Year One - Kaiken alku

Year One (2009)

| DVD
  • 1

Luolamiehet erkanevat heimostaan ja lähtevät tutkimaan maailmaa Harold Ramisin komediassa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-12-07 / päivitetty 12.11. klo 15:03

KUVA 4

Jack Black, Juno Temple ja Michael Cera
Jack Black, Juno Temple ja Michael Cera 

KUVA 3

Michael Cera, David Cross ja Jack Black
Michael Cera, David Cross ja Jack Black 

KUVA 2

Paul Rudd, Jack Black ja David Cross
Paul Rudd, Jack Black ja David Cross 

KUVA 1

Michael Cera ja Jack Black metsällä
Michael Cera ja Jack Black metsällä 

Year One - Kaiken alku

Ohjaus Harold Ramis
Näyttelijät Jack Black, Michael Cera, Oliver Platt, David Cross
Maa Yhdysvallat
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Apatow Productions ja Ocean Pictures
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Year One - Kaiken alku

Koomikon arvon määrittää hänen kykynsä muuntautua – uudistaa esitystään. Jack Blackin tähti on jo pitkään ollut laskussa, eikä Tenacious D:llä, High Fidelityllä ja School of Rockilla vakuuttanut mies ole onnistunut kehittämään ilmaisuaan. Year One perustuu näyttelijän osalta samoihin kuluneisiin maneereihin, jotka ärsyttivät jo Tropic Thunderissa.

Aisapariksi Blackille on värvätty nousukiidossa oleva Michael Cera, jonka ura tuntuu perustuvan kiltin nuoren nössykän habitukselle. Sama roolijatkumo on läsnä myös Year Onessa, vaikka nyt ollaankin kaukana high school -kuvioista.

Black ja Cera ovat kaksi luolamiestä, Zed ja Oh, ajanlaskun alussa. Zedin toilailujen myötä he saavat kenkää heimoyhteisöstään, ja päättävät lähteä tutkimaan, päättyykö maailmankaikkeus todella laaksoa reunustaviin vuoriin. Matkallaan miehet törmäävät lukuisiin erityisesti Raamatusta tuttuihin hahmoihin, kuten Kainiin ja Aabeliin (David Cross ja Paul Rudd) sekä Aabrahamiin ja Iisakiin (Hank Azaria ja Christopher Mintz-Plasse).

Miesten tehtäväksi koituu lopulta pelastaa luolayhteisöstä tutut hottikset Maya ja Eema (June Diane Raphael ja Juno Temple), jotka ovat päätyneet orjiksi kuninkaan (Xander Berkeley) hoviin. Soppaa sekoittaa viehkeä prinsessa Inanna (Olivia Wilde) ja transahtava ylipappi (Oliver Platt).

Ohjaaja Harold Ramisin parhaat tuotokset ovat vuosikymmenten takaa. Faijalla hommat hanskassa (Vacation, 1983) ja Päiväni murmelina (Groundhog Day, 1993) ovat ehdottomia komediahelmiä, joista erityisesti jälkimmäinen on noussut klassikon maineeseen briljantilla juonikuviollaan ja Bill Murrayn a-luokan suorituksella.

Year One on näiden rinnalla totaalinen turhake. Sen mittakaava on näennäisesti paisutettu (ja budjetti komeat 60 miljoonaa!), mutta se onnistuu silti näyttämään halvalta. Tarina etenee notkahdellen, turhien irtogagien ja ala-arvoisen huumorin säestämänä. Blackin annetaan temmeltää valkokankaalla omassa itseriittoisuudessaan, kun kukaan ei kehtaa huutaa “poikki” – ei sentään yhtä pahasti kuin Tropic Thunderissa. Michael Cera vetää saman nyhvöroolinsa, joka alkaa jo tuntua kuluneelta.

Puolitoistatuntinen elokuva ei juuri naurata. Aabelin kuolema on ihan hupaisa, kunnes vitsi jatkuu ja jatkuu. Ja jatkuu. Kuollutta hevosta potkitaan surutta, ja sama meininkin jatkuu läpi elokuvan.

Tosiasia on se, että Blackin väsyneillä maneereilla ei kokoillan komediaa enää kannatella. Ceran ottaminen miehen vastapooliksi on ihan hyvä ajatus, mutta konfliktista olisi suotavaa saada irti muutakin kuin teennäistä kinastelua ja pissakakkavitsejä.

DVD: Sonyn julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 1.85:1-laajakuva, ja ääniraitana kuullaan DD 5.1:ä. Kuva on tarkka ja selkeä, mutta varjokuvat vaivaavat välillä. Ääniraita on jykevä ja tasapainoinen.

Lisämateriaalia levyltä löytyy runsaasti. Mukana on kymmenien minuuttien edestä poistettuja, vaihtoehtoisia tai pieleen menneitä kohtauksia, joista tosin valtaosa on turhia ja epähauskoja. Jack Black velloo omassa idiotiassaan, muut saavat tyytyä sivuosaan.

Making of -dokumentti kattaa elokuvan tekoa kiitettävän laajasti ja monipuolisesti, vaikka härski selkääntaputtelu häiritsee katsomiskokemusta. Kiittely on räikeää siksikin, että kyseessä on ehkäpä vuoden lytätyin komedia.

Levyltä löytyy myös kommenttiraita, jolla Harold Ramis, Jack Black ja Michael Cera puhuvat elokuvasta. Mukana on myös muutama melko typerä sketsinomainen bonuspätkä sekä trailereita. Ekstrat on tekstitetty englanniksi.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202