Wallander: Syyllisyys

Wallander: Skulden (2009)

| DVD
  • 3

Uusi Wallander ei prameile eikä pröystäile, vaan tarjoaa kohtuullista aivojumppaa.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-08-24 / päivitetty 13.10. klo 16:04

KUVA 3

Martinsson ottaa ison roolin
Martinsson ottaa ison roolin 

KUVA 2

Wallanderin ja Katarinan suhde etenee
Wallanderin ja Katarinan suhde etenee 

KUVA 1

Wallander turvautuu jo paikallisen mediankin apuun
Wallander turvautuu jo paikallisen mediankin apuun 

Wallander: Syyllisyys

Ohjaus Leif Magnusson
Näyttelijät Krister Henriksson, Douglas Johansson, Lena Endre, Tanja Lorentzon, Jan Mybrand, Mats Bergman
Maa Ruotsi
Pituus 89 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Yellow Bird Films ja FS Film Oy
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Ystad on juuri rauhoittunut edellisestä kaupunkia kohdanneesta murhenäytelmästä kun uutta jo seuraa: päiväkodista katoaa teille tietämättömille kuusivuotias Albin (Birk Henriksson Hedener). Poliisilla ei ole aavistustakaan miten on mahdollista, että pieni poika katoaa täysin jäljettömiin: onko hänet kaapattu vai lähtikö hän itse? Katseet kohdistuvat ensimmäisenä pedofiliasta tuomitun ja hiljattain vapautuneen rikollisen (Jan Mybrand) kotiovelle. Myös yksi päiväkodin työntekijöistä vaikuttaa syylliseltä. Paineen kasvaessa tutkinnanjohtajana toimiva Wallander (Krister Henriksson) turvautuu median apuun. Lisäharmia syntyy kun Wallanderin kollega Martinsson (Douglas Johansson) tutkii tapausta enemmän tunteella kuin järjellä.

Syyllisyys on järjestyksessään toinen osa vuoden 2009 Wallander-sarjaan, jonka Kosto avasi vakuuttavasti. Sarjan ensimmäiseen osaan oli panostettu sen verran monta pelimerkkiä, että Syyllisyys tuntuu heti kättelyssä paluulta arkeen. Puikkoihin astui selvästi kokemattomampi Leif Magnusson eikä jälki olekaan enää niin mallikasta. Kamerat heiluvat (niissä on jopa roskia), kohtaukset alkavat ja päättyvät hieman miten sattuu ja näyttelijöistäkin olisi saanut puristettua enemmän irti. Syyllisyyden jippo on kuitenkin näppärästi rakennettu käsikirjoitus, joskaan Henning Mankellin alkuperäisten tasolle ei päästä. Rikos ratkeaa vasta loppumetreillä, eikä tällä kertaa tapahtumien ratkaisu onnistu aivan alkutekstien aikana.

Wallandereissa on aiemminkin käsitelty pedofiliaa (Salaisuus, 2006) ja hyvän matkaa elokuvan alusta kuluukin miettiessä, mitä uutta annettavaa aiheeseen on tarjolla. Mitä pidemmälle tämänkertainen rikostarina etenee, käy selväksi, että kyse on paljon muustakin. Wallander lipuu ennakkokäsitysten, tunteiden ja ensireaktioiden voimakkaassa ristiaallokossa. Krister Henriksson tulkitsee jälleen pääosansa hyvin, eritoten kohtauksissa, joissa Wallander joutuu hammasta purren pitämään päänsä kylmänä. Henrikssonin ohella valokeilaan nousee tällä kertaa, hieman yllättäenkin, Martinssonia esittävä Douglas Johansson, joka ei kyllä saa maksimitehoja roolistaan irti. Myös Lena Endre saa avausosaa suuremmat saappaat kun Wallanderin ja syyttäjän suhdesoppa kehittyy.

Yksinkertaisen, mutta enimmäkseen toimivan käsikirjoituksen turvin Syyllisyys nousee nipin napin ruotsalaisjännärien keskikastiin. Se ei prameile eikä pröystäile, vaan tarjoaa puolitoistatuntisen verran kohtuullista aivojumppaa. Loppuratkaisun nähtyään sitä tuntee itsensä hieman petetyksikin, sillä monta potentiaalista juonihaaraa tuntuu hukkuneen siihen kuuluisaan kankkulan kaivoon.

DVD: FS Filmin julkaisema kiekko on teknisiltä valmiuksiltaan hyvää tasoa. Kuvassa on ehkä pientä rosoisuutta, mutta ei häiritsevästi. Ääniraitoja on kaksi (DD 5.1. ja DTS ES 6.1.) ja tämä on hieman turhaakin, sillä tarjolla ei ole huikeita surroundeja. Muutamaan kohtaukseen on hyvin sijoitettu taustaääniä, mutta siinä kaikki.

Ekstrat jäävät aiempaa Wallander-tuotantoa esitteleviin trailereihin.

Katso myös: Wallander sarja 2009

Teksti: © 2009 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202