War zone - elämän reunalla

The War Zone (1999)

| DVD
  • 3

Tim Rothin esikoisohjaus on puolifreudilainen juttu insestistä ja tabujen rikkomisesta.

julkaistu 2011-08-19 / päivitetty 25.08. klo 01:01
Draama 3897

KUVA 4

The War Zone
The War Zone 

KUVA 3

The War Zone
The War Zone 

KUVA 2

The War Zone
The War Zone 

KUVA 1

The War Zone
The War Zone 

War zone - elämän reunalla

Ohjaus Tim Roth
Näyttelijät Ray Winstone, Lara Belmont, Freddie Cunliffe
Maa Italia / Iso-Britannia
Pituus 98 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

DVD

War Zone poster

Paremmin näyttelijänä tunnetun Tim Rothin esikoisohjaus The War Zone (1999) on puolifreudilainen juttu insestistä ja tabujen rikkomisesta ydinperheessä.

Normaali perhe. Isä, äiti; isosisko, pikkuveli. Kolmas tulossa. Isän työ liittyy jotenkin antiikkiin, äiti on raskaana. Juuri muutettu Lontoosta landelle. Ulkokuvilla kerrotaan: Englanti on tuulen ja sateen hyinen maa.

Onnellista on, ja onnea. Auton lentämisestä katolleen selvitään laastareilla. Tyttövauva, jota oltiin matkalla synnyttämään, säilyy ehjänä. Mutta teini-ikäinen poika, joka teini-ikäisyytensä vuoksi hiippailee ja tirkistelee, alkaa epäillä siskonsa ja isänsä välillä olevan seksisuhde. Todisteitakin hän löytää.

Elokuva on häiriintynyt, useimmiten juuri viitteellisesti. Patologisessa perhedynamiikassa nojataan tavallaan freudilaisuuteen. Isä himoitsee tytärtään, koska kaiketikin hän on vaimon nuorempi kopio. Teini-ikäinen poika himoitsee äitiään ja siskoaan, joista molemmista isä kilpailee.

Todelliset motiivit jätetään sopivasti auki, millä paetaan mustavalkoista lokerointia susiin ja lampaisiin sekä jäljitellään luodun vyyhdin aitoja psykologisia ulottuvuuksia. Ehkä sisko käyttääkin isäänsä…

Kerronta on vähäeleistä, vailla aitoa huumoria, jatkuvasti partaveitsen terä ranteessa kiinni. Välillä kerronta on valittu sen turvallisuuden tähden: tältä vakavan draaman täytyy näyttää, synkältä ja ilottomalta ja itsetarkoituksellisen hallitulta. Mukavuusalueen ulkopuolelle ei poistuta.

Teinipoika on päähahmo, jonka finnistä naamaa kuvataan kuin monumenttia, aivan liikaa. Tilanteesta toiseen ilmeettömänä pysyvien kasvojen on teoriassa määrä toimia kuin peili, ei-mitään eli siis aivan kaikkea heijastaen, mutta tyhjät ne ovat.

Elokuva on parhaimmillaan alussa, kun läsnä on subjektiivisen kokijan tuntu eikä kuvalliseen tyylittelyyn ole vielä turtunut. Ulkona on koiranilma, pahempikin, sisällä teinipojan silmä ja mieli hakeutuvat jokaiseen näkyvään rintapariin, äidin, siskon ja siskon kaverin.

Hetken koossa on tila, jossa poika voisi syyllisyydentuntoisena projisoida sopimattomat insestiset ajatuksensa siskoon ja isään. Pojasta näet luodaan kuva kyseenalaisena tapauksena.

Muutamassa kohtauksessa käytetään hyväksi rantakallioiden ja valkokankaan pinta-alaa niin, että ihmishahmo pelkistyy muutamaksi ääriviivaksi. Irtiottoja televisiokerronnasta — jutun mitoittaminen televisioruutuun — toivoisi näkevän lisää.

Kuviltaan ladattu on myös kalliolla seisova betonibunkkeri. Taustan kapeat ikkunat muuttuvat valvoviksi silmiksi, jotka todistavat lattialla tapahtuvaa isän ja tyttären yhdyntää.

Näkökulma tapahtumaan on raosta tuijottavan teinipojan. Epäjohdonmukaisesti kameraa ei tajuta pitää staattisesti yhdessä paikassa, vaan kasvoihin liimaudutaan lähikuvilla. Silmän eli näkemisen optiikkaa simuloiva tirkistelyvaikutelma katoaa.

Lara Belmont isosiskona on vaikeassa roolissaan täydellinen, Ray Winstone isänä kiihtyessään uskottava kaiken kieltävänä hirviönä. Teinipoikaa esittävän Freddie Cunliffen tunnerekisteri on tarkoituksella leikattu, joten hän jää flegmaattiseksi tuijottajaksi. Tilda Swinton äitinä on taustalle vauvaan sidottu. Hänen selkänsä takana kolmiodraamaa käydään.

The War Zonen vastaanotto oli kiittävä. Outoa onkin, ettei Roth ole jatkanut ohjaajana. Sen verran heikkoa on ollut leipätyö näyttelijänä, että vaihdoksen luulisi olevan paikallaan.

DVD: Elokuvan suomalaisen laitoksen on julkaissut Pan Vision (vko 33/2011). Kuva on hieman epäterävä ja väriltään haalea 16:9, ääniraitana on 2.0 englanti. Ei sisällä lisämateriaalia.Katso pakkaamattomat kuvakaappaukset: kuva 1, kuva 2, kuva 3, kuva 4 ja kuva 5.

Teksti: © 2011 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Taron Egerton

Robin Hood

Samu Oksanen | 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

Samu Oksanen | 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Roman Bilyk ja Irina Starshenbaum

Kesä

Aleksi Salonen | 29.11.

Neuvostorockin kärkinimet saavat Kirill Serebrennikovin käsissä lempeän, mutta vauhdikkaan muistohetken.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Nick Castle

Halloween

Samu Oksanen | 18.10.

Kolmen sukupolven traumatisoituneet Strodet vievät vihdoin veitsen ja tarinan vallan kauhuikoni Michael Myersilta.

Lue lisää »
Rami Malek

Bohemian Rhapsody

Samu Oksanen | 31.10.

Purkaa pölyä! Tuulisen tuotannon myötä syntyi sliipattu Queen-biografia, jossa rokkaa ainoastaan Rami Malek.

Lue lisää »
Pilou Asbæk

Overlord

Samu Oksanen | 06.11.

Natsizombien luvattoman lystikäs lahtailu käy karmivana sotakauhuilunakin valkokankaan vihanhallintaterapiasta.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

Samu Oksanen | DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

Aleksi Salonen | DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

Samu Oksanen | Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Seuraa meitä

Seuraa Filmgoeria Facebookissa
Seuraa Filmgoeria Twitterissä
Tilaa Filmgoerin sisältö RSS-syötteenä
Tsekkaa myös toimituksen leikekirja
Filmgoer Youtubessa
TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2018
ISSN 1798-7202