Yacoubian - talo Kairossa

Omaret yakobean (2006)

| DVD
  • 3

Kuuluisa egyptiläisrakennus majoittaa korruptoituneen yhteiskunnan kaikki kerrokset ja kertaa maansa epäkohdat.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-08-26 / päivitetty 19.09. klo 13:01

KUVA 2

Essad Youniss ja Adel Imam
Essad Youniss ja Adel Imam 

KUVA 1

Mohamed Imam ja Hend Sabri
Mohamed Imam ja Hend Sabri 

Yacoubian - talo Kairossa

Ohjaus Marwan Hamed
Näyttelijät Adel Imam, Nour El-Sherif, Youssra
Maa Egypti
Pituus 169 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 Good News
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Yacoubian - talo Kairossa

Egyptin elokuvateollisuus on länsimaiselle katsojalle jäänyt aina pimeän kulman peittoon. Satunnaisia festarihittejä lukuunottamatta maan elokuville ei ole juuri löytynyt tilaa muualta maailmasta. Tilanne on kuitenkin hiljattain paranemassa: lipputulot ovat nousussa, ja elokuvia tuotetaan maassa jo kymmeniä vuosittain.

Yacoubian – talo Kairossa sai ensiesityksensä Berliinissä vuonna 2006, ja hiljalleen se on levinnyt maailmalle, joko teattereihin tai suoraan DVD:lle. Kaikkien aikojen kalleimmaksi egyptiläiselokuvaksi mainostettu Yacoubian ei ole mestariteos, mutta katsomisen arvoinen jo eksoottisen sijaintinsa vuoksi.

Alaa’ Al-Aswanyn romaaniin perustuva elokuva pyrkii kirjan tavoin kuvaamaan maan kansalaisten elämää jokaisessa mahdollisessa yhteiskuntaluokassa. Hahmokaarti on laaja, ja lukuisat tarinat kohtaavat vain ohimennen. Yhdistävänä tekijänä toimii Yacoubian-niminen vanha rakennus, jonka asuntoja asuttavat varakkaat insinöörit, päätoimittajat ja bisnesmiehet. Katolla puolestaan asuu köyhälistö pienissä hökkeleissään.

Tarinat purkavat yhteiskunnan solmukohtia vähän jokaisesta suunnasta. Elokuvan näennäinen keskushenkilö on siskonsa kanssa asuva ikääntyvä insinööri-playboy (Adel Imam), joka seikkailee naisesta toiseen, ja siksi on tajunnut luopua suuresta rakkaudestaan, ravintolassa Edith Piafia laulavasta Christinestä (Youssra). Naapurista löytyy mm. varakas liikemies (Nour El Sherif), joka ottaa perheensä ohelle salaa nuoren kakkosvaimon, sekä avoimen homoseksuaali La Cairen päätoimittaja (Khaled El Sawy), joka viettelee sänkyynsä nuoria miehiä ja potee lapsuudenajan traumoja.

Kattotasolla asuu tarinan moraalinen kulmakivi, nuori ja viaton Buthayna (Hend Sabri), joka on vastuussa perheensä elättämisestä, mutta joutuu kerta toisensa jälkeen miesten hyväksikäyttämäksi. Tytön tosirakkaus, talonmiehen poika Taha (Mohamed Imam) hylätään poliisiakatemiasta perhetaustojensa vuoksi. Mies päätyy Islam-mielenosoituksesta vankilaan ja lopulta jihadistien koulutusleirille tuhoisin seuraamuksin.

Kattavasti modernin Egyptin solmukohtia ja tulenarkojakin aiheita purkava Yacoubian on tyylikkäästi toteutettu ja kiehtova sukellus ristiriitojen leimaamaan maahan. Liki kolmen tunnin kesto ei verota kokemusta, sillä tiiviimmin ei näin laajaa tarinaa olisi tyydyttävästi voinut kertoakaan.

Maratonmittaisenakin osa hahmoista jää verrattain ohuiksi ja karrikoiduiksi: tärkeämpää on se yksi hahmoa leimaava piirre ja sen käsittely, kuin uskottava ja realistinen ihmiskuvaus. Argumentti ajaa sisällön uskottavuuden ohi.

Pienistä puutteista huolimatta ohjaaja Marwan Hamed on luonut tyylikkään ja tunnelmallisen elokuvan valtiosta, joka ehkä julkisuudessa pyrkii länsimaiseen ihannedemokratiaan, mutta jonka sisus on yhä vino ja korruptoitunut. Poliittisen saarnan sijaan tarinasta löytyy kuitenkin inhimillinen kosketuspinta ja sydän – demokratian toimimattomuus näkyy yksilötasolla raa’asti.

DVD: Scanboxin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 1.78:1 laajakuva, ja ääniraitana on Dolby Digital 2.0. Kuva on tarkka ja virheetön, eikä ääniraidassakaan ole moittimisen sijaa, vaikka kanavista käytetäänkin vain kahta.

Lisämateriaalina trailereita.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202