War, Inc.

War, Inc. (2008)

| DVD
  • 2

John Cusack esittää Irakiin matkustavaa palkkatappajaa tässä sotaa ja aseteollisuutta kritisoivassa komediassa. Muissa osissa mm. Marisa Tomei, Joan Cusack ja Sir Ben Kingsley.

julkaistu 2008-01-06 / päivitetty 22.09. klo 16:04

KUVA 3

Marisa Tomei ja John Cusack
Marisa Tomei ja John Cusack 

KUVA 2

Marisa Tomei
Marisa Tomei 

KUVA 1

John Cusack
John Cusack 

War, Inc.

Ohjaus Joshua Seftel
Näyttelijät John Cusack, Marisa Tomei, Joan Cusack, Sir Ben Kingsley, Hilary Duff, Dan Aykroyd
Maa Yhdysvallat
Pituus 107 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 New Crime Productions, B & W Films, Boyana Film Studios, Millenium, Nu Image Entertainment GmbH, Millennium Films ja Scanbox Entertainment.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

John Cusackin tuottama ja käsikirjoittama (yhdessä Mark Leynerin ja Jeremy Pikserin kanssa) War, Inc. on ajankohtainen pikkunäppärä komedia, jossa päästään kritisoimaan aseteollisuutta, Irakin ja Afganistanin sotia ja USA:n ulkopolitiikan moraalittomuutta ylipäätänsä. Se käsittelee paljolti samoja aiheita kuin juuri ensi-iltansa saanut Valheiden verkko tai vaikkapa muutaman vuoden takainen Syriana, mutta täysin eri tyylillä.

Kyse on siis ajankohtaisista teemoista, ja vieläpä sellaisista, joista poliittisesti aktiivinen John Cusack on aikaisemminkin saarnannut mielellään mm. blogeissaan The Huffington Post -lehdessä.

Cusack esittää itse elokuvan pääosaa, Brand Hauseria. Hauser on kokenut ja väsynyt palkkatappaja, jonka USA:n entisen varapresidentin (Dan Aykroyd) johtama firma lähettää kuvitteelliseen Lähi-idän valtioon nimeltään Turaqistan. Siellä Hauserin tehtävä on ottaa päiviltä eräs ministeri, jonka poliittiset linjaukset uhkaavat sekoittaa Turaqistanin luonnonrikkauksia halajavan firman suunnitelmat.

Yrittäessään päästä lähelle ministeriä Hauser sekaantuu moneen erilaiseen selkkaukseen ja tutustuu mitä mielenkiintoisimpiin ihmisiin, kuten omapäiseen toimittajaan Natalieen (Marisa Tomei) ja paikalliseen, erehdyttävästi Britney Spearsia muistuttavaan pop-staraan Yonica Babyyeahiin (Hilary Duff).

“Let’s cut the shit, Walken! I like killing people as much as the next guy, but I signed up to kill the bad ones! Health clinics, trade unionist, journalists, agricultural coops, catholic liberation theologians, impoverished Colombian coffee farmers, these are the barbarians that are brave opponents of civilization? We turned Central America into a fuckin’ graveyard! Whoever momentarily interrupts the acummulation of our wealth, we pulverize! I’m just not feeling good about that anymore, sir!”

War, Inc.‘ia ei voi kuvailla pelkästään maailmanpolitiikkaa kommentoivaksi elokuvaksi, se on nimittäin suorastaan saarnaava. War, Inc. on hauskaksi farssikomediaksi puettu poliittinen lyömäase. Suoraan vessanpöntöltä ihmisiä puhutteleva USA:n entinen varapresidentti, valtion nimi Turaqistan ja maan siviiliväestöä tappavat ”strategiset ohjusiskut” ovat niin räikeitä vertauskuvia, että ne ovat jo enemmänkin sormella osoittelua.

Elokuvana War, Inc. on niin sekava, ryhditön ja rytmitön, että sen seuraaminen tuntuu rasittavalta. War, Inc. on hyvä esimerkki siitä, miksi useimmat Hollywood elokuvat on jaettu klassiseen kolmeen näytökseen: se selkeyttää kerrontaa ja antaa tarinalle ryhtiä. Tällaista selkeyttä War, Inc. olisi todellakin kaivannut. Mukana on yksinkertaisesti liikaa teemoja ja sivujuonia, erilaisia hahmoja ja suorastaan sketsimäisiä kohtauksia.

Dialogi on mielettömän nopeaa – vaikkakin usein osuvaa ja varsin hyvin kirjoitettua – ja mukana on paljon huutamista ja säntäilemistä, ammuntaa ja koheltamista. Tästä sekamelskasta tulee pää kipeäksi yhtä varmasti kuin halvasta viskistä.

Toisaalta, War, Inc. on monin paikoin oikein hauska ja kauttaaltaan kutkuttavan teräväkielinen komedia, jota katsellessa huomaa nyökyttelevänsä päätä useammin kuin pari kertaa. On ikävää, etteivät kumppanit Cusack, Leyner & Pikser saaneet aiheesta irti mitään tätä kummempaa, sillä tässä on periaatteessa kaikki ainekset hienoon poliittiseen komediaan. Nyt nuo hienot ainekset ovat vain muussattu yhdeksi epämääräiseksi klimpiksi. Joskin paikoitellen varsin älykkääksi ja hauskaksi sellaiseksi.

Teksti © 2008 Antti Honkala

DVD: Scanboxin laadukkaiden julkaisujen sarja tulee War, Inc.in myötä päätökseen. Mukana on vain 12-minuuttinen making of-dokumentti ja kasa trailereita.

DVD:llä on 2.35:1 anamorfinen laajakuva ja äänenä dolby digital 5.1. tai DTS.

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202