus Wallace Worsley
Näyttelijät Lon Chaney, Ethel Grey Terry, Charles Clary, Claire Adams
Maa Yhdysvallat
Pituus 93 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1920 Eminent Authors Pictures, Inc. ja Goldwyn Pictures Corporation.
  • Kuva 4
  • Ääni 1
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Lon Chaney muistetaan nykypäivänä pääasiassa hurjista maskeerauksistaan, vaikka mykän elokuvan aikakaudella hän oli yksi arvostetuimmista ja ihailluimmista näyttelijöistä. Tekemistään liki kahdestasadasta elokuvasta moni on toki vuosien saatossa kadonnut, mutta aivan liian moni myös jäänyt turhan vähälle huomiolle. Notre Damen kellonsoittaja sekä Suuren oopperan kummitus ovat saaneet toimia jälkipolville näytteenä miehen kyvyistä, vaikka parempiakin elokuvia miehen filmografiasta löytyy. Yksi tällainen on Wallace Worsleyn ohjaama Yhteiskunnan vihollinen.

Nuori poika on joutunut onnettomuuteen, jonka seurauksena kokematon lääkäri amputoi hänen molemmat jalkansa polvesta alaspäin. Teko on tarpeeton, mutta tieto pyritään salaamaan niin pojalta kuin hänen vanhemmiltaankin. Poika saa kuitenkin asian selville. Kaksikymmentäseitsemän vuotta myöhemmin pojasta on tullut San Franciscon alamaailman kiistaton johtaja Blizzard, joka ei ole antanut lääkärille tekoa anteeksi, vaan on vuosien ajan miettinyt parasta mahdollista tapaa kostaa. Nyt aika on viimeinkin oikea.

Elokuva perustuu Gouverneur Morrisin novelliin vuodelta 1913. Tuohon aikaan gangsterimelodraamat olivat suuressa suosiossa, joten Goldwyn Pictures osti oikeudet siihen välittömästi. Filmauksia saatiin odottaa kuitenkin seitsemän vuotta, ennen kuin mitään konkreettista saatiin aikaan. Demonisen gangsterin rooliin kiinnitettiin Chaney, joka oli jo ehtinyt herättää taidoillaan huomiota, mutta ei ollut onnistunut murtautumaan tähteyteen. Vaikka Yhteiskunnan vihollinen saikin elokuvana ristiriitaiset arvostelut, ylistettiin Chaneyn tulkintaa, eikä aiheetta. Tämän elokuvan myötä hänen uransa lähti uuteen nousuun.

Chaney on suorastaan hurjassa vedossa. Hänen tulkintansa suuruudenhullusta, äkkipikaisesta, raivokkaasta ja katkerasta gangsteripäälliköstä lukeutuu yhdeksi miehen uran suurista kohokohdista. Näyttelemisessä on tunnetta ja aitoutta ja Chaney todistaa sen, että hän pystyy muuhunkin kuin maskin takaa näyttelemiseen. Yhteiskunnan vihollinen on Lon Chaneyn show.

Kosto on yleensä elokuvassa hyvä teema, mutta tällä kertaa toteutus ei osu aivan nappiin. Ensimmäinen tunti on kerrassaan erinomaista katsottavaa, loppua kohden vauhti kuitenkin hieman putoaa. Loppuratkaisu on hieman vaisu, onneksi se ei kuitenkaan onnistu latistamaan lopputulosta.

Dvd: Kinon R0-julkaisu on restauroitu 35 mm:n negatiivista ja värisävytetty kuva onkin varsin hyvälaatuinen. Tyypilliset mykkäelokuvan ongelmat (roskat, naarmut) siinä esiintyvät, mutta puuttuvia ruutuja ei onneksi juurikaan ole, joten elokuvaa on mukava seurata. Taustasäestys (2.0 Dolby Digital) puolestaan on aivan hirveää kuultavaa, joten parempi on katsoa tämä kokonaan ilman ääntä.

Kinon julkaisujen tapaan myös tämä elokuva on saanut osakseen kiitettävän määrän lisämateriaalia. Mukana on niin Chaneyn maskeeraukseen tutustumista, hänen ensimmäinen säilynyt elokuvansa vuodelta 1914, trailerereita, vertailuja alkuperäisen tekstin ja elokuvan välillä. Kaikkia Chaney-faneja ilahduttaa se, että mukaan on laitettu ainoa säilynyt kuvamateriaali vuosikymmeniä sitten kadonneesta The Miracle Man -elokuvasta (1919).

teksti: © 2005 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202