Will Ferrell: Ei kestä kiittää, Amerikka

Will Ferrell: You're Welcome America - A Final Night with George W Bush (2009)

| DVD
  • 2

Will Ferrell esittää George W. Bushia yhden miehen näytelmässä.

julkaistu 2010-03-22 / päivitetty 27.10. klo 18:06

KUVA 3

Will Ferrell
Will Ferrell 

KUVA 2

Will Ferrell
Will Ferrell 

KUVA 1

Will Ferrell
Will Ferrell 

Will Ferrell: Ei kestä kiittää, Amerikka

Ohjaus Marty Callner
Näyttelijät Will Ferrell
Maa Yhdysvallat
Pituus 90 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Funny Business Productions ja Warner Home Video Finland.
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Will Ferrell on itse käsikirjoittanut tämän yhden miehen Broadway-näytelmän nimeltään Ei kestä kiittää Amerikka, jonka amerikkalainen HBO-kaapelikanava lähetti suorana lähetyksenä 14.11.2009. Kysymyksessä on siis 90-minuuttinen imitaatio George W. Bushista. Näytöksessä käydään mm. läpi George W. Bushin nuoruusvuodet ja ura, pilkataan surkeasti sujunutta Irakin sotaa, ihmetellään New Orleansin jälkipyykkiä ja nauretaan Dick Cheneylle.

“So I got the job, cool. Didn´t expect to get it in a way… And if I´m being totally truthful I can remember sitting here thinking: “Shit, I actually have to do this now”“

Ferrell on esittänyt nuorempaa Bushia usein aikaisemminkin, mm. Saturday Night Livessä, joten haaste ei ole hänelle uusi. Ikävä kyllä 90-minuuttinen elokuva, joka on periaatteessa 90-minuuttinen yhden miehen sketsi ilman lavasteita tai mainostaukoja on urakkana hieman hankalampi kuin parin minuutin TV-sketsi.

Totuus on se, että tällaisen yhden miehen teatterishow´n siirtäminen menestyksekkäästi filmille on lähes mahdoton tehtävä, vaikka Ferrell on ammattitaitoinen koomikko. Ilman varsinaista juonta esitys on kokoelma yhteen sidottuja vitsejä, ja kuten stand up-komiikka, se alkaa yleensä tylsistyttämään nopeasti ellei ole paikan päällä. Livenä Ferrellin esitys on ollut kriitikoiden mieleen ja saanut runsaasti kehuja, mutta omalla kotisohvalla tämä 90-minuuttinen monologi tuntuu yksinkertaisesti liian pitkältä.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana olemme saaneet kuulla ja nähdä lähes taukoamatta vitsejä ja sketsejä George W. Bushista. Tässä vaiheessa ne perinteisimmät jutut alkavat olla jo auttamattoman vanhoja, eikä Ferrellin komediaa ole koskaan leimannut ylellinen älykkyys, siispä jäljelle jää juuri niitä paljon kulutettuja perusvitsejä: Bush ei ole lukenut yhtään kirjaa, Bush on teksasilainen juntti, Bush tykkää apinoista, Bush keksii lempinimiä ihmisille ja niin edespäin. Ferrell ei ole mikään Jon Stewart, hänen piikkinsä eivät ole erityisen syvällisiä, vaan nyt liikutaan pintatasolla.

Vaikka 90 minuutin aikana huomaa hymyilevänsä monet kerrat, tosiasia taitaa olla, että useimmat näistä vitseistä on jo kuultu, ja mielenkiinto alkaa lopahtaa puolen tunnin kohdalla. Ferrellin innokkaalle ja energiselle yritykselle on kyllä pakko nostaa hattua.

“We were also able to unite the world in an outstanding coalition of the willing. Great nations with rich military traditions, like Poland, Honduras, El Salvador, Denmark and Azerbaijan.”

DVD: Warnerin DVD-julkaisu on perushyvää tasoa. Elokuva esitetään 1.78:1 anamorfisena laajakuvana, jossa ei ole moitittavaa. Ääniraitakin on periaatteessa moitteeton, mutta kysymyksessä on nykypäivänä harvinainen DD 2.0, eli mitään surround-elämyksiä ei ole tiedossa. Ei sinänsä, tällainen elokuva tuskin surround-ääntä kaipaakaan.

Levyllä on mukana making of-dokumentti Matka Broadwaylle (noin 8 minuuttia) ja noin 13-minuuttinen hupailu, jossa kaksi George Bushia keskustelee keskenään, molempia esittää luonnollisesti Will Ferrell. Tämä lisämateriaali on itse asiassa koko julkaisun hauskinta antia.

Teksti: © 2010 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202