What Just Happened

What Just Happened (2008)

| DVD
  • 2

Vahvasti Robert De Niro -vetoinen sisäpiirikuvaus kiireisestä Hollywood-tuottajasta.

julkaistu 2009-04-27 / päivitetty 17.05. klo 09:09

KUVA 4

Robert De Niro ja Catherine Keener
Robert De Niro ja Catherine Keener 

KUVA 3

Bruce Willis ja parta
Bruce Willis ja parta 

KUVA 2

Robert De Niro ja Michael Wincott
Robert De Niro ja Michael Wincott 

KUVA 1

Robert De Niro ja Robin Wright Penn
Robert De Niro ja Robin Wright Penn 

What Just Happened

Ohjaus Barry Levinson
Näyttelijät Robert De Niro, Sean Penn, Catherine Keener, Bruce Willis, John Turturro, Robin Wright Penn, Stanley Tucci, Kristen Stewart, Michael Wincott
Maa Yhdysvallat
Pituus 107 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 2929 Productions, Art Linson Productions, Tribeca Productions
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

What Just Happened

Barry Levinson on ohjannut höyhenenkevyen Hollywoodin sisäpiirielokuvan, jossa Robert De Niro tuottajaguruna yrittää pallotella ihmissuhteitaan, elokuvaprojekteja ja kriisiä Bruce Willisin parran ympärillä. Ollaan siis kaksinkerroin rinnakkaistodellisuudessa. De Niron tähtikuva toimii kantavana voimana ja on onni että tällä kertaa taiteelliseen limboon joskus 90-luvulla ajautunut näyttelijä on hyvässä vireessä. Vaikka rooli vaatii lähinnä nuoremman miehen viriiliyttä, hyvin ajoitettuja vuorosanoja ja yleistä viileyttä, on De Niron työskentelyssä elävyyttä ja henkeä joita ilman tämäntyyppinen teos olisi pulassa. Ensemble-elokuvan roolitöistä syntyy mukavasti omalaatuinen vaikutelma; Sean Penn omana itsenään tai Michael Wincott huumeriippuvaisena auteur-ohjaajana ajautuvat kuvaan kuin huomaamatta. What Just Happened onnistuukin humoristisessa kuvauksessaan Hollywoodista mikrokosmoksena, joka leijuu pilvissä, kovin irrallaan muusta maailmasta.

Käsikirjoitus, joka ilmoituksen mukaan perustuu tuottaja Art Linsonin muistelmiin on täydellinen Hollywood-tuote, häpeilemättömän itsekeskeinen, kepeän leikkisä satiiri viihdeteollisuudesta, mutta tietysti ystävällisen hampaaton. Levinson ja De Niro olivat viimeksi yhdessä samanhenkisessä elokuvassa Wag The Dog (1997), ja tunnelma on kuin jälkilämmittelyssä, niin hyvässä kuin pahassa. What Just Happened ei alun alkaen yritä kovin paljoa, juonen tapahtumissa seurataan tuottajan kahta viikkoa ennen ensi-iltaa ja ongelmat alkavat siitä kun tinkimätön ohjaaja (Wincott) haluaa elokuvansa loppuvan päähenkilön koiran ampumiseen (vanha Hollywoodin sananlasku: ”Älä koskaan ammu koiraa”).

Jää De Niron hahmon ongelmaksi tuottajana toimia välimiehenä, tyynnyttää tuotantoyhtiön edustaja (Catherine Keener), emotionaalisesti epävakaa ohjaaja ja Sean Penn, joka haluaa elokuviinsa särmää. Penn on itsenään hauskasti hieman oman kapinallishahmonsa sokaisema ja ulalla. Eräitä teollisuuden karheaäänisimpiä konnia näytellyt Wincott saa myös hymyilemään ailahtelevana auteurina, jonka habitus on kuin Keith Richardsilla. Lisää mutkia tiehen tuottaa tuottajan suhde ex-vaimoon (Robin Wright Penn) joka vaihtelee kuuman ja kylmän välillä, tytär (Kristen Stewart) joka on seurustellut itsemurhan tehneen elokuva-agentin kanssa ja raivopäinen Bruce Willis joka ei suostu ajamaan partaansa toimintarooliaan varten.

Elokuvan vaatimaton draamallisuus on hieman kuin takkatuli, sitä on miellyttävää seurata vaikka tietääkin jo etukäteen ettei yllätyksiä ole luvassa. Pienenpienet perhedraamat, tähtitehtaan omituisten egojen yhteentörmäykset – myös mm. vatsaongelmista kärsivä nikotteleva ja tuskanhuutoinen John Turturro – ja jatkuvat puhelinneuvottelut nivoutuvat, sanotaan se nyt tämän kerran: viihdyttävän harmittomaksi kokonaisuudeksi. Ääniraidalla kuullaan muun muassa hyvin valittuja lainoja. Ne on uitettu tarinaan ovelasti laittamalla De Niron tuottaja kuuntelemaan ensi-iltaelokuvansa musiikkia autostereoilla.

De Nirossa näyttää olevan vielä 65-vuotiaanakin kantavaksi miespääosaksi. Tuottaja Ben on sametinpehmeä, tässä on mies joka ei koskaan tule yllätetyksi, jonka puhe ei koskaan takkuile eikä hymy hyydy. Mutta samalla hahmossa on se hitunen syvyyttä, jonka vuoksi teos ei vaivu muoviseen epätodellisuuteen. Ehkä on kertovaa, että elokuvan tunnetason kehityksen kannalta merkittävimmässä kohtauksessa De Niron hahmo käy Cannesista puhelinkeskustelua Kaliforniassa olevan ex-vaimonsa kanssa ja myöntää kaksi vuotta avioeron jälkeen, että entinen lempituoli kuuluu nyt tälle. Ja tietysti, päättää puhelun valkoiseen valheeseen.

Levinson tavoittaa kyllä tarkkuudella kuvaamansa kohteen hengen, mutta kuinka hyvä on maailman paras takkavideo?

DVD: Sandrew Metronomen julkaisussa mukana on vain elokuvan traileri, DVD-valikko on kylläkin tavallista tyylikkäämpi. 5.1 DTS/Dobly Digital -ääni ja 2.40:1 laajakuva ovat tavallista hyvää DVD-laatua.

Teksti: © 2009 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202