Kolmen vartin dokumentin hypoteesi on, että Stalin murhattiin vuonna 1953. Tässä syylliset.
Marxin virhe on Lenin
niinkuin Stalin on Leninin virhe
mutta Stalin ei tehnyt virheitä
— Pentti Saarikoski
Tämä kolmen vartin mutta kahden tähden televisiodokumentti on käänteentekevän historiallisen tapahtumasarjan laiska hahmotelma. Siinä etsitään vastausta Stalinin kuolemalle.
Muoto on mediaseksikkäästi jännitysnäytelmä, Agatha Christieen päin kumartava whodunit. Valinta on outo, sillä aihetta pidetään dokumentin mukaan yhtenä 1900-luvun tärkeimmistä mysteereistä. Näemmä se ei kuitenkaan ole niin tärkeä, että se ansaitsisi asianmukaisen eli vakavan lähestymisen.
Annettu hypoteesi on, että Stalin murhattiin vuonna 1953. Epäiltyjä on viisi: Stalinin tytär ja poika, hovinarri Hrustsev, oikea käsi Molotov sekä salaisen poliisin Berija.
Viidessä pienoistarinassa kerrotaan auki murhamotiiveja ja kuvataan kohteidensa Stalin-suhdetta. Ei ole yllättävää, että Stalinin lähipiiri koostui kaunaisesta sakista. Motiivin sijaan oleellisempi muuttuja onkin, kenellä oli mahdollisuus toteuttaa murhatyö.
Hovimäkeä laimeammasta dramatisoinnista, haastatteluista, arkistomateriaalista sekä ärsyttävästä kertojasta koottu paketti toimisi yhtä hyvin kuunnelmana, sillä kuvapuolessa ei ole kehumista.
Aika vähän se tarjoaa tietoa ummikollekin. Stalin oli ihmishirviö ja sitä rataa — tyhjäksi jauhettu stoori, joka päättyy spekulatiiviseen oikeudenkäyntiin syyllisestä.
Yllä oleva Saarikoski-sitaatti kiteyttää enemmän stalinistisesta järjestyksestä kuin tämä dokumentti. Siinä taiteen voima ja merkitys, tiedosta tehdään tunnetta.
Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA