Wanted

Wanted (2008)

| DVD
  • 3

Wantedin pohjana on perus henkilöhahmon kasvutarina. Se kertoo kuinka nössöstä kasvaa oman elämänsä herra ja tässä tapauksessa ammattitappaja.

julkaistu 2009-03-01 / päivitetty 15.06. klo 15:03

KUVA 4

Angelina Jolie
Angelina Jolie 

KUVA 3

Morgan Freeman
Morgan Freeman 

KUVA 2

Angelina Jolie
Angelina Jolie 

KUVA 1

James McAvoy ja Angelina Jolie
James McAvoy ja Angelina Jolie 

Wanted

Ohjaus Timur Bekmambetov
Näyttelijät James McAvoy, Morgan Freeman, Angelina Jolie, Terence Stamp, Thomas Kretschmann, Common, Chris Pratt
Maa Yhdysvallat / Saksa
Pituus 110 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Kickstart Productions, Universal Pictures, Marc Platt Productions, Relativity Media, Ringerike Zweite Filmproduktion, Spyglass Entertainment, Stillking Films, Top Cow Productions ja Universal Pictures Finland
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Apaattinen Wesley Gibson (James McAvoy, Narnian tarinat: Velho ja leijona) käy läpi elämäänsä enää pelkillä bensahöyryillä. Millään ei ole enää mitään väliä. Töissä on pakko käydä, jotta saa ylläpidettyä tyttöystävän kallista elämäntyyliä ja hankittua itselleen lääkettä paniikkikohtauksiin. Wesley ei jaksa enää välittää mistään, ei vaikka tyttöystävä pettää Wesleytä hänen parhaan kaverinsa kanssa. Tähän tulee muutos, kun Fox (Angelina Jolie, Tomb Raider) astuu Wesleyn elämään ja toiminnantäyteinen elämänmuutos saa alkunsa. Wesley saa kuulla hänen isänsä kuuluneen salaiseen Tappajien veljeskuntaan ja että hänet on valittu täyttämään isänsä jättämä aukko.

Wantedin pohjana on perus henkilöhahmon kasvutarina. Se kertoo kuinka nössöstä kasvaa oman elämänsä herra ja tässä tapauksessa ammattitappaja. Alussa elokuvasta tulee pakostikin mieleen Matrix eikä ihme, sillä yhtäläisyyksiä tarinassa on vaikka kuinka ja paljon. Matrixin maailma kylläkin perustui koneiden tekemään virtuaalimaailmaan, jonka fysiikanlait olivat vain koodin pätkiä. Tästä johtuen katsojan oli helpompi uskoa niiden olevan murrettavissa. Wanted puolestaan sijoittuu oikeen maailmaan ja täten henkilöiden temppujen tekeminen ei ole kovinkaan uskottavaa. Tosin Wanted ei yritäkään olla uskottava. Mutta kun toimintatemput käyvät aina vain toinen toistaan älyttömimmiksi, on parasta olla ajattelematta, kuinka älyttömiä temput ovat ja antaa itsensä imeytyä mukaan toimintaan.

Wanted on hyvä ja todella viihdyttävä noin puoliväliin saakka. Wesleyn ”entisen” elämän vaiheiden ja muutoksien seuraaminen on todella leppoisaa ja elokuva eteneekin kuin siivillä. Alussa viljellään hyvää huumoria melko paljonkin ja se oli suurena osasyynä erinomaiseen alkupuoliskoon. Tämä on erityisesti hyvän käsikirjoituksen ja mainion näyttelemisen ansiota. Kazakstanilaisella ohjaajalla Timur Bekmambetovilla (Nightwatch) on kaikki elokuvan narut hyvin hyppysissään. Missään vaiheessa juoni ei jäänyt junnaamaan liiaksi paikalleen. Ainakin minulle alun apaattisuuden erinomainen kuvaaminen ja päähenkilön oravanpyörästä irtautuminen herättivät toivon loistavasta lopusta ja täten parhaimmasta elokuvaelämyksestä pitkään aikaan. Jouduin pettymään. Kasvutarinan kääntyessä loppupuolelle, ja kun Wesleystä on kasvanut uusi mies, elokuvan vetovoima laimenee. Wanted valitettavasti sortuu siihen mihin liian moni elokuva on kompastunut: loppu ei vastaa alussa kasvatettua toivoa. Lopussa tapahtuu tempauksia, joita on mahdoton vain sivuuttaa ja antaa mennä hyvänä toimintana. Etenkin yksi kohtaus pilasi minun nautintoni. Suurin osa teistä varmasti arvaa elokuvan katsottuanne, mitä kohtausta tarkoitan.

Pääosaa näytellyt James McAvoy veti roolinsa loistavasti ja oli todella uskottava etenkin nössönä toimistorottana, mutta myös myöhemmin koulutettuna tappajanakin. Angelina Jolie ei ole milloinkaan vakuuttanut minua näyttelijäntaidoillaan, eikä tehnyt niin tässäkään elokuvassa. Minulle jäi sellainen mielikuva, että hänen täytyi lunastaa osansa elokuvassa suostumalla näyttämään paljas peppunsa. Tottahan toki suurelle osalle mieskatsojista Jolien paljas takamus on ratkaiseva syy katsastaa kyseinen pätkä. Ja rahamagneettina hänet elokuvaan luultavasti palkattiinkin. Onneksi mukana oli Morgan Freeman, joka oli jälleen kerran erittäin hyvä, muttei täydellinen.

Wanted tarjoaa todella hyvää, paikoittain jopa julmaa ja raakaa toimintaa. Elokuva kannattaa mennä katsomaan tyhjällä mielellä ja täydellä vatsalla, silloin nautinnon täyteinen elokuvailta on taattu. Jos kuitenkin edes vähän uskot ylitseampuvien ja epäuskottavien temppujen häiritsevän etkä pitänyt Matrixista, jätä tämä elokuva suosiolla katsomatta.

Teksti © 2008 Tomi Jokinen

DVD: Universalin DVD-julkaisussa on laadukas 2.35:1 anamorfinen laajakuva. Ääniraitana ”vain” 5.1 Dolby Digital.

Lisämateriaaleillakaan julkaisu ei pääse leveilemään. Mukana on kaksi seitsemän minuutin dokumenttia: Ajojahti ja Matka kulisseihin. Lisämateriaalit ovat tekstitetty suomeksi.

Dvd teksti © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202