Wallander: Vuoto

Wallander: Läckan (2009)

| DVD
  • 2

Ruotsalaista pikkukaupunkia uhkaa jälleen rikollisliiga. Komisario Kurt Wallander selvittää.

julkaistu 2010-02-15 / päivitetty 26.10. klo 18:06

KUVA 4

Wallander: Vuoto
Wallander: Vuoto 

KUVA 3

Wallander: Vuoto
Wallander: Vuoto 

KUVA 2

Wallander: Vuoto
Wallander: Vuoto 

KUVA 1

Wallander: Vuoto
Wallander: Vuoto 

Wallander: Vuoto

Ohjaus Henrik Georgsson
Näyttelijät Mats Bergman, Lena Endre, Sverrir Gudnason Fredrik Gunnarsson, Krister Henriksson, Rolf Jarl, Douglas Johansson, Kimmo Rajala, Nina Zanjani
Maa Ruotsi
Pituus 89 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2010 Yellow Bird ja FS Film.
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Jari Tervo totesi, kuinka suomalaisen dekkarikirjallisuuden saa kartalle kahdella tavalla. Pitäisi hyväksikäyttää ilmastoa: teloitus hukuttamalla avantoon, lumipenkkaan. Toinen valttikortti on Venäjän, entisen Neuvostoliiton, läheisyys.

Toisin on menetelty Ruotsissa. Supertuotteliaan Henning Mankellin dekkarisarja Wallander, josta on tehty kymmeniä elokuvasovituksia, ei nojaa eksoottisiin tekijöihin. Se karrikoi kuvitteellisen pikkukaupungin arkea tuomalla sinne kaikki jännitysteollisuuden oikut.

Ja hyvin näyttää toimivan, ainakin taloudellisesti. Päähahmo, keski-ikäinen rikoskomisario Kurt Wallander on kiinnostavuuden tae kuin Sherlock Holmes. Menestys ei ole jäänyt Ruotsiin, vaan hahmosta on tehty TV-sarja myös Isossa-Britanniassa.

Wallander: Vuoto (2009) alkaa raa’alla murhalla keskellä metsää. Sitten kaupungin keskustassa räjähtää kauko-ohjattu autopommi, millä saadaan huomio käännettyä arvokuljetuksen ryöstöstä. Juonessa jahdataan rikollisliigaa, jonka päägangsteri on Marko Lehtosalo (Kimmo Rajala).

Yksityisen sektorin alati kasvava turvallisuusbisnes houkuttelee Wallanderia (Krister Henriksson) leveämmän pöydän ääreen. Työtä olisi vähemmän ja palkka suurempi. Vaillinaisesti käsitellään sitä, kuinka uskottava yksityinen firma on turvaamaan arjen. Poliisi on aliresursoitu, mutta luotettava. Siellä ei ole tilkittäviä tietovuotoja.

Wallander ei ole kyynistä, kovaksikeitettyä materiaalia kuten esimerkiksi Sin Citysta vaikutteita ottaneen norjalaisen Jo Nesbøn tuotanto. Tämä näkyy rosvojen suhtautumisessa poliiseihin. Mahdollisuus annetaan, mutta kiinnijääneitä ei oteta hengiltä.

Läsnä on myös keventäviä, koomisia tilanteita ja sanailua. Etsivä Svartmann (Fredrik Gunnarsson) joutuu tarkastamaan löydetyn ruumiin mukanaan vaimo ja lapset, koska he ovat matkalla anopin luokse. Wallanderin ja nuorempien välinen sukupolvikuilu tiivistetään sillä, että Wallanderille netti on tuntematon vyöhyke.

Wallander: Vuoto on osa pidempää Wallander-sarjaa, mutta toimii omana elokuvana. Siinä keskitytään yhteen rikosvyyhtiin ja sen tekijöihin eikä katsojan odoteta tietävän ulkopuolisista tapahtumista. Toki tietämys syventää henkilöhahmoja ja etenkin Wallanderia. Vetovoima piilee juuri tässä: vanha tuttava seikkailee jälleen.

Ongelma, jos sen sellaiseksi haluaa laskea, on, että Wallander: Vuoto on piirteiltään genre-elokuva. Se noudattaa etsiväkertomuksen lainalaisuuksia kaikilla tasoilla, juonenkuljetuksesta henkilöhahmoihin. Yllätyksiä ei ole tiedossa, mutta meno on kohtuullisesti koostettua. Aikansa tutkitaan, kunnes johtolangat solmitaan ja päästään vaihtamaan luoteja roistojen kanssa.

Kurt Wallanderin ja Ystadin maailmaan kirjallisuuden ja elokuvan kautta tutustuneet pitävät, mutta ulkopuoliselle se on turhan tavanomainen moraliteetti ahneuden seuraamuksista ja sopimuksesta pirun kanssa. Elokuvan vaatimaa laveutta nakertaa televisiomainen kerronta. Näyttelijätkin vetävät roolit rutiinilla.

DVD: Elokuvan suomalaisen laitoksen on julkaissut FS Film. Kuvassa (16:9 anamorfinen laajakuva 1.78:1) ja äänessä (5.1 ruotsi) ei ole moitteita. Lisämateriaalina on muiden Wallander-elokuvien trailereita sekä 8 minuuttinen dokumentti kulissien takaisesta elämästä. Lisämateriaali on tekstitetty suomeksi

Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202