Luolamiehet erkanevat heimostaan ja lähtevät tutkimaan maailmaa Harold Ramisin komediassa.
Koomikon arvon määrittää hänen kykynsä muuntautua – uudistaa esitystään. Jack Blackin tähti on jo pitkään ollut laskussa, eikä Tenacious D:llä, High Fidelityllä ja School of Rockilla vakuuttanut mies ole onnistunut kehittämään ilmaisuaan. Year One perustuu näyttelijän osalta samoihin kuluneisiin maneereihin, jotka ärsyttivät jo Tropic Thunderissa.
Aisapariksi Blackille on värvätty nousukiidossa oleva Michael Cera, jonka ura tuntuu perustuvan kiltin nuoren nössykän habitukselle. Sama roolijatkumo on läsnä myös Year Onessa, vaikka nyt ollaankin kaukana high school -kuvioista.
Black ja Cera ovat kaksi luolamiestä, Zed ja Oh, ajanlaskun alussa. Zedin toilailujen myötä he saavat kenkää heimoyhteisöstään, ja päättävät lähteä tutkimaan, päättyykö maailmankaikkeus todella laaksoa reunustaviin vuoriin. Matkallaan miehet törmäävät lukuisiin erityisesti Raamatusta tuttuihin hahmoihin, kuten Kainiin ja Aabeliin (David Cross ja Paul Rudd) sekä Aabrahamiin ja Iisakiin (Hank Azaria ja Christopher Mintz-Plasse).
Miesten tehtäväksi koituu lopulta pelastaa luolayhteisöstä tutut hottikset Maya ja Eema (June Diane Raphael ja Juno Temple), jotka ovat päätyneet orjiksi kuninkaan (Xander Berkeley) hoviin. Soppaa sekoittaa viehkeä prinsessa Inanna (Olivia Wilde) ja transahtava ylipappi (Oliver Platt).
Ohjaaja Harold Ramisin parhaat tuotokset ovat vuosikymmenten takaa. Faijalla hommat hanskassa (Vacation, 1983) ja Päiväni murmelina (Groundhog Day, 1993) ovat ehdottomia komediahelmiä, joista erityisesti jälkimmäinen on noussut klassikon maineeseen briljantilla juonikuviollaan ja Bill Murrayn a-luokan suorituksella.
Year One on näiden rinnalla totaalinen turhake. Sen mittakaava on näennäisesti paisutettu (ja budjetti komeat 60 miljoonaa!), mutta se onnistuu silti näyttämään halvalta. Tarina etenee notkahdellen, turhien irtogagien ja ala-arvoisen huumorin säestämänä. Blackin annetaan temmeltää valkokankaalla omassa itseriittoisuudessaan, kun kukaan ei kehtaa huutaa “poikki” – ei sentään yhtä pahasti kuin Tropic Thunderissa. Michael Cera vetää saman nyhvöroolinsa, joka alkaa jo tuntua kuluneelta.
Puolitoistatuntinen elokuva ei juuri naurata. Aabelin kuolema on ihan hupaisa, kunnes vitsi jatkuu ja jatkuu. Ja jatkuu. Kuollutta hevosta potkitaan surutta, ja sama meininkin jatkuu läpi elokuvan.
Tosiasia on se, että Blackin väsyneillä maneereilla ei kokoillan komediaa enää kannatella. Ceran ottaminen miehen vastapooliksi on ihan hyvä ajatus, mutta konfliktista olisi suotavaa saada irti muutakin kuin teennäistä kinastelua ja pissakakkavitsejä.
Lisämateriaalia levyltä löytyy runsaasti. Mukana on kymmenien minuuttien edestä poistettuja, vaihtoehtoisia tai pieleen menneitä kohtauksia, joista tosin valtaosa on turhia ja epähauskoja. Jack Black velloo omassa idiotiassaan, muut saavat tyytyä sivuosaan.
Making of -dokumentti kattaa elokuvan tekoa kiitettävän laajasti ja monipuolisesti, vaikka härski selkääntaputtelu häiritsee katsomiskokemusta. Kiittely on räikeää siksikin, että kyseessä on ehkäpä vuoden lytätyin komedia.
Levyltä löytyy myös kommenttiraita, jolla Harold Ramis, Jack Black ja Michael Cera puhuvat elokuvasta. Mukana on myös muutama melko typerä sketsinomainen bonuspätkä sekä trailereita. Ekstrat on tekstitetty englanniksi.
Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa
Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.
Lue lisää »Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…
Lue lisää »Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.
Lue lisää »Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA