Wallander: Kuriiri

Wallander: Kuriren (2009)

| DVD
  • 2

Kurt Wallander tutkii tällä kertaa järjestäytynyttä rikollisuutta ja moottoripyöräjengin tekemisiä.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-09-04 / päivitetty 13.10. klo 16:04

KUVA 4

Kuriirissa kumi käryää
Kuriirissa kumi käryää 

KUVA 3

Säälimätön rikollispomo Hummerissaan
Säälimätön rikollispomo Hummerissaan 

KUVA 2

Kuriirista on hankkiuduttu eroon
Kuriirista on hankkiuduttu eroon 

KUVA 1

Kurt Wallanderia (Henriksson) pelkäävät kaikki
Kurt Wallanderia (Henriksson) pelkäävät kaikki 

Wallander: Kuriiri

Ohjaus Leif Magnusson
Näyttelijät Krister Henriksson, Lena Endre, Sverrir Gudnason, Nina Zanjani, Douglas Johansson, Mats Bergman
Maa Ruotsi
Pituus 105 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Yellow Bird Films ja FS Film Oy
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Ruotsalaisen Wallander 2009-sarjan kolmas osa liikkuu järjestäytyneen rikollisuuden, moottoripyörien ja ennen kaikkea moottoripyöräjengien parissa. Juutinrauman siltaa pitkin Ruotsiin virtaa huumausaineita. Rajatarkastuksista huolimatta viranomaiset ovat voimattomia, sillä kuriireina käytetään lipeviä moottoripyöriä. Hitusen pieleen menneen keikan jälkeen varomattomasta kuljettajasta hankkiudutaan eroon. Wallander tiimeineen löytää ruumiin ja aloittaa selvitykset. Koukerot ulottuvat yhä syvemmälle alamaailmaan ja Wallanderin alaiset ovat henkisesti kovilla.

Yleensä näpsäkästi kirjoitetut Wallanderit kärsivät tällä kertaa mielikuvituksen puutteesta. Näin uskoisin juonen kehittyneen: mukaan on selvästi haluttu kirjoittaa karskeja jengiläisiä, itämafiaa ja moottoripyörien pärinää. Mahduttamisen seurauksena juonesta on tullut kuitenkin epärealistinen, heikko ja osin lapsellinenkin.

Jälleen kerran kylän pelätty motoristijengi tuntuu koostuvan vain muutamasta jäsenenestä, jotka täyttävät stereotypian tunnusmerkit mennen tullen. Jengi ei pelkää mitään, paitsi eläkeiän kynnyksellä olevaa Kurt Wallanderia (Krister Henriksson). Jengi harjoittaa, tietenkin, rikollista toimintaa ja kulissina käytetään muka-laillista peitefirmaa. Sopivin väliajoin todistajia pelotellaan, ihmisiä kiristetään ja poliiseja uhkaillaan. Pisteenä käsikirjoitukseen nähdään miesmuistiin tökeröin loppuratkaisu.

Kuriirin Tanska-Ruotsi aspekti on mielenkiintoinen ja tuo uutta sisältöä hieman paikallaan polkevaan franchiseen, mutta muutoin oikein mikään ei elokuvassa tunnu toimivan. Näyttelijöistäkin tuntuu olleen jonkinlaista pulaa, sillä oikein kukaan sivuosan esittäjistä ei sovi saappaisiinsa.

Hyvää on se, että esiin nostetaan vaihteeksi Wallanderin apulaisia, kuten vaikkapa rikosteknikko Nyberg (Mats Bergman) tai esimiesurasta haaveileva Martinsson (Douglas Johansson). Myös kansiteksteissä alusta asti hehkutetut Pontus (Sverrir Gudnason) ja Isabelle (Nina Zanjani) pääsevät vihdosta viimein tositoimiin.

DVD: FS Filmin julkaisu on kuvansa puolesta (1.78:1) keskitasoa parempaa laatua. Huomio keskittyy kuitenkin jykevään ääniraitaan (DD 5.1.) joka korostaa pakuputken paukkeet hienosti. Tilaääntä on hyödynnetty tällä kertaa hyvin.

Lisämateriaaleina samat trailerit, mitkä muissakin 2009 vuoden Wallander-julkaisuissa.

Katso myös: Wallander sarja 2009

Teksti: © 2009 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202