WALL-E

WALL-E (2008)

| DVD
  • 4

Söpö siivousyksikkö WALL-E käyttää päivänsä autiolla planeetalla paalaten loputonta jätevuorta.

julkaistu 2009-02-20 / päivitetty 09.05. klo 12:12

KUVA 4

WALL-E
WALL-E 

KUVA 3

WALL-E
WALL-E 

KUVA 2

WALL-E.
WALL-E. 

KUVA 1

WALL-E.
WALL-E. 

WALL-E

Ohjaus Andrew Stanton
Näyttelijät Ben Burtt, Elissa Knight, Jeff Garlin, Sigourney Weaver.
Maa Yhdysvallat
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures, Walt Disney Studios Motion Pictures AB ja Walt Disney Home Entertainment.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p5-5">5</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Tietokoneanimaatio on pitkään ollut minulle kirosana. Se herättää synkkiä mielikuvia kylmistä, persoonattomista ja jollain kummalla tapaa ontoista elokuvista, joissa tuotannon tehokkuus on korvannut aitouden ja lämmön. Siksi lapsuuteni rakkaan satutehtaan Disneyn yhteistyö Pixarin kanssa epäilytti jo Toy Storysta alkaen, ja sen päätös siirtyä perinteisestä animaatiosta tietokoneaikaan Pixarin oston myötä, vaati jo pienen suruajan. Tuntemani sääli kauniita piirrosanimaatioita vaille jääneitä lapsipolvia kohtaan on kuitenkin karissut toinen toistaan seuranneiden laadukkaiden Pixar –tuotantojen myötä. Näistä uusin, disneymaisen söpön robotin ympärille rakentuva WALL-E, on ajankohtaisen yhteiskunnallisen viestin ympärille rakentuva rakkaustarina.

Elokuvan alkuasetelma on koko perheen elokuvalle yllättävän pessimistinen. Eletään vuosituhannen loppua ja maapallo on ollut hylätty jo useita satoja vuosia. Kulutushysteria ja kertakäyttökulttuuri ovat lopulta peittäneet Maan jätteisiin ja tehneet sen elinkelvottomaksi. Ihmiset ovat paenneet sotkuaan avaruuteen, tarkoituksenaan palata, kunhan Maassa työskentelevät siivousrobotit ovat hoitaneet hommansa ja palauttaneet sen elinkelpoisuuden. Jotain on kuitenkin mennyt pieleen, sillä roboteista on jäljellä vain yksi. Söpö siivousyksikkö WALL-E käyttää päivänsä autiolla planeetalla paalaten loputonta jätevuorta, josta se seuloo talteen pieniä aarteita, joilla herttaisen inhimillinen robotti sisustaa kotiaan. Öisin WALL-E katselee vanhaa elokuvanpätkää ja haaveilee siinä näkemästään rakkaudesta.

Rutiini rikkoutuu, kun planeetalle saapuu EVA, saastuneen planeetan elinkelpoisuutta kartoittava robotti. Hitaasti WALL-E voittaa liipasinherkän EVAn kiintymyksen, mutta ilo on lyhyt, sillä tehtävänsä täyttänyt EVA noudetaan takaisin ihmisten avaruutta halkovalle Axiom –risteilyalukselle. WALL-E totta kai seuraa mukana saadakseen tyttöystävänsä takaisin. Axiomilla ihmiset ovat sukupolvi sukupolvelta laiskistuneet niin, että käveleminenkin on ulkoistettu roboteille, jotka kärräävät velttoja ihrakasoja ympäriinsä. Virtuaalitodellisuuteen kadonneet ihmiset eivät ole kiinnostuneita omasta elämästään, saati entisen kotiplaneettansa kohtalosta. WALL-E ja EVA herättelevät ihmiset tietoisiksi vallitsevasta totuudesta ja auttavat näitä kapinassa sitä helpointa vaihtoehtoa vastaan.

Ihmisyytensä kadottaneiden ihmismöykkyjen rinnalla upeasti animoitua rämärobo WALL-Ea on henkeäsalpaava katsella. Muutenkin Andrew Stantonin (Nemoa etsimässä) ohjaaman elokuvan animaatiojälki on mahtavaa. Erityisen hienoja ovat alun kohtaukset saastuneen maan maisemissa. Sitä kuuluisaa tietokoneanimaatioiden kliinistä kylmyyttä on ohjaajan mukaan poistettu inhimillistämällä tietokonejälkeä lisäämällä sekaan pieniä virheitä.

Visuaaliset vitsit ja näyttävyys ovatkin tärkeitä elokuvassa, jossa ei kuulla juuri lainkaan dialogia ensimmäiseen neljäänkymmeneen minuuttiin. WALL-E (2008, Yhdysvallat) tekee hauskoja pieniä tribuutteja edeltäjilleen. Axiom –aluksen ohjaustietokone ottaa oppia HAL-3000:lta ja avaruudessa kun ollaan, sen äänenä kuullaan tietenkin Sigourney Weaveria. 2001: Avaruusseikkailua on tietysti vaikea ohittaa muutenkin. Lapsille elokuva tarjoaa slapstickia, joka pääsääntöisesti vain nimiään hokevien söpöjen robottien tavoin tuntuu väliin ärsyttävältä. Puutteita hakiessa saa kuitenkin huomata, että elokuva toimii kokonaisuutena loistavasti ja että niitä nykylapsia kohtaan tuntee säälin sijaan ennemminkin ajoittaista kateutta.

Elokuva, jossa robotti opettaa ihmisille ihmisyyttä ja oikeita arvoja, tuntuu surkean ajankohtaiselta. Vastuulliseen kuluttamiseen herättelevän WALL-En ympäristötietoisuudessa on myös ongelmansa. Perhe-elokuvan onnellinen loppu täytyy toki saada kasaan sujuvan yksinkertaisesti, mutta planeetan pelastaminen silkalla tarmolla tuntuu liian naiivilta viestiltä katsojille. Toisaalta se muistuttaa yhdessä toimimisen tärkeydestä. Toki viestin voi sivuuttaa täysin, ja katsoa elokuvan pelkkänä seikkailuna. Näitä katsojia varten myydään elokuvateatterin aulassa pieniä rihkamafiguureja elokuvan hahmoista.

Teksti © 2008 Maria Koistinen

DVD: Disney-Pixarin Wall-E:n täysi 2.39:1 laajakuva on laadukas, enintään hieman pehmeä ja värintoisto on aivan kohdallaan. Silti Wall-E:n upeaa grafiikkaa haluaisi nähdä vielä paremmin oikeuksiinsa päässeenä Blu-Rayllä. 5.1 Digital Dolby -ääniraita on muhkea ja bassopainotteinen.

Mainio kahden levyn paketti, joka itsessään hauskasti jatkaa elokuvan aihetta, sisältää paljon kiinostavaa lisämateriaalia. Mukana on kaksi laadukasta lyhyttä animaatiota, riemastuttava katsaus äänisuunnitteluun ja sen historiaan, elokuvan rohkeahkoa konsumerisminkritiikkiä laajentavia “mainoksia” ja riittävästi tekijöiden omaa terävää kommentaaria. Levyillä on myös lapsillesuunnattua sisältöä, mutta tuotannossa on tehty oikea ratkaisu ja elokuvan merkittävyyden huomioonottaen panostettu aikuiskatsojiin.

Dvd teksti © 2008 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202