Wallander: Vuoto

Wallander: Läckan (2009)

| DVD
  • 2

Ruotsalaista pikkukaupunkia uhkaa jälleen rikollisliiga. Komisario Kurt Wallander selvittää.

julkaistu 2010-02-15 / päivitetty 26.10. klo 18:06

KUVA 4

Wallander: Vuoto
Wallander: Vuoto 

KUVA 3

Wallander: Vuoto
Wallander: Vuoto 

KUVA 2

Wallander: Vuoto
Wallander: Vuoto 

KUVA 1

Wallander: Vuoto
Wallander: Vuoto 

Wallander: Vuoto

Ohjaus Henrik Georgsson
Näyttelijät Mats Bergman, Lena Endre, Sverrir Gudnason Fredrik Gunnarsson, Krister Henriksson, Rolf Jarl, Douglas Johansson, Kimmo Rajala, Nina Zanjani
Maa Ruotsi
Pituus 89 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2010 Yellow Bird ja FS Film.
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Jari Tervo totesi, kuinka suomalaisen dekkarikirjallisuuden saa kartalle kahdella tavalla. Pitäisi hyväksikäyttää ilmastoa: teloitus hukuttamalla avantoon, lumipenkkaan. Toinen valttikortti on Venäjän, entisen Neuvostoliiton, läheisyys.

Toisin on menetelty Ruotsissa. Supertuotteliaan Henning Mankellin dekkarisarja Wallander, josta on tehty kymmeniä elokuvasovituksia, ei nojaa eksoottisiin tekijöihin. Se karrikoi kuvitteellisen pikkukaupungin arkea tuomalla sinne kaikki jännitysteollisuuden oikut.

Ja hyvin näyttää toimivan, ainakin taloudellisesti. Päähahmo, keski-ikäinen rikoskomisario Kurt Wallander on kiinnostavuuden tae kuin Sherlock Holmes. Menestys ei ole jäänyt Ruotsiin, vaan hahmosta on tehty TV-sarja myös Isossa-Britanniassa.

Wallander: Vuoto (2009) alkaa raa’alla murhalla keskellä metsää. Sitten kaupungin keskustassa räjähtää kauko-ohjattu autopommi, millä saadaan huomio käännettyä arvokuljetuksen ryöstöstä. Juonessa jahdataan rikollisliigaa, jonka päägangsteri on Marko Lehtosalo (Kimmo Rajala).

Yksityisen sektorin alati kasvava turvallisuusbisnes houkuttelee Wallanderia (Krister Henriksson) leveämmän pöydän ääreen. Työtä olisi vähemmän ja palkka suurempi. Vaillinaisesti käsitellään sitä, kuinka uskottava yksityinen firma on turvaamaan arjen. Poliisi on aliresursoitu, mutta luotettava. Siellä ei ole tilkittäviä tietovuotoja.

Wallander ei ole kyynistä, kovaksikeitettyä materiaalia kuten esimerkiksi Sin Citysta vaikutteita ottaneen norjalaisen Jo Nesbøn tuotanto. Tämä näkyy rosvojen suhtautumisessa poliiseihin. Mahdollisuus annetaan, mutta kiinnijääneitä ei oteta hengiltä.

Läsnä on myös keventäviä, koomisia tilanteita ja sanailua. Etsivä Svartmann (Fredrik Gunnarsson) joutuu tarkastamaan löydetyn ruumiin mukanaan vaimo ja lapset, koska he ovat matkalla anopin luokse. Wallanderin ja nuorempien välinen sukupolvikuilu tiivistetään sillä, että Wallanderille netti on tuntematon vyöhyke.

Wallander: Vuoto on osa pidempää Wallander-sarjaa, mutta toimii omana elokuvana. Siinä keskitytään yhteen rikosvyyhtiin ja sen tekijöihin eikä katsojan odoteta tietävän ulkopuolisista tapahtumista. Toki tietämys syventää henkilöhahmoja ja etenkin Wallanderia. Vetovoima piilee juuri tässä: vanha tuttava seikkailee jälleen.

Ongelma, jos sen sellaiseksi haluaa laskea, on, että Wallander: Vuoto on piirteiltään genre-elokuva. Se noudattaa etsiväkertomuksen lainalaisuuksia kaikilla tasoilla, juonenkuljetuksesta henkilöhahmoihin. Yllätyksiä ei ole tiedossa, mutta meno on kohtuullisesti koostettua. Aikansa tutkitaan, kunnes johtolangat solmitaan ja päästään vaihtamaan luoteja roistojen kanssa.

Kurt Wallanderin ja Ystadin maailmaan kirjallisuuden ja elokuvan kautta tutustuneet pitävät, mutta ulkopuoliselle se on turhan tavanomainen moraliteetti ahneuden seuraamuksista ja sopimuksesta pirun kanssa. Elokuvan vaatimaa laveutta nakertaa televisiomainen kerronta. Näyttelijätkin vetävät roolit rutiinilla.

DVD: Elokuvan suomalaisen laitoksen on julkaissut FS Film. Kuvassa (16:9 anamorfinen laajakuva 1.78:1) ja äänessä (5.1 ruotsi) ei ole moitteita. Lisämateriaalina on muiden Wallander-elokuvien trailereita sekä 8 minuuttinen dokumentti kulissien takaisesta elämästä. Lisämateriaali on tekstitetty suomeksi

Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202